Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy grunt nadaje sie pod POŚ z system drenażowym

niuteq

Recommended Posts

Witam

Mam kłopot z wyborem POŚ pewnie jak większość stających przed tym wyborem, ale zastanawia mnie czy grunt na mojej działce nadaję się pod oczyszczalnie. Wg badania gruntu które wykonałem jeszcze przed zakupem działki wygląda to następująco:

"pod warstwą gleby grubości 0,6 m w podłożu gruntowym występuję glina w stanie twardo plastycznym i plastycznym, przewarstwiona piaskiem gliniastym w stanie plastycznym . Woda gruntowa do głębokości 3 m nie występuje."

Z tą wodą to nie do końca chyba się zgadza, ponieważ kopiąc pod fundamenty woda występowała już na głębokości ok 1m. W dniu badania gruntu 09.2012 (sam byłem przy badaniu) wody rzeczywiście nie stwierdzono, a w kwietniu 2013 był problem z wykopem na przyłącze wodne czy pod fundamenty.

Czy są firmy które przed montażem POŚ wykonują badanie gruntu aby dobrać odpowiednią technologię do zastosowania? wydaje mi się ze przy takim jak teraz stanie wód gruntowych oczyszczalnia z drenażem może nie działać właściwie.

wczoraj był Pan który w okolicy zajmuje się montażem POS w okolicy , polecił mi zamiast drenażu tunele, tej firmy

http://www.oczyszczalniedladomu.pl/pl/p/Oczyszczalnia-2000-L-6-tuneli-./114

ma ktoś jakieś opinie na temat tej firmy?

Drenaz w oczyszczalni sluzy przede wszystkim oczyszczeniu tlenowemu sciekow. Pozbycie sie wody powinno nastapic po oczyszczeniu sciekow.

To narzuca pare ograniczen.

Brak wody gruntowej (w wodzie nie zajdzie naturalny sposob tlenowe oczyszczanie), odpowiedni grunt zeby woda

nie przesaczala sie za szybko czy za wolno i gwarantowal doplyw powietrza (stad czesta wymiana gruntu pod drenazem)

Tunel ma duza pojemnosc, przyjmie duza ilosc sciekow z osadnika i bedzie pomalu oddawal ta wode do trudnego gliniastego gruntu pod spodem.

Ale jak grunt pod spodem jest kiepski nie sprzyjajacy faktycznemu oczyszczaniu to taki tunel bedzie tylko pozbywal sie wody, a nie oczyszczal.

Ale Twoj wybor. Przez pare lat bedziesz mial wzgledny spokoj kosztem prawdopodobnie solidnego zanieczyzcania gruntu na dzialce.

marcin

Wskazuje to wszystko na fakt następujący: masz u siebie dość spore wahania poziomu wód gruntowych. Po (zwłaszcza suchym) lecie poziom wody masz wyraźnie niższy niż po śnieżnej, długiej zimie. Normalna sprawa, dlatego zaleca się aby badania takie wykonywać raczej pod koniec "mokrej" pory roku. (Choć nawiasem mówiąc z ustaleniem tej też może być problem bo największe opady w Polsce są latem, ale też największe parowania. Pomijam już ważne różnice pomiędzy poszczególnymi latami).

Co z tym zrobić?

Ano tak obmyślić i zamontować POŚ aby drenaż dobrze się spisywał przy wodzie na głębokości 1m.

A zważając na to że masz generalnie grunty gliniaste drenaż powinien być spory.

Instalator zapewnil ze jesli pod tunelami wysypiemy kamień o wysokości ok 50-60 cm, wtedy on powinien spełnić swoją role i woda będzie odchodzić a oczyszczona ma mieszać sie z wodami gruntowymi.

Mam tylko pytanie czy zaproponowana oczyszczalnia spełni swoją rolę?

Ustawa i zdrowy rozsadek mowia chyba o 140cm od drenazu do wod gruntwowych nie 50-60. Taka warstwa gwarantuje oczyszczenie. No ale jesli Instalator zapewnil, to nie bede dyskutowal. Pytanie co powie Instalator za 10 lat.

Albo w inny sposob. Co daje ów tunel. Stanowi bufor. Jesli bufor jest zalalny (bo teren pod nim juz nie wchlania to), to cale te 50-60cm kamienia i tak stoi w wodzie, wiec nie oczyszcza. Jak woda nie stoi i jest na biezaco odbierana to bufor niepotrzebny i mozna by zrobic zwykla rure drenarska (zakladam ze tansze).

Takie tunele rozsaczaja to jak najbardziej zeby czysta wode rozsaczyc, deszczowke np. Do oczyszczalni moim zdaniem a juz na ciezki teren to zwykla zbrodnia na srodowisku.

Ja nie potrafie zrozumiec jak na ciezki teren mozna polecac takie tunele. Juz lepiej (bo taniej) dziure w osadniku w dnie zrobic i sie nie szczypac. Jesli teren jest gliniasty i odbiera wode spod drenazu wolno, to drenaz musi byc wiekszy a nie mniejszy jak tunele.

marcin