surgi22 01.01.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Problem jest jeden - nikt na forum nie zna nikogo kto by dostał od pana TB taką gwarancję .PS. sorki jestem nieścisły pan TB zna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.01.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Problem jest jeden - nikt na forum nie zna nikogo kto by dostał od pana TB taką gwarancję . PS. sorki jestem nieścisły pan TB zna . Jest jeszcze wiedza, Może Pan nie zna takich co się na izolowaniu znają. Ja tu na forum spotkałem takich co montują centralne ogrzewanie (gaz olej, węgiel) Nawet takich co robią gruntowe pompy ciepła, są też tacy co pompą ciepła zasilają rurki w podłodze. Może to Pan obraca się wśród tych co się nie znają na izolowaniu. Zacytuję tu np. dr Dudę Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. Dr. Ludomir Duda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.01.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Pan to robi celowo by zniechęcić ludzi do izolowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.01.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Jest jeszcze wiedza, Może Pan nie zna takich co się na izolowaniu znają. Ja tu na forum spotkałem takich co montują centralne ogrzewanie (gaz olej, węgiel) Nawet takich co robią gruntowe pompy ciepła, są też tacy co pompą ciepła zasilają rurki w podłodze. Może to Pan obraca się wśród tych co się nie znają na izolowaniu. Zacytuję tu np. dr Dudę Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. Dr. Ludomir Duda A w temacie gwarancji dawanych przez Pana od 25 lat coś się dowiemy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.01.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Tak jak przypuszczałem panie TB cisza. HOP HOP niech ktoś komu Pan TB zbudował w ciągu ostatnich 25 lat dom zużywający 15 kwh/m2 ( może nawet być 30 kwh/m2) się odezwie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.01.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Tak jak przypuszczałem panie TB cisza. HOP HOP niech ktoś komu Pan TB zbudował w ciągu ostatnich 25 lat dom zużywający 15 kwh/m2 ( może nawet być 30 kwh/m2) się odezwie . Już pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.01.2015 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Wiem, wiem tysiące zadowolonych inwestorów z domkami zbudowanymi przez Pana TB ( 15 kwh/m2 ) jest tak bardzo zadowolona iż nikt na forum muratora nie zagląda - szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Zadowoleni inwestorzy nie zaglądają na forum. Po co? By ich obrażano? Zaglądają ci co mają wątpliwości jak coś zrobić, lub chcą sobie wmówić, że mają dobrze zrobione. Pan do jakiej kategorii należy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Jest jeszcze wiedza, Może Pan nie zna takich co się na izolowaniu znają. Ja tu na forum spotkałem takich co montują centralne ogrzewanie (gaz olej, węgiel) Nawet takich co robią gruntowe pompy ciepła, są też tacy co pompą ciepła zasilają rurki w podłodze. Może to Pan obraca się wśród tych co się nie znają na izolowaniu. Zacytuję tu np. dr Dudę Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. Dr. Ludomir Duda dr Duda ... czy to nie ten co "sam sobie wręczył" certyfikat audytora nr 1 w Polsce ? Czy to nie ten sam człowiek co twierdzi, że można zgromadzić energię pod domem i w zimie ogrzewać nią dom ? Czy to nie ten sam człowiek, który zyski bytowe liczy dla 4-osobowej rodziny, która przebywającej 24/h i 365 dni w domu ? TB bierze z niego przykład, bo na poparcie własnych teorii podawał linki do własnych artykułów I jak taki człowiek ma być wiarygodny ? Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.01.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No po prostu skromność chodząca. Wiadomo nikt zadowolony na forum nie zagląda - sami frustraci . A szanowny Pan TB do jakiej kategorii sie zalicza ? Jak na zadowolonego to cos za często na forum . Znaczy FRUSTRAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No po prostu skromność chodząca. Wiadomo nikt zadowolony na forum nie zagląda - sami frustraci . A szanowny Pan TB do jakiej kategorii sie zalicza ? Jak na zadowolonego to cos za często na forum . Znaczy FRUSTRAT. Oj. trafił Pan na kogoś kto się na budownictwie nie zna i teraz zamiast jego mnie Pan atakuje. Jak Panu z tym lepiej to OK. Mnie to nie przeszkadza. Tu nawet znajdzie Pan ludzi szczęśliwych, że węglem palą i nie przekona ich Pan, że można taniej i wygodniej. Chce Pan się lepiej czuć to niech Pan się dalej przekonuje i nakręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Oj. trafił Pan na kogoś kto się na budownictwie nie zna i teraz zamiast jego mnie Pan atakuje. Jak Panu z tym lepiej to OK. Mnie to nie przeszkadza. Tu nawet znajdzie Pan ludzi szczęśliwych, że węglem palą i nie przekona ich Pan, że można taniej i wygodniej. Chce Pan się lepiej czuć to niech Pan się dalej przekonuje i nakręca. Pan łączy coś,czego się nie da połączyć .Tanie i wygodne. Tani węgiel czy szyszki i wygodny prąd.Taniej jak węglem i szyszkami Pan nie ogrzeje . Wygodniej jak prądem nie ogrzeje Pan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mejmirem 02.01.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Zarejestrowałem sie na tym forum ponieważ jestem początkującym inwestorem chcącym wybudować mądrze i energooszczędnie, ale jedyne co czytam ( nie tylko w tym wątku ) to przekomarzania niedowartościowanych ekspertów nie mających w życiu gumiaka na nodze. Dziękuje zakończyłem swoją obecność na forum Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Taniej jak węglem i szyszkami Pan nie ogrzeje Bez problemów. To kwestia wiedzy. Jak ktoś się nie zna grzeje węglem czy gazem. 13 kWh/m2 na grzanie chłodzenie i 200l cwu. wyjdzie taniej niż szyszkami i węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Zarejestrowałem sie na tym forum ponieważ jestem początkującym inwestorem chcącym wybudować mądrze i energooszczędnie, ale jedyne co czytam ( nie tylko w tym wątku ) to przekomarzania niedowartościowanych ekspertów nie mających w życiu gumiaka na nodze. Dziękuje zakończyłem swoją obecność na forum Muratora. Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja roli ogrzewania . Cóż więc dziwnego w tym, że "ciepłownicy" zwalczają wszelkie formy izolowania? prof Krzysztof Żmijewski: Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Bez problemów. To kwestia wiedzy. Jak ktoś się nie zna grzeje węglem czy gazem. 13 kWh/m2 na grzanie chłodzenie i 200l cwu. wyjdzie taniej niż szyszkami i węglem. Szanowny Panie. Nic nie wyjdzie taniej jak węglem i szyszkami . Kwestią jest czy komfortowo ,w zrozumieniu komfortu jako siedzenie na doopie i nic nie robienie.W tym sensie nie jest to komfortowe. Ale nie wszyscy budujący traktują komfort jako priorytet. Są tacy co liczą PLN-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja roli ogrzewania . Cóż więc dziwnego w tym, że "ciepłownicy" zwalczają wszelkie formy izolowania? prof Krzysztof Żmijewski: Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. Nic z tego Panie Kolego. Bzdury. Kupa izolacji by dom ogrzać 5kg węgla na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.01.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Ostatnio oglądaliśmy dom prawie cały ze styropianu - warstwa izolacji 50 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLRM 03.01.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Szanowny Panie. Nic nie wyjdzie taniej jak węglem i szyszkami . Kwestią jest czy komfortowo ,w zrozumieniu komfortu jako siedzenie na doopie i nic nie robienie.W tym sensie nie jest to komfortowe. Ale nie wszyscy budujący traktują komfort jako priorytet. Są tacy co liczą PLN-y Więc jakie rozwiązanie jest w/g Ciebie najbardziej racjonalne i najlepsze w polskich warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.01.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Aspen Systems produkuje sprężarki wielkości dłoni o minimalnych mocach. Są też ogniwa Peltiera.Moim faworytem jest PC na zużyte powietrze. Niewielki dom generuje 100m3 powietrza o temp.+/-22oC i wilg. 40-50%.Bez doprowadzania do zamrażania skroplin,można z tego wyciągnąć +/- 26KWh plus co sprężarka czy Peltiery zeżrą. Można liczyć na 30KWh w ciągu doby. Dla energooszczędnego domu to jest góra energii. Może kiedyś PV będą tańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts