Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

ocieplam poddasze deskowanie + papa

łaczna grubość 25 cm w dwóch warstwach (15+10)

w jednym pokoju i na klatce schodowej mam izovera unimata.

Niestety nie jestem z niej do końca zadowolony . jest bardzo delikatna łatwo się "mechaci", ciężko poprawnie ułożyć ją w trudnych miejscach (murłata).

Zaznaczam, że to moje subiektywne odczucia i nie jest to bynajmniej antyreklama.

moje pytanie brzmi.

1. czy pozostałą część poddasza mogę ocieplić teraz inną wełną (mam na myśli skalną) , czy mogą się one stykać?

2.co sądzicie o wełnie rockwool megarock lambda 0,039(kupiłem wcześniej paczkę w podobnej ale w płytach do ocieplenia obniżonego sufitu)

była sztywniejsza dobrze trzymałe kształt, bardziej twarda

co z paroprzepuszczlnością takiej wełny, czy jest wystarczająca przy takim szczelnym pokryciu (oczywiście jast 3 cm szczelina wentylacyjna)

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/182078-we%C5%82na-do-ocieplenia-poddasza/

Witam,

Skalna wełna mineralna jest materiałem chemicznie obojętnym i nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z innymi materiałami, a więc możesz spokojnie ułożyć ją na styk z inna wełną.

Generalnie wełna skalna charakteryzuje się większą gestościa produktów , przez co jest bardziej sprężysta i sztywna, oraz jest stabilna wymiarowo.

Skalna wełna mineralna jest materiałem paroprzepuszczalnym, jej opór dyfuzyjny jest równy 1 co oznacza że para wodna przechodzi przez produkt tak samo szybko jak przez równoważną warstwę nieruchomego powietrza.

https://forum.murator.pl/topic/182078-we%C5%82na-do-ocieplenia-poddasza/#findComment-6055450