מרכבה 22.10.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Nie jeszcze nie prowadziłem, miałem przymiarki, może na dniach zacznę, będzie dziennik budowy od projektu.O ile dobrze pójdzie .cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 23.10.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Zakładasz że są zerowe straty ciepła przy -20? To dochodzimy do miejsca, że w ogóle tego ogrzewania nie trzeba. Powiedz szczerze czy to przeliczałeś, najlepiej gdybyś wrzucił te obliczenia na forum. Witam. Im niższa temperatura tym większe straty, tylko dni z temperaturą -20*C to może jest 10, a bezwładność 54 ton wygrzanego muru z silki ocieplonego 30cm styro jest tak duża, że temperatura wnętrza nawet się nie obniży o 1*C. Dodatkowe małe grzejniki to pokryją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Witam. Im niższa temperatura tym większe straty, tylko dni z temperaturą -20*C to może jest 10, a bezwładność 54 ton wygrzanego muru z silki ocieplonego 30cm styro jest tak duża, że temperatura wnętrza nawet się nie obniży o 1*C. Dodatkowe małe grzejniki to pokryją.Dodatkowymi grzejnikami zawsze możesz się posłużyć, zwłaszcza, że przy 5 grzejnikach o mocy 500W masz 2500W mocy (prawie 24W/m2). Nie potrafisz policzyć podstawowych danych dla domu, który proponujesz. Dom o którym piszesz (105m2 powierzchni użytkowej, ściany z silki + 30cm izolacji) będzie miał wymiary zewnętrzne 16m x 8m x 3,5m. Daje to powierzchnię zewnętrzną ścian i stropu ok. 300m2 i podłogi na gruncie 128m2. Okien proponuję nie więcej niż 12% powierzchni podłogi, czyli ok. 13m2. Przy współczynniku dla tych przegród 0,1W, i okien 0,7W/m2 oraz wentylacji 80m3/h i odzysk ciepła 80%, temperaturze zewnętrznej -20 st. C, temp. wewn. +21 st. C, temp. gruntu +5st. C, straty ciepła wyniosą 2030W, (19,3W/m2). Pojemność cieplna 54 ton silki wynosi 13,8kWh/K. Pozostawienie domu bez ogrzewnia w takich warunkach wychłodzi go o 1K w ciągu niecałych 7h. Przy ogrzewaniu z mocą 10W/m2 (1050W), dom będzie wychładzał się o 1K w ciągu 14h. Nie jest więc prawdą to co pisałeś : Witam. Głupoty piszesz i zaśmiecasz forum. Dom parterowy o powierzchni 105m2 zbudowany z silki 18 waży ponad 54 tony, w którym jest zmagazynowane ciepło o temperaturze 21*C. Jeżeli temperatura spadnie do -20*C na 10 dni, to Ty w środku nawet tego nie odczujesz. Bo temperatury w środku 54 ton budynku osłoniętego 30cm ociepleniem, nie da się obniżyć z dnia na dzień, ani z tygodnia na tydzień o 1*C. Średnia temperatura okresu zimowego w Polsce to 0*C w czasie 220 dni, i moc grzewcza takiego domu 10 W/m2 jest z zapasem 3x, bo zapotrzebowanie średnie domu pasywnego to 3 W/m2. W moich obliczeniach nie brałem pod uwagę zysków wewnętrznych, ale nie zmienią one w sposób istotny wyników (zakłada się je na poziomie nie wyższym niż 3W/m2). Moje obliczenia dotyczą tylko mocy grzewczej, ale gdy policzysz sezonowe zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania, to także nie zmieścisz się w 15kWh/m2 rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 23.10.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Nie jest więc prawdą to co pisałeś : HenoK, chwała Ci za to, że poświęcasz czas na weryfikację niepodpartych sloganów, ale tu od początku mamy do czynienia z retoryką chłopka roztropka, który poczytał sobie dwa miesiące, a następnie udał się na forum oświecać głupszych od siebie, w tym takiego HenoKa. Proponuję mniej karmienia trola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) HenoK, chwała Ci za to, że poświęcasz czas na weryfikację niepodpartych sloganów, ale tu od początku mamy do czynienia z retoryką chłopka roztropka, który poczytał sobie dwa miesiące, a następnie udał się na forum oświecać głupszych od siebie, w tym takiego HenoKa. Proponuję mniej karmienia trola. Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja aż do zera ogrzewania. Pan Henryk z racji wyuczonego zawodu, nie może się znać na izolowaniu. To sprzeczność interesów. Podobnie Orlen nie wyłoży kasy na dopracowanie elektrycznych napędów. Może więc nie nazywać głupszym kogoś kto nie chcę się dać wkręcić przez wrogów izolowania? Przypomnę Panu jeszcze, że cechą charakterystyczną domów izolowanych jest brak centralnego ( pośredniego) ogrzewania pomieszczeń. Ps. Dodam, że nie popieram technologii Szanownego sunrise121 - nie jestem, za stabilizacją temperatury przez akumulację w domach o małych potrzebach ciepła. Jestem też zwolennikiem paroizolacji nie tylko w dachu ale i ścianie. Edytowane 23 Października 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 HenoK, chwała Ci za to, że poświęcasz czas na weryfikację niepodpartych sloganów, ale tu od początku mamy do czynienia z retoryką chłopka roztropka, który poczytał sobie dwa miesiące, a następnie udał się na forum oświecać głupszych od siebie, w tym takiego HenoKa. Proponuję mniej karmienia trola. Wiem o tym, że jedynym jego celem jest reklama jednego produktu, którą od czasu do czasu usiłuje tu przemycić. Nie chciałem pozostawiać bez komentarza ewidentnych kłamstw i niedopowiedzeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Przypomnę Panu jeszcze, że cechą charakterystyczną domów izolowanych jest brak centralnego ( pośredniego) ogrzewania pomieszczeń.Przypomnę też drugą cechę domów izolowanych - są to domy wirtualne, nigdzie dotychczas nie istniejące w realu. Do TB i sunrise - pokażcie jeden dom wybudowany wg waszych recept. Potem możecie podać koszty budowy i zmierzone zużycie energii do ogrzewania (bo policzyć go niestety nie potraficie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.10.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 HenoK, chwała Ci za to, że poświęcasz czas na weryfikację niepodpartych sloganów, ale tu od początku mamy do czynienia z retoryką chłopka roztropka, który poczytał sobie dwa miesiące, a następnie udał się na forum oświecać głupszych od siebie, w tym takiego HenoKa. Proponuję mniej karmienia trola.Też mam wrażenie że jakiekolwiek przekonywanie sensu nie ma a tylko Brzęczkowskiego nakręca. On nie zasługuje na tłumaczenia bo ma je gdzieś. Myślę że wystarczy krótkie "głupoty piszesz" czy podobne. Jest już Brzęczkowski pośmiewiskiem wystarczająco znanym by nikt nie brał go poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Przypomnę też drugą cechę domów izolowanych - są to domy wirtualne, nigdzie dotychczas nie istniejące w realu. Do TB i sunrise - pokażcie jeden dom wybudowany wg waszych recept. Potem możecie podać koszty budowy i zmierzone zużycie energii do ogrzewania (bo policzyć go niestety nie potraficie). Szanowny Panie - jeżeli rolą izolacji jest wyrzucenie centralnego z budownictwa, to "liczenie" jakiego uczą w Instytucie Techniki Cieplnej - może Pan wyrzucić do kosza. O to chyba będzie bardzo odpowiednie miejsce. Wiedza o zwalczaniu izolowania w perspektywie budownictwa zeroenergetycznego jest równie zeroprzydatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Szanowny Panie - jeżeli rolą izolacji jest wyrzucenie centralnego z budownictwa, to "liczenie" jakiego uczą w Instytucie Techniki Cieplnej - może Pan wyrzucić do kosza. O to chyba będzie bardzo odpowiednie miejsce. Głupoty Pan pisze. Oczywiście - najlepiej każdą niewygodną wiedzę wrzucić do kosza. Wtedy bez skrupułów można pisać o "domach izolowanych", których nikt na oczy nie widział. Zresztą o czym ja piszę - Pan w życiu nie wybudował żadnego domu, nie tylko izolowanego. Jakie więc Pan może mieć w tej dziedzinie doświadczenie, nie mówiąc już o wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Oczywiście - najlepiej każdą niewygodną wiedzę wrzucić do kosza. Nie piszę "każdą" tylko szkodliwą. Podobnie postąpiono np. z "Moja walka" Pana A.H. Gdyby moja działalność była wirtualna, lub byłbym głupcem ( jak kilku Panów raczy uważać) nie byłoby takiej paniki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 23.10.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Nie zawłaszczajcie wszystkich wątków. Nie może być tak, że biedny chory człowiek stawia tezę, że jest "niemożliwe" pogodzenie co z izolacją, i jest to przedmiotem poważnej dyskusji. Niemożliwe bo co - czasoprzestrzeń się zakrzywi, nastąpi wielki wybuch, zstąpi apokalipsa, izolacja zje centralne albo odwrotnie? Udowodnienie, że może istnieć dom, który jest jednocześnie izolowany i ma centralne, taki, który się nie zawalił ani też nie uległ anihilacji, mało tego, ludzie w takim mieszkają, mało tego, są zadowoleni, powinien natychmiastowo uciąć dyskusję, a osoby twierdzące inaczej powinny być traktowane jako te, które utraciły kontakt z rzeczywistością i żyją w alternatywnej, zaprzeczając oczywistym faktom. Z czym tu dyskutować, z tym że ktoś jest Napoleonem Bonaparte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Nie piszę "każdą" tylko szkodliwą. Podobnie postąpiono np. z "Moja walka" Pana A.H. Gdyby moja działalność była wirtualna, lub byłbym głupcem ( jak kilku Panów raczy uważać) nie byłoby takiej paniki!!! Nie zmienia to faktu, że głupoty Pan piszesz. Ten utwór A.H. Pan zna, czy tylko o nim słyszał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Niemożliwe bo co - Znacznie obniży się komfort z braku precyzyjnego sterowania w pokojach. Straty na magazynowaniu ciepła i pośrednictwie są porównywalne lub większe niż zapotrzebowanie domu izolowanego. Najlepsze do tego są przykłady tych co tu pisali i mają domy izolowane - wszyscy mają niecentralne ogrzewanie elektryczne. Kolejną kwestią poza komfortem i zużyciem - jest kwestia finansowa, Szanowny Panie andriss, znakomita większość tu piszących i czytających ma ściśle określony budżet na dom. Wydanie więcej na system grzewczy ( a bez wątpienia centralne jest droższe) uszczupli kasę na izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.10.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 - Znacznie obniży się komfort z braku precyzyjnego sterowania w pokojach. Straty na magazynowaniu ciepła i pośrednictwie są porównywalne lub większe niż zapotrzebowanie domu izolowanego. Najlepsze do tego są przykłady tych co tu pisali i mają domy izolowane - wszyscy mają niecentralne ogrzewanie elektryczne. Kolejną kwestią poza komfortem i zużyciem - jest kwestia finansowa, Szanowny Panie andriss, znakomita większość tu piszących i czytających ma ściśle określony budżet na dom. Wydanie więcej na system grzewczy ( a bez wątpienia centralne jest droższe) uszczupli kasę na izolację.Kolejny stek bzdur. Ani to ciekawe ani mądre. Chodzisz i popierdujesz przy ludziach nie przejmując się tym co o tobie myślą? Tu właśnie to robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 23.10.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Czyli jednak jest w pełni możliwe, o ile zrezygnuję z komfortu precyzyjnego sterowania (w tej chwili nie mam i nie chcę mieć), zaakceptuję straty związane z magazynowaniem i pośrednictwem (strata przełoży się na zysk finansowy wynikający z taniej taryfy) oraz znajdę centralne w cenie "precyzyjnego sterowania", co bez wątpienia nie jest trudne. Prawda, że brzmi nieco inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jeżeli Pan to zrobi - o ile zrezygnuję z komfortu precyzyjnego sterowania (w tej chwili nie mam i nie chcę mieć), zaakceptuję straty związane z magazynowaniem i pośrednictwem (strata przełoży się na zysk finansowy wynikający z taniej taryfy) Zużycie przekroczy 20kWh/m2 a nawet 30. oraz znajdę centralne w cenie "precyzyjnego sterowania", co bez wątpienia nie jest trudne Przypomina mi to dyskusję Szanownego coulignona z Panem Jerzym Zembrowskim (JBZ) ( zacytuję z pamięci) - JBZ- Zdecydowanie najlepsza jest wentylacja grawitacyjna, trzeba tylko dopracować, by strumień był stały i przydałby się odzysk ciepła - coulignon- Pewien drwal miał świetne siekierkę, trzeba było wymienić w niej tylko trzonek i obuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 - Znacznie obniży się komfort z braku precyzyjnego sterowania w pokojach. Straty na magazynowaniu ciepła i pośrednictwie są porównywalne lub większe niż zapotrzebowanie domu izolowanego. Najlepsze do tego są przykłady tych co tu pisali i mają domy izolowane - wszyscy mają niecentralne ogrzewanie elektryczne. Kolejną kwestią poza komfortem i zużyciem - jest kwestia finansowa, Szanowny Panie andriss, znakomita większość tu piszących i czytających ma ściśle określony budżet na dom. Wydanie więcej na system grzewczy ( a bez wątpienia centralne jest droższe) uszczupli kasę na izolację. Większych głupot dawno nie czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jeżeli Pan to zrobi - Zużycie przekroczy 20kWh/m2 a nawet 30. Przypomina mi to dyskusję Szanownego coulignona z Panem Jerzym Zembrowskim (JBZ) ( zacytuję z pamięci) - JBZ- Zdecydowanie najlepsza jest wentylacja grawitacyjna, trzeba tylko dopracować, by strumień był stały i przydałby się odzysk ciepła - coulignon- Pewien drwal miał świetne siekierkę, trzeba było wymienić w niej tylko trzonek i obuch. Głupoty do kwadratu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.10.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jeżeli Pan to zrobi - Zużycie przekroczy 20kWh/m2 a nawet 30. Przypomina mi to dyskusję Szanownego coulignona z Panem Jerzym Zembrowskim (JBZ) ( zacytuję z pamięci) - JBZ- Zdecydowanie najlepsza jest wentylacja grawitacyjna, trzeba tylko dopracować, by strumień był stały i przydałby się odzysk ciepła - coulignon- Pewien drwal miał świetne siekierkę, trzeba było wymienić w niej tylko trzonek i obuch. To moze inaczej. Panie Tomaszu prosze oszacować straty przy ogrzewaniu podłogowym wodnym niecentralnym czyli regulatory w kazdym pomieszczeniu, siłowniki na kazdej pętli, doprowadzenia od rozdzielaczy w otulinie prowadzone w wylewce, oraz modulowanej mocy kotła elektrycznego (lub pompy ciepła). Prosze okreslic co sie dzieje ze stratami (wszystkie doprowadzenia do rozdzielaczy i ich zasilanie w otulinach odpowiedniej grubosci, całosc instalacji wewnątrz budynku w pomieszczeniach ogrzewanych - w posadzce) dla ułatwienia tylko jedna pompa obiegowa elektroniczna o mocy 4-20 W w pomieszczeniu technicznym które i tak jest ogrzewane. Prosze odpowiedziec na kolejne pytanie co sie dzieje ze stratami czy ta energia znika w czarnej dziurze czy tez jest zuzyta do ogrzewania budynku? Jak bardzo takie rozwiazanie jest nie komfortowe (wyniki badan, porównanie z normami o ergonomii, itd) i czym sie przejawia ow rzekomy brak komfortu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts