Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament starego domu, nadaje się?

szprota

Recommended Posts

Witam wszystkich i pozdrawiam!

Jak już może niektórzy czytali w innym wątku, zastanawiamy się z mężem nad remontem starego domu.

Jak wiadomo fundamenty są najważniejsze, dlatego chcę dokładniej podrążyć ten temat w tym dziale, może tutaj usłyszę więcej porad.

Fundament w ziemi na głębokość 80cm, ściana fundamentowa 30 cm ponad ziemią (do izolacji poziomej).

Jest to fundament murowany z kamieni, nie posiada ław fundamentowych. Na ścianach nie ma żadnych pęknięć. Stary dom nie posiada piwnic. Wybudowany jest na terenach niezalewowych, ziemia bez żwirków, piasków.

Poniżej kilka zdjęć odkopanego fragmentu:

SAM_1837.jpg

SAM_1843.jpg

SAM_1845.jpg

SAM_1842.jpg

Co ważne - nie planujemy dużego domu, najchętniej parterowy, pokryty blachodachówką.

Proszę o porady osoby, które mogą coś powiedzieć na ten temat, ktoś nam to odradzał, ale opinie są różne, wiem że wiele osób mieszka w dużo większych domach nie mając ław fundamentowych, wolimy się jednak upewnić.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Witam,

Tak naprawdę braliśmy kilka opcji pod uwagę z tym że teraz pozostały praktycznie trzy z czego dwie odnośnie starego domu.

1. Zostają ze starego domu: fundamenty, gołe ściany parteru i strop (+ przylacze elektryczne). Wszystko co powyżej i wszystko co dobudowane (garaż i weranda) do podstawowej bryły budynku do zburzenia. Dobudowa garażu z boku od nowa, bądź też wykorzystanie jednego pomieszczenia w głównej bryle budynku na garaż w przypadku w pełni użytkowego poddasza (sypialnie i łazienka)

2. Budowa nowego domu na starych fundamentach (ja jestem przeciwny tej opcji)

3. Nowy dom na innej działce (wieksze koszty)

Kwestia fundamentów- aktualnie naruszeń konstrukcji głównej bryły nie widać, a jeśli w miejsce dachówek betonowych wstawilibyśmy pokrycie z blachodachówki zmniejszymy obciążenia przenoszone na fundament. Izolacja pozioma która istnieje (lepik-papa-lepik) aktualnie chroni przed podciąganiem wody.

3 rzeczy których się obawiam:

1. Utrata odpowiedniej wytrzymałości fundamentów związana z postępem czasu (aktualnie można powiedzieć że są ok)

2. Czy izolacja pozioma ze względu na "starość" może w pewnym momencie przepuszczać wodę? (wystające kawałki papy można łamać)

3. Możliwość pojawienia się grzyba w ścianach parteru po pracach remontowych (nowe tynki, gips, ocieplenie)

Edytowane przez WesterSyl

• 3 weeks później...

Ciężko wam cokolwiek doradzić bo zestaw pytań jest od sasa do lasa.

Jeżeli stare "kształt" pomieszczeń odpowiada w 100% i do tego wydanie 12-15 tyś ( może mnie moze wiecej nie znam dokladnych gabarytów) to ogromny problem przy inwestycji rzędu 350-500 tyś to zostaw i buduj. Jeżeli odpowiada ci cześciowo lub te parenście tysiecy nie ejst strasznym problem wyburzaj.

Nowe to nowe.