lukasz2 19.08.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam ocieplam poddasze deskowanie + papałaczna grubość 25 cm w dwóch warstwach (15+10)w jednym pokoju i na klatce schodowej mam izovera unimata. Niestety nie jestem z niej do końca zadowolony . jest bardzo delikatna łatwo się "mechaci", ciężko poprawnie ułożyć ją w trudnych miejscach (murłata).Zaznaczam, że to moje subiektywne odczucia i nie jest to bynajmniej antyreklama. moje pytanie brzmi.1. czy pozostałą część poddasza mogę ocieplić teraz inną wełną (mam na myśli skalną) , czy mogą się one stykać?2.co sądzicie o wełnie rockwool megarock lambda 0,039(kupiłem wcześniej paczkę w podobnej ale w płytach do ocieplenia obniżonego sufitu)była sztywniejsza dobrze trzymałe kształt, bardziej twardaco z paroprzepuszczlnością takiej wełny, czy jest wystarczająca przy takim szczelnym pokryciu (oczywiście jast 3 cm szczelina wentylacyjna)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/182078-we%C5%82na-do-ocieplenia-poddasza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.08.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Witam, Skalna wełna mineralna jest materiałem chemicznie obojętnym i nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z innymi materiałami, a więc możesz spokojnie ułożyć ją na styk z inna wełną. Generalnie wełna skalna charakteryzuje się większą gestościa produktów , przez co jest bardziej sprężysta i sztywna, oraz jest stabilna wymiarowo. Skalna wełna mineralna jest materiałem paroprzepuszczalnym, jej opór dyfuzyjny jest równy 1 co oznacza że para wodna przechodzi przez produkt tak samo szybko jak przez równoważną warstwę nieruchomego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/182078-we%C5%82na-do-ocieplenia-poddasza/#findComment-6055450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts