prezmer 19.08.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Dzień dobry, Niedługo będę montować deski poziome na bramie przesuwnej. Otwory na wkręty chciałbym zrobić w formie fasolek. Tu pojawia się pytanie, czy drewno montowane teraz (sierpień, wrzesień) skurczy się na zimę czy rozszerzy? Zależnie od tego wkręt będzie w odpowiednim miejscu fasolki. Aktualnie w dzień jest bardzo sucho (około 30 -40 proc.), w nocy oczywiście więcej. W przypadku drewna wewnątrz budynku sytuacja jest prostsza, zimą powietrze będzie bardziej suche z powodu ogrzewania kominkowego. A może jeszcze ktoś wie czy są dostępne wkręty do blachy (nie muszą być samowiercące) z łbem o dużej średnicy? Na razie znalazłem 16mm, tyle żę na niewygodną płaską końcówkę wkrętaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 19.08.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam... Jezeli brama ma konstrukcje metalową, przed montażem desek poziomo, nalezy przytwierdzic kantówki drewniane w pionie, w odpowiedniej odległości od siebie. O jakim profilu bedzie twoja deska??? (pioro-wpust, zetka, dkp, romb, inny) Pozdrawiam ( Moja firma, podobnie wykonujemy elewacje drewniane budynków)-fotki z realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 19.08.2013 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 A jaka jest funkcja tej kantówki? Czy to miałby być pośredni element pomiędzy deskami a ramą? Przyznam, że spodziewałem się że deski należy montować bezpośrednio do profili ramy. Nie uwzględniałem też grubości kantówki ale tu nie powinno być problemu bo jeszcze nie mam postawionego ogrodzenia. W razie potrzeby mogę się od niego odsunąć.Deska będzie mieć rozmiary 18x120 lub 18x145. Krawędzie lekko sfazowane (45 stopni) od strony drogi ( przekrój D) Ze względów optycznych bardziej podoba mi się rozmiar 145 choć obawiam się potencjalnego łódeczkowania. Deski nie będą tworzyć pełnej powierzchni, zamierzam zrobić odstępy około 3-4cm pomiędzy deskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts