Monika L. 05.05.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Stoję przed decyzją zakupu projektu Camisano z pracowni Archigraph ( http://www.archigraph.pl ). Jest coś co mnie niepokoi. Dom ma dwa kominy. Zwrócono mi uwagę, że obydwa są ustawione nieprawidłowo przy swojej szerokości, tzn. dłuższymi ścianami do frontu domu. Powiedziano mi, że przy takim ustawieniu kominów będzie problem z wykończeniem, a potem w trakcie mieszkania ze śniegiem i deszczem ( starszą mnie częstymi wizytami na dachu ). Z chęcią wkleiłabym tu ten dom, ale nie potrafię. Proszę, przy okazji nauczcie mnie tego. Pilnie czekam na opinie dotyczące kominów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki1 05.05.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 http://www.archigraph.pl/new/archigraph/obrazki/242/242.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 05.05.2004 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Miki, dzięki serdeczne za wklejenie - jak to zrobiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 05.05.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Problemu z wykończeniem nie rozumiem. Osuwanie się śniegu czy deszczu będzie obok frontu (lukarna). Widzę też rynnę z jednej strony lukarny - czy z drugieij nie widzę. Reasumując warto pogadać z architektem i ew. z innymi wykonawcami. U mnie jest jeden komin jak u Ciebie nad lukarną. Drugi jest w poprzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki1 05.05.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Klikasz prawym przyciskiem myszki na interesujace cie zdjęcie i wybierasz własciwości. Kopiujesz podany adres następnie w temacie lub odpowiedzi (forum) klikasz na [/b] wklejasz skopiowany wcześniej adres i ponownie klikasz .Sprawdz jak to wygląda w moim poście wybierając odpowiedz z cytatem.Mam nadzieję że pomogłem.Druga strona domu. http://www.archigraph.pl/new/archigraph/obrazki/242/242a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 05.05.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Problem ze sniegiem jest taki, ze będzie się on zbierał za kominem jak w misce z nikąd odpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 05.05.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 No to wygląda że z jednym kominem też mam problem? Wydaje mi się że dobra obróbka blacharska załatwi sprawę. Szczerze to rzadko widziałem domy tylko z kominami prostopadłymi do płaszczyzny dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 05.05.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Kominy mozna probowac przeformowac.Jesli projekt ci sie podoba to warto zawalczyc.Wiekszosc przewodow kominowych to wentylacja.W moim projekcie kominy ceglane wychodzily potworne i burzylykoncepcje wnetrz. Zdecydowalem sie juz na etapie projektu na kominysystemowe np Schiedel majace bardziej ustawny ksztalt (prostokata nie kwadrat) i ciensze scianki Sa dostepne w ukladzie wzdluz w szerz po dwa obok etc. Mozna wtedy komin zwezyc lub obrocicbez straty dla pomieszczen przez ktore przechodzi. Architektpowinien miec odpowiednie materialy i cos doradzic. Sam komin moze i wyjdzie drozej ale to nie sa zmarnowane pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 05.05.2004 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 http://www.archigraph.pl/new/archigraph/obrazki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karmanquk 05.05.2004 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Witam Neuron weź pod uwagę fakt że przekroju przewodów kominowych nie można zmniejszać bo to się na tobie w późniejszych latach odbije Jeśli chodzi o ustawienie to niema problemu, tu w grę wchodzi odpowidnia obróbka blacharska i odprowadzenie deszczu i śniegu. Jeśli kominy są wymuowane zgodnie z obowiązującymi przepisami to nie ma problemu jak są ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 05.05.2004 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 I nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 05.05.2004 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 http://www.archigraph.pl/new/archigraph/obrazki/242/242a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 05.05.2004 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Miki, stawiam Ci flaszkę...Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 05.05.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 przewody maja 17x 12 scianki sa 6 cm jesli sa dwa przewody obok to jedna scianke maja wspolna jesli cztery to trzy scianki sa wspolnezysk odpowiednio 6 cm i 18 cm. jesli zamiast 14 x 14 wezmiesz 12 x 17 to latwoej jest manewrowac przekroj ma 200 cm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 07.05.2004 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Dziękuję za rady. Od razu mi lepiej, bo już myślałam, że będę musiała rozstać się z moim długo szukanym projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.05.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Kominy ustawione rownolegle do kalenicy to nie najlepszy klad ale tez nie dramat. Z tylu za kominem robi sie za pomoca obrobki cos w rodzaju prostopadłego do komina daszku, wlasciwie wykonana obróbka ma byc szczelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojato 21.05.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 http://www.archigraph.pl/new/archigraph/obrazki/242/242a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 22.05.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Pierwsze słyszę, żeby jakieś ustawienie komina było złe.Kominy idą najczęściej tak jak ściany wewnątrz których się znajdują.Generalnie w naszym klimacie śnieg często zalega na całym dachu.Komin musi mieć porządną obróbkę i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts