Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie murłaty do wieńca

SGS2013

Recommended Posts

Mam pytanie czy można zamocować murłatę do wieńca w sposób taki, że przesunięta jest ona do krawędzi wewnętrznej muru ściany kolankowej? (jak na rysunku). Ponieważ prędko nie będę robił podbitki druga stronę murłaty od zewnętrznej strony chciałbym obmurować aby ją trochę zabezpieczyć przed czynnikami atmosferycznymi. Problemem są kotwy zamocowane centralnie w wieńcu o szerokości 25 cm; murłata ma 16 cm. Czy niesymetryczne mocowanie wpłynie niekorzystnie na wytrzymałość?

murlata.jpg

Edytowane przez SGS2013
brak obrazka

Mam pytanie czy można zamocować murłatę do wieńca w sposób taki, że przesunięta jest ona do krawędzi wewnętrznej muru ściany kolankowej? (jak na rysunku). Ponieważ prędko nie będę robił podbitki druga stronę murłaty od zewnętrznej strony chciałbym obmurować aby ją trochę zabezpieczyć przed czynnikami atmosferycznymi. Problemem są kotwy zamocowane centralnie w wieńcu o szerokości 25 cm; murłata ma 16 cm. Czy niesymetryczne mocowanie wpłynie niekorzystnie na wytrzymałość?

Zrób tak jak masz w projekcie czyli szpilka w środku murłaty, jeżeli masz dach rozporowy ( krokwiowo-jętkowy) to siły rozporowe krokwi na cofniętą do wewnatrz murłatę spowodują że będzie ,,chciała się '' obrócić na zewnątrz a tak przesunięte mocowanie nie zapobiegnie temu i szpilki się powyginają.

• 2 years później...

Mam pytanie odnosnie szpilek murłaty. Otóż niestety (prosze sie nie śmiać) wyciąłem szpilki. Doszedłem do wniosku ze tak wystające (kilka cm. ponad nakrętkę) bedzie przeszkadzało w ułożeniu wełny więc pociachałem równo z nakrętką. Oczywiście nad nakrętką.

Szpilki mam fi 14 gdzieś co metr. Dach dwuspadowy , rozporowy, jętkowy.....

Jak już wykonałem tę czynność to olsniło mnie po jakimś czasie że moze po coś one były dłuższe - kurka!.

Czy coś musze z tym zrobic czy zamalować jakąś antykorozją i zostawić?

Dach robiony w Sierpniu a w Listopadzie będę ocieplał wełną.

Moze po prostu w przyszłym sezonie powyjmowac wełnę i podokręcać je aby wiecej wystawały ponad nakrętkę?

Co z tego że obciąłeś, wszystko jest ok :)

Drewno na więźbe bylo jakoś suszone czy takie prosto z lasu montowales? Jak Ci sie nie spieszy z mieszkaniem na poddaszu to bym zaczekal z tym ocieplaniem do nastepnej zimy aż sobie przeschnie.

A jak już musisz to weź dobry klucz i na siłe podokręcaj nakrętki, jak drewno uschnie to i tak będzie luz ale lepsze to niż nic

Zrób tak jak masz w projekcie czyli szpilka w środku murłaty, jeżeli masz dach rozporowy ( krokwiowo-jętkowy) to siły rozporowe krokwi na cofniętą do wewnatrz murłatę spowodują że będzie ,,chciała się '' obrócić na zewnątrz a tak przesunięte mocowanie nie zapobiegnie temu i szpilki się powyginają.

Murłata i tak się chce obrócić niezależnie czy kotwa będzie w środku czy bliżej wew krawędzi. W kotwie bliżej wewnętrznej krawędzi będzie większa siła a to z uwagi na większe ramie siły wywracającej murłatę - czyli moment wywracjający ( siła pozioma razy mimośród do punktu obrotu - siła pionowa razy mimośród do punktu obrotu). Im bliżej wew krawędzi to murłata będzie lepiej zakotwiona na obrót ( mniejszej deformacji dozna) .

Problem u kolegi jest taki, ze w przypadku montażu z rysunku obciaża ścianę mimośrodowo.