HansKlopss 20.08.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 WitamWypełniłem "rozstępy" w drewnie szpachlą drewnianą [http://www.tytan.pl/pl/produkty/szpachlowka-naturalna-do-drewna-biala-200g/].Po pomalowaniu takiej powierzchni impregnatem [http://drewnochron.pl/produkty/p/282-impregnat-extra---5-lat-ochrony], miejsca uzupełnione szpachlą dośc mocno różnią się kolorystycznie od reszty elementu.Czy jest jakiś sprytny zabieg, który pozwoli na pozbycie się takiego zróżnicowania kolorów (może tak jak producent zaleca wykonać podkład z impregnatu bezbarwnego)? Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 20.08.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Będzie się różniło od pozostałej części. A za rok - dwa popęka i zacznie wypadać. Przetestowałem to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HansKlopss 27.08.2013 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Czyli nie ma na to żadnego sposobu?A gdyby tak pomalować lakierem bezbarwnym jako podkład, a na to już lakier barwny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 27.08.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Jest trochę zabawy ale da się zaszpachlować, nierówności lub ubytki tak, że prawie nie będzie tego widać.Trzeba je wypełnić szpachlą zrobioną z pyłu drzewnego i kaponu. Aby osiągnąć najlepszy efekt, pył drzewny powinien pochodzić z tego samego gatunku drewna lub bardzo podobnego, do drewna które zamierzamy szpachlować. Do porcji kaponu dodajemy stopniowo pył drzewny i mieszamy, aż osiągniemy mieszankę szpachlową. Nie może ona być za gęsta oraz za rzadka. .Szpachlę nakładamy z tzw górką. Po wyschnięciu, delikatnie przeszlifujemy papierem ściernym i malujemy takim samym lakierem jaki użyto wcześniej do zabezpieczenia drewna naprawianego.Pył drzewny, można dostać w stolarni zajmującej się produkcją gotowych wyrobów z drewna. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 29.08.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Tak, ale to dotyczy podłóg itp. Na zewnątrz jednak jest to problem - szpachla z Caponu jest sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s_e_b_a_s_t_i_a_n 02.09.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Najlepiej takie ubytki wypełniać pyłem drzewnym wraz z żywicą. Stosują to posadzkarze, którzy po cyklinowaniu danej powierzchni drewnianej wyjmują pył z worka maszyny i mieszają z żywicą. Wtedy niema różnicy na powierzchni. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Cyklinowanie Warszawa, Usługi posadzkarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 03.09.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Na zewnątrz taka szpachla nie ma szans. Za duże różnice wilgotności zima/lato. Są specjalne środki do tego typu rzeczy, ale to już jest konkretny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 21.04.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 A czy są na forum osoby, które próbowały uzupełnić szpary masą zrobioną z żywicy poliuretanowej zmieszanej z pyłem drewnianym? żywica nie powinna z czasem pękać. Zastanawiam się nad trwałością takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 22.04.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Uzupełniałem spękania w belkach (sufit) pyłem ze szlifowania związanym jednoskładnikową żywicą dedykowaną do tego, kupioną w markecie. Odspaja się z jednej strony gdy szczelina się rozszerza, szpachlowanie pozostaje związane z drugą. Reasumując- po kilku latach spękania są, ale szpachlówka z pyłu zmienia kolor tak jak drewno, pod tym względem jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts