Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się z żoną do budowy domu energooszczędnego. Wstępnie wybraliśmy następujący projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt_optymalny-energooszczedny,2750,0,0.htm?a=27&page=2&t=1

Moje pytanie: na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze firmy do budowy takiego domu? Czy taki dom „postawi” każda firma, która buduje domy, czy do niego jest potrzebna jakaś wyspecjalizowana ekipa? Dodam, że jestem strasznym laikiem w tej sprawie i dlatego proszę o rady.

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 9 months później...
  • 2 weeks później...
Proszę sobie przejrzeć tą ofertę domów pasywnych Procyon http://domy.procyon.com.pl/dom-pasywny Znajdziesz tam informacje o różnicy między domami energooszczędnymi, a zwykłymi.

Wow, to jest po prostu rewelacyjne :lol2:

"Bazuje na poprawie parametrów elementów i systemów już istniejących w każdym budynku...." i "W standardzie pasywnym można zrealizować każdy budynek..."

i zaraz po tym

"Ważne jest jednak zachowanie podstawowych cech budynku pasywnego, takich jak np.:

- zwarta bryła budynku,

- usytuowanie budynku do stron świata,...

"

macie specyficzne zrozumienie budownictwa pasywnego skoro uważacie że każdy budynek jest odpowiednio usytuowany względem stron świata, zwłaszcza te istniejące

i dalej:

Ważny jest certyfikat...

Noooo, najważniejszy :lol2:

wiedza to potęga :p

Gość Konto usunięte na żądanie
Witam,

Przymierzam się z żoną do budowy domu energooszczędnego. Wstępnie wybraliśmy następujący projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt_optymalny-energooszczedny,2750,0,0.htm?a=27&page=2&t=1

Moje pytanie: na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze firmy do budowy takiego domu? Czy taki dom „postawi” każda firma, która buduje domy, czy do niego jest potrzebna jakaś wyspecjalizowana ekipa? Dodam, że jestem strasznym laikiem w tej sprawie i dlatego proszę o rady.

Do energooszczędny oczywiście zbuduje każda firma. Na co zwrócić uwagę? Na odpowiedni projekt i odpowiednio stosowane w nim dobierane rozwiązania.

Proszę sobie przejrzeć tą ofertę domów pasywnych Procyon http://domy.procyon.com.pl/dom-pasywny Znajdziesz tam informacje o różnicy między domami energooszczędnymi, a zwykłymi.

Jeżeli chodzi o tę ofertę o są do domy szkieletowe prefabrykowane zawierające pewne rozwiązania projektowe typowe dla projektowania energooszczędnego. Nie mniej konstrukcja ściany jest dość powszechnie stosowana w budownictwie.To konstrukcja lekka-szkieletowa (kanadyjska).

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Sorry dude, ale domy energooszczędne to jest jeden wielki proekologiczny kit. Lobby lewicowe wmawia ludziom że mają dbać o środowisko w taki właśnie sposób, co przekłada się na zyski firm produkujących taki energooszczędny, zbędny a bardzo drogi sprzęt.

rozumiem, że jesteś z grupy durszlakowców, opalających dom wunglem? ;)

• 3 weeks później...

Ja chcę wybudować dom z tego projektu [moderowano] , moja znajoma wybrała inny z tej strony i ona akurat już po budowie.

Zastawiałem się długo nad tym czy te eko domy są na prawdę takie eko, ale koleżanka poleca, mówi, że energii idzie jej sporo mniej niż w domu u rodziców, który z resztą już wystawili na sprzedaż, więc i my zabieramy się za budowę powoli. Poza tym w D***owijają ściany folią paroizolacyjną i ciepło nie ucieka z tego co słyszałem, jeszcze nie spotkałem się z tym rozwiązaniem, ale słyszałem pozytywne opinie, jeszcze na forach podczytam co fachowcy mają do powiedzenia na ten temat.

Edytowane przez finlandia
link reklamowy

• 3 months później...
Ja chcę wybudować dom z tego projektu [moderowano] , , moja znajoma wybrała inny z tej strony i ona akurat już po budowie.

Zastawiałem się długo nad tym czy te eko domy są na prawdę takie eko, ale koleżanka poleca, mówi, że energii idzie jej sporo mniej niż w domu u rodziców, który z resztą już wystawili na sprzedaż, więc i my zabieramy się za budowę powoli. Poza tym w D** owijają ściany folią paroizolacyjną i ciepło nie ucieka z tego co słyszałem, jeszcze nie spotkałem się z tym rozwiązaniem, ale słyszałem pozytywne opinie, jeszcze na forach podczytam co fachowcy mają do powiedzenia na ten temat.

Czy szkielet kanadyjski jest eko? Dobre pytanie:)

Edytowane przez finlandia
reklama w cytacie

• 3 weeks później...
Czy szkielet kanadyjski jest eko? Dobre pytanie:)

Zapraszam również do zapoznania się ze szkieletem ciężkim. Jest to inna technologia aniżeli szkielet kanadyjski natomiast bardzo popularna w Niemczech, Danii, Szwecji, Plusem są świetne parametry energooszczędne (o 40% wyższe niż w kanadyjkach) oraz lepsze parametry akustyczne domu.

• 4 weeks później...
Dokładnie tak. Budowa domu energooszczędnego to jednak wyższa szkoła jazdy. Nie mówiąc już od domu pasywnym. Ekipa budująca musi być sprawdzona i konkretna, czyli z dorobkiem którym się może pochwalić. Od umiejętności, dbałości o szczegóły i solidności bardzo dużo zależy. MODEROWANO Edytowane przez finlandia
link

Bez przesady domy zużywające do 15kWh/2, to najprostsze i najtańsze budownictwo. Szczelny termos 0,08W/m2xK wentylacja z odzyskiem 90% ciepła , kable w podłodze klimatyzator kanałowy i zasobnik z pompą ciepła, do cwu. Co to kombinować i generować koszty?

Ok, skoro tak bardzo Pan propaguje tu na FM swoj i tylko wylacznie swoj model budowania domu zuzywajacego 15/khw/2 to czy gwarantuje szanowny Pan iz dom przez szanownego Pana budowany uzyska wlasnie takie obciazenie cieplne? Interesuje mnie tylko zobowiazanie na pismie.

Ok, skoro tak bardzo Pan propaguje tu na FM swoj i tylko wylacznie swoj model budowania domu zuzywajacego 15/khw/2 to czy gwarantuje szanowny Pan iz dom przez szanownego Pana budowany uzyska wlasnie takie obciazenie cieplne? Interesuje mnie tylko zobowiazanie na pismie.
Od 25 lat gwarantuję. Wiedza o izolowaniu w budownictwie kończy się na 30kWh/m2 . A budować dwa razy lepiej niż dno? Co za problem, wystarczy znać podstawy.