Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa do nawadniania -sprawdzi się?

Recommended Posts

Witam!

Stworzyłem system nawadniania w swoim ogrodzie składający się z 5 zraszaczy, 3 wbijanych oraz dwóch większych. Jestem bardzo zadowolony z działania (nawadniania), niestety jednak mam za małe ciśnienie wody w kranie (max 2 bary) i do każdego zraszacza musiałem pociągnąć osobny wąż, do którego odkręcam wodę (muszę 5 razy na taras wychodzić). Jest to dosyć uciążliwe (zamiana końcówek, odkręcania, zakręcanie,pilnowanie czasu podlewania itd.) i zastanawiam się nad zakupem jakieś pompy wody jakich pełno w sklepach, aby zwiększyło ciśnienie wody, abym mógł jednocześnie podlewać ze wszystkich zraszaczy. Czy jest to możliwe, taka zwykła pompa wody 3,6 bara np. Gardeny za ok. 400 zł wystarczy czy temat jest cięższy niż mi się wydaje?

Pozdrawiam!

Pewnie byłoby więcej odpowiedzi gdybyś podał więcej szczegółów.

Oprócz ciśnienia (na spadki mają wpływ średnice i długości rur, kształtki ) musisz brać pod uwagę również wydatek wody, czyli zliczyć zapotrzebowanie zraszaczy na wodę. Podsumowując musisz określić czy żródło (jak się domyślam wodociąg) dostarczy odpowiednią ilość wody - w odpowiedzi pomoże znajomość średnicy wewnętrznej rury wodociągu.

Anrod

Ps. specjalistą w dziedzinie nawadniania nie jestem, niemniej właśnie testuję samodzielnie zaprojektowane i wybudowane automatyczne nawadnianie.