manolo1978 19.08.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam,mam pytanie o drenaz. Moja sytuacja wyglada nastepujaco: dom niepodpiwniczony, rok temu zaczeta budowa, teraz jeszcze SSO, dzialka w terenie plaskim jak stol, grunt do 4m to paskudna glina-namuly z warstwa torfu na ok. 3m (dlatego zaprojektowany solidny fundament), okolo 50m za dzialka sasiadki row melioracyjny 1,5m glebokosci, w ktorym normalnie wody prawie nie ma, przy tegorocznych ulewach bylo do polowy, zdarzalo sie w czasie powodzi,ze wiecej, choc ponoc nigdy nie wylal. Dom postawiony troche nisko-fundament pod garazem i salon 20cm ponad orginalny poziom terenu (teraz troche obsypany), reszta domu 25cm wyzej. Podczas badan geologicznych (a byla to susza) geolog wode namierzyl na 3m. Aha, w latach 60 zostaly co 10m zakopane saczki z kamionki, na glebokosci 70-90cm ()podczas budowy przerwane byly 2,zrobione bypasy po rogach budynku peszlem bez otworow)..Majstry zrobili drenaz opaskowy (w poziomie law przy samych lawach rekaw z geowlokniny, w nim zwir i rura drenarska, wyzej zasypane glina- mimo mojego gderania koparkowy starajac sie zrobic spadek przekopal ponizej spodu law na kilkunastu metrach, max 10-15cm w najnizszym punkcie, potem majstry zasypali to niby do spodu law luzna glina przy okazji puszczajac tam jeden z bypasow).Od zakonczenia roboty az do teraz spust drenazu wpuszczony jest do dolu (wykopany okolo 2m, teraz zostalo go z 1,2m) w ktorym przez cala zime stala woda na moje oko na 1m, czyli pewnie w poziomie ulozenia saczkow, przy roztopach czy ulewach dochodzac do 0,5-0,4m pod poziom terenu, czyli robila sie cofka. Teraz po suszach spod dolu jest nadal lekko mokry.Konczac przydlugi post przechodze do pytan: Czy takie warunki gruntowo-wodne uzasadniaja robienie drenazu (dom niepodpiwniczony)? Czy ten drenaz tak jak jest teraz, nieodprowadzony, szkodzi? Czy ten drenaz odprowadzony (konieczna przepompownia) do rowu melioracyjnego zrobi wiecej dobrego niz zlego (przekopany)? Czy przy wysokim stanie wod gruntowych nie bede pompowal wtedy wody z calego pola?Bardzo prosze forumowiczow o pomoc, jestem na tyle zdesperowany, ze zastanawiam sie czy nie lepiej byloby wydrzec calosc i zasypac glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manolo1978 20.08.2013 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Czy ktos moglby doradzic co zrobic z tym fantem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts