Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wypełnienie szpachlą drewnianą

HansKlopss

Recommended Posts

Witam

Wypełniłem "rozstępy" w drewnie szpachlą drewnianą [http://www.tytan.pl/pl/produkty/szpachlowka-naturalna-do-drewna-biala-200g/].

Po pomalowaniu takiej powierzchni impregnatem [http://drewnochron.pl/produkty/p/282-impregnat-extra---5-lat-ochrony], miejsca uzupełnione szpachlą dośc mocno różnią się kolorystycznie od reszty elementu.

Czy jest jakiś sprytny zabieg, który pozwoli na pozbycie się takiego zróżnicowania kolorów (może tak jak producent zaleca wykonać podkład z impregnatu bezbarwnego)?

Jerzy

Jest trochę zabawy ale da się zaszpachlować, nierówności lub ubytki tak, że prawie nie będzie tego widać.

Trzeba je wypełnić szpachlą zrobioną z pyłu drzewnego i kaponu.

Aby osiągnąć najlepszy efekt, pył drzewny powinien pochodzić z tego samego gatunku drewna lub bardzo podobnego, do drewna które zamierzamy szpachlować.

Do porcji kaponu dodajemy stopniowo pył drzewny i mieszamy, aż osiągniemy mieszankę szpachlową. Nie może ona być za gęsta oraz za rzadka. .

Szpachlę nakładamy z tzw górką. Po wyschnięciu, delikatnie przeszlifujemy papierem ściernym i malujemy takim samym lakierem jaki użyto wcześniej do zabezpieczenia drewna naprawianego.

Pył drzewny, można dostać w stolarni zajmującej się produkcją gotowych wyrobów z drewna.

Edytowane przez M K

Najlepiej takie ubytki wypełniać pyłem drzewnym wraz z żywicą. Stosują to posadzkarze, którzy po cyklinowaniu danej powierzchni drewnianej wyjmują pył z worka maszyny i mieszają z żywicą. Wtedy niema różnicy na powierzchni.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cyklinowanie Warszawa, Usługi posadzkarskie.

• 7 months później...

Uzupełniałem spękania w belkach (sufit) pyłem ze szlifowania związanym jednoskładnikową żywicą dedykowaną do tego, kupioną w markecie. Odspaja się z jednej strony gdy szczelina się rozszerza, szpachlowanie pozostaje związane z drugą.

Reasumując- po kilku latach spękania są, ale szpachlówka z pyłu zmienia kolor tak jak drewno, pod tym względem jest OK.