SGS2013 19.08.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Mam pytanie czy można zamocować murłatę do wieńca w sposób taki, że przesunięta jest ona do krawędzi wewnętrznej muru ściany kolankowej? (jak na rysunku). Ponieważ prędko nie będę robił podbitki druga stronę murłaty od zewnętrznej strony chciałbym obmurować aby ją trochę zabezpieczyć przed czynnikami atmosferycznymi. Problemem są kotwy zamocowane centralnie w wieńcu o szerokości 25 cm; murłata ma 16 cm. Czy niesymetryczne mocowanie wpłynie niekorzystnie na wytrzymałość? Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez SGS2013 brak obrazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 19.08.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Mam pytanie czy można zamocować murłatę do wieńca w sposób taki, że przesunięta jest ona do krawędzi wewnętrznej muru ściany kolankowej? (jak na rysunku). Ponieważ prędko nie będę robił podbitki druga stronę murłaty od zewnętrznej strony chciałbym obmurować aby ją trochę zabezpieczyć przed czynnikami atmosferycznymi. Problemem są kotwy zamocowane centralnie w wieńcu o szerokości 25 cm; murłata ma 16 cm. Czy niesymetryczne mocowanie wpłynie niekorzystnie na wytrzymałość? Zrób tak jak masz w projekcie czyli szpilka w środku murłaty, jeżeli masz dach rozporowy ( krokwiowo-jętkowy) to siły rozporowe krokwi na cofniętą do wewnatrz murłatę spowodują że będzie ,,chciała się '' obrócić na zewnątrz a tak przesunięte mocowanie nie zapobiegnie temu i szpilki się powyginają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 19.08.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Przed murłatą powinna być izolacja tak aby zachować jej ciągłość.Przed czynnikami atmosferycznymi można się zabezpieczyć w inny sposób.Dach ma zostać wykonany zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 19.08.2013 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Dach mam czterospadowy (inni nazywają to namiotowym) płatwiowo-krokwiowy, ale nie będę kombinował. Znajdę jakiś inny sposób na zabezpieczenie tej części dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.08.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Nie będziesz robił podbitki? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 21.08.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Pełne deskowanie,czy folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 20.10.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Mam pytanie odnosnie szpilek murłaty. Otóż niestety (prosze sie nie śmiać) wyciąłem szpilki. Doszedłem do wniosku ze tak wystające (kilka cm. ponad nakrętkę) bedzie przeszkadzało w ułożeniu wełny więc pociachałem równo z nakrętką. Oczywiście nad nakrętką. Szpilki mam fi 14 gdzieś co metr. Dach dwuspadowy , rozporowy, jętkowy..... Jak już wykonałem tę czynność to olsniło mnie po jakimś czasie że moze po coś one były dłuższe - kurka!.Czy coś musze z tym zrobic czy zamalować jakąś antykorozją i zostawić?Dach robiony w Sierpniu a w Listopadzie będę ocieplał wełną. Moze po prostu w przyszłym sezonie powyjmowac wełnę i podokręcać je aby wiecej wystawały ponad nakrętkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 20.10.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Co z tego że obciąłeś, wszystko jest ok Drewno na więźbe bylo jakoś suszone czy takie prosto z lasu montowales? Jak Ci sie nie spieszy z mieszkaniem na poddaszu to bym zaczekal z tym ocieplaniem do nastepnej zimy aż sobie przeschnie. A jak już musisz to weź dobry klucz i na siłe podokręcaj nakrętki, jak drewno uschnie to i tak będzie luz ale lepsze to niż nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 21.10.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Zrób tak jak masz w projekcie czyli szpilka w środku murłaty, jeżeli masz dach rozporowy ( krokwiowo-jętkowy) to siły rozporowe krokwi na cofniętą do wewnatrz murłatę spowodują że będzie ,,chciała się '' obrócić na zewnątrz a tak przesunięte mocowanie nie zapobiegnie temu i szpilki się powyginają. Murłata i tak się chce obrócić niezależnie czy kotwa będzie w środku czy bliżej wew krawędzi. W kotwie bliżej wewnętrznej krawędzi będzie większa siła a to z uwagi na większe ramie siły wywracającej murłatę - czyli moment wywracjający ( siła pozioma razy mimośród do punktu obrotu - siła pionowa razy mimośród do punktu obrotu). Im bliżej wew krawędzi to murłata będzie lepiej zakotwiona na obrót ( mniejszej deformacji dozna) . Problem u kolegi jest taki, ze w przypadku montażu z rysunku obciaża ścianę mimośrodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts