Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Żona kiedyś była pielęgniarką w psychiatryku. Dałem jej do poczytania kilka tekstów TB. Stwierdziła, że taki "pacjent" dostałby status "nie rokującego" ;)
No niestety. Mamy tu do czynienia z takim bardzo upartym nieukiem. On wie i już. Mogę się tylko dziwić że ktoś jeszcze próbuje Brzęczkowskiego przekonywać. On ma końskie okulary i zatyczki w uszach. Jaki ma sens rozmowa z kimś takim?

To moze inaczej. Panie Tomaszu prosze oszacować straty przy ogrzewaniu podłogowym wodnym niecentralnym czyli regulatory w kazdym pomieszczeniu, siłowniki na kazdej pętli, doprowadzenia od rozdzielaczy w otulinie prowadzone w wylewce, oraz modulowanej mocy kotła elektrycznego (lub pompy ciepła). Prosze okreslic co sie dzieje ze stratami (wszystkie doprowadzenia do rozdzielaczy i ich zasilanie w otulinach odpowiedniej grubosci, całosc instalacji wewnątrz budynku w pomieszczeniach ogrzewanych - w posadzce) dla ułatwienia tylko jedna pompa obiegowa elektroniczna o mocy 4-20 W w pomieszczeniu technicznym które i tak jest ogrzewane.

Prosze odpowiedziec na kolejne pytanie co sie dzieje ze stratami czy ta energia znika w czarnej dziurze czy tez jest zuzyta do ogrzewania budynku?

Jak bardzo takie rozwiazanie jest nie komfortowe (wyniki badan, porównanie z normami o ergonomii, itd) i czym sie przejawia ow rzekomy brak komfortu?

Takie pytania na TB nie działają.

Odpowiedzią będzie kolejna porcja głupot.

Takie pytania na TB nie działają.

Odpowiedzią będzie kolejna porcja głupot.

Ja wiem ze nie działają, ale takie pytania wykazują niewiedzę TB a ta powinna byc ostrzeżeniem dla potencjalnych inwestorów aby nie przyjmowali jego twierdzen jako jedynej prawdy objawionej w budownictwie (nie tylko pasywnym)

Myślę że wystarczy krótkie "głupoty piszesz" czy podobne.

głupota to chyba idealne określenie tekstów TB

głupota - "niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia"

Ja czasami stosuje słowo bzdura, co jest synonimem głupoty ;)

Ponieważ zajmuje się instalacjami do domów izolowanych - nie rozumiem, dlaczego mnie Pan pyta o systemy ogrzewania, których się w takich domach nie montuje?

Pytam bo choc sie Pan takimi instalacjami nie zajmuje ale za to bardzo chetnie wypowiada (to ze są to same bzdury to inna rzecz), a skoro wypowiada to musi miec uzasadnienie swoich twierdzeń (niestety i mi sie udzieliło ze traktuje te dyskusję powaznie zapominając ze dyskutuję z TB). Logiczne myslenie sie tu kłania, ale z tym niestety jest Pan na bakier.

Dla mnie nie ma to znaczenia, bo potrafię ocenić Pana wypowiedzi, ale dlaczego takie głupoty mają czytać potencjalni inwestorzy?

Szanowny Panie, gdyby Pan "potrafił" nie montowałby Pan pomp ciepła do CO - nie zwalczałby Pan izolowania domów . I proszę głupków z inwestorów nie robić. To są bardzo proste sprawy.

Wykres ciut z błędem ponieważ nie tworzy idealnej krzywej.

Co raz mniejsze przyrosty, w cale nie świadczą że to jest bez sens.

Ma to sens jeśli sobie ktoś wyobrazi, że mając 10cm izolacji, nie pełnej, okna trzy komory dwie szyby.

Taki przypadek ja mam, bo w takim mieszkam i wiem jak było przed "10cm" "świętej racji" inwestorów co pluli na "bełkoty" techniczne.

Wysruniane blisko 30kzł .. na co .. na lipę co mogę okrasić zdjęciami.

Jednak efekt dla mnie mizerny, ale jest ( piszę ponieważ dużo osób zamiast licz i faktów woli subiektywne emocjonalne wypowiedzi cóż).

Oszczędność tej inwestycji to 1 tona węgla, następne 10cm było by pół tony węgla ...

W takim przypadku trzeba zobaczyć że inne elementy kuleją ... okna ... wentylacja która trzyma blisko 70% wilgotności co niektórym się w głowie nie mieści .

Strop nie izolowany bo co to jest 3cm. masę mostków termicznych.

Bez globalnego patrzenia na sprawę można z takich wykresów błędne wnioski wysnuć.

Teraz koszty, komentować mogą osoby które nie mają drewna jako materiału w konstrukcji czy to dachu, po przez ściany itp .

Budujemy dom .

Jak to jeden wyskoczył na fundamentach "pasywny" o pływa mi tu Yamato po powiece .

Super mury pną się do góry z jakiegoś suporexu, wieńce i wianuszki na nadprożach i inne tego typu konstrukcyjne

rzeczy, oczywiście konieczne.

Robimy płytę stropową, dach izolujemy tą płytę, zostaje mała luka przez płatew.

Teraz wybieranie ziemi w pomieszczeniach, pod wylewki, układanie rozkładanie połączenie hydroizolacji fundamentu z hydro wylewki .

Co już robi się problem bo folia pod izolacją nie bardzo być może, trzeba drugą na izolacją.

A i jeszcze po zrobieniu fundamentów izolacja ich . następne rozbicie roboty .

Schody oczywiście żelbecik, ściana z suporexu koło 150zł za materiał .. plus robota ... niech by 20zł ... mamy 170 zł

Za gołą ścianę.

Pasuje wypuścić okna w izolację następne koszty kotew, okna wątpliwej izolacyjności, za to realnego wysokiego kosztu

Montujemy ... ura ... teraz elewacja ... i tu następne 150zł kosztu 1m^2 ... daje koło 320 zł m^2 przegrody .

Właśnie przez rozbicie prac.

Szkieletowy też się może dostać, ponieważ ubzdurało się aby obijać płytą całość i na to dawać jeszcze izolację w postaci EPS'a czy wełny

następne rozbicie.

http://pasivnydom.blog.cz/0904/montaz-kostry-oda-na-sikovnych-chlapov można tak

robić ramo kratownice ? nie wiem bo daleko to ma do kratownic, mimośrody węzłów ... są tak mocno przesunięte, że chyba by trzeba było

nadać temu jakieś określenie nowe.

Ale mniejsza o to ... można się z tego bloga wiele cennych rzeczy dowiedzieć.

Ich ściana będzie kosztować przez 1/2 tego co tu pobieżnie przedstawiłem.

Ja mam jeszcze inne na to rozwiązanie .

Dodając do tego kostkę słomy, efekty wbijają w ziemię !

Tak można mądrze ograniczać koszty bez szkody, na celu jakim jest budynek pasywny.

Nie wspominam o fix'ach w jako szyba w XPS'sie .. bo już może nudzić .

Szkieletowy też się może dostać, ponieważ ubzdurało się aby obijać płytą całość i na to dawać jeszcze izolację w postaci EPS'a czy wełny

następne rozbicie.

http://pasivnydom.blog.cz/0904/montaz-kostry-oda-na-sikovnych-chlapov można tak

robić ramo kratownice ? nie wiem bo daleko to ma do kratownic, mimośrody węzłów ... są tak mocno przesunięte, że chyba by trzeba było

nadać temu jakieś określenie nowe.

Ale mniejsza o to ... można się z tego bloga wiele cennych rzeczy dowiedzieć.

Ich ściana będzie kosztować przez 1/2 tego co tu pobieżnie przedstawiłem.

Ja mam jeszcze inne na to rozwiązanie .

Dodając do tego kostkę słomy, efekty wbijają w ziemię !

Tak można mądrze ograniczać koszty bez szkody, na celu jakim jest budynek pasywny.

Ten blog, to rzeczywiście kopalnia pomysłów :).

A czy nazwiesz to kratownicą, czy ramokratownicą, to jakie to ma znaczenie.

Dawniej kiedy takie konstrukcje obliczało się "na piechotę", to kratownica była oczywiście łatwiejsza do obliczeń.

Dzisiejsze programy obliczeniowe bez problemu sobie radzą z takim przesunięciem węzłów.

Połączyłbym to rozwiązanie z obróbką okien, które już wcześniej pokazywałem

http://www.baubiologie.at/europe/austria/austria.html?id=313

http://www.baubiologie.at/_system/bilder/313/projekt_Haus_Simma_2695.jpg

Tu http://www.magazindomov.ru/2011/09/22/solomennyj-dom-v-avstrii/ ten sam dom, ale pokazane wnętrza :

http://www.magazindomov.ru/wp-content/uploads/2011/09/Haus-Simma-7.jpg

A tu trochę szczegółów z budowy tego domu : http://www.baunetzwissen.de/objektartikel/Gesund-Bauen-Haus-Simma-in-Egg-A_1570931.html?img=10&layout=galerie

Edytowane przez HenoK