Gość 12.06.2002 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2002 Mam pytanie, czy ktoś miał okazję podczas budowy ciągnąć prąd od sąsiada. Czy zainstalwanie w związku z tym tzw. podlicznika to duży koszt? A może ktoś ma używany licznik na sprzedaż albo wie, gdzie go można kupić? Wszystkie uwagi w tym temacie mile widziane. Z góry big THX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 12.06.2002 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2002 Pytanie powyższe zadałem ja ale serwerowi chyba nie spodobał się mój nick... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 13.06.2002 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 możesz kupić w każdej hurtowni elektrycznej - nowy cena okolo 200-300 pln, ewentualnie w zakładach energetycznych czasami coś wyprzedają po legalizacji. samo pociągniecie to nie problem - jak daleko połóż kabel YKY 5 x 6 lub taki docelowy - użyjesz go na przyłącze YKY 5 x 10 mmm. Ja tak właśnie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 13.06.2002 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 Używany, po legalizacji 50 - 70 zł w Rybniku. (Zakład Energetyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stada 13.06.2002 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 A moze dogadasz sie z sasiadem tak zeby bez dodatkowego licznika.Ja tak zrobilem. Z pradu korzystalem ok. 2 miesiacy, jak poszedlem rozliczyc sie z sasiadem to dowiedzialem sie ze zaplacil maly rachunek i ze nie chce zadnych pieniedzy.A jak juz bedziesz mial mury to z miejsca zrob przylacze docelowe. Proponuje szukac wykonawcow wsrod pracownikow Zakladu Energetycznego pod ktory podlegasz - bedzie szybko, sprawnie i bez klopotow z formalnosciami.Ja tak wlasnie zrobilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2002 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 Moja firma zaopatruje markety budowlane w tego typu cuda, i ceny nie powinny być tam większe od- licznik jednofazowy - 35 zł brutto- licznik trójfazowy - 75 zł brutto.Vat - 7%. Liczniki te nie potrzebują legazlizcji. Jest to tylko podlicznik do rozliczeń z sąsiadem.Do nabycia w pierwszym z brzegu Praktikerze (w Praktikerach na Śląsku, z powodu niskich cen w nasze liczniki zaopatrują się nawet elektroinstalatorzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek 13.06.2002 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 Podobnie jak Stada dogadałem się z sąsiadem bez licznika. Zapłaciłem coś około 100 zł za 2 miesiące( sąsiad wyliczył średnią za miesiąc i zapłaciłem to co wyszło ponad ). Dla pewności, że wszystko jest ok postawiłem jeszcze pół litra. Potwierdzam , że łącze należy robić tylko i wyłącznie u pracowników energetyki. Tanio, błyskawicznie ( projekt, pozwolenie i wykonanie ok. 4 tygodnie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 14.06.2002 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2002 Odradzam zakład energetyczny,Lepiej się do nich z tym nie zwracać. Nie wiem czy wiecie ale odsprzedawanie prądu bez zgody ZE jest nielegalne . Jest taki punkt w umowie o dostarczanie pradu. Dowiedziałem się o tym w ZE i wyczytałem w umowie. Tak więc tysiące ludzi uzyczających nam prądu na budowę łamią prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 15.06.2002 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2002 zgadza sie ze odsprzedawanie prądu jest nielegalne. na pytanie dociekliwych jak powstal stan surowy należy odpowiadać że przy uzyciu agregatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.06.2002 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Zwracam uwagę na jeszcze jedno zagadnienie.Energię elektryczną używaną w procesie inwestycyjnym rozlicza się według innej (czytaj droższej) taryfy niż energię używaną dla potrzeb bytowych. Często o tym budujący nie wiedzą lub o tym nie pamietają. Czy dochodzi swoich praw (czytaj pieniędzy) Zakład Energetyczny ?????? Ale może taka sytuacja nastąpić i w kłopotliwej sytuacji bedzie zarówno sąsiad jak i budujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 17.06.2002 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Ciekawe, dobrze ze nie wiedzialem a tak mialem lekki sen bralem prad od sasiada z sublicznikiem ("mój" elektryk wział za montaz 100 PLN, licznik jest jego i jak go zdemontuje (mam nadzieje jutro) to go ze soba zabierze na inna budowe. Ale sasiada mam przyjaznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stada 17.06.2002 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Araman:Z tym wykonawstwem przez pracownikow to chodzilo mi wykonanie docelowego przylacza. Z ta odsprzedaza to wszystko sie zgadza ale kto powiedzial ze sasiad musi Ci sprzedac energie ? Przeciez moze nie doplatnie uzyczyc pradu. A tak naprade to wszystko zalezy od sasiada. Moj sie troche krzywil bo mu naslali kontrole z ZE (pozyczal prad w zeszlym roku innemu sasiadowi) ale ostatecznie sie zgodzil. Sasiadawi postanowilem podarowac mierzalny dowod wdziecznosci w postaci dobrej poloweczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 17.06.2002 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 nie ma szansy aby ZE udowodnił w takiej sytuacji, że ktoś komuś odsprzedaje prąd. No chyba że zainteresowany spisuje z sąsiadem umowę i ta umowa w czarodziejski sposób trafia do ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek 19.06.2002 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Pisząc wczesniej o wykonaniu przyłączenia przez pracowników ZE miałem na myśli zlecenie prywatne , a nie drogę oficjalną. W praktyce wygląda to tak: wielu pracowników ZE ma uprawnienia do wykonywania projektów przyłączy. Należy się zgłosić do takiego gościa , najlepiej jakiegoś kierownika. On robi nam projekt , a potem zatwierdza go u kolegi ( lub u siebie samego, jak to było w moim przypadku ) w jeden dzień. Podpisujemy umowę z ZE na podłączenie. Cena za podłączenie jest zryczałtowana coś ok. 1300 zł. Problem w tym , że przewaznie trzeba dość długo czekać, jeżeli projekt robił nam "pan kierownik" to jest szansa, że i podłączenie załatwi u kolegi z pokoju obok za 2-3 tygodnie. Nie chcę się tu wdawać w dywagacje moralne na temat, uważam jednak , że w praktyce jest to najszybsza i najtańsza metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 19.06.2002 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Za zlecenie prywatne dla pracownika ZE na wykonanie projektu przyłącza, tenże ZE dał mi 10% upustu na wykonanie podłączenia. I legalnie, i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 19.06.2002 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Wczoraj po 7 miesiącach od podpisania umowy przyjechali zakładać prąd wszystko jest załatwione ( zleciłem to fachowej firmie która robi projekt uzgodnienia i wykonuje instalację) wyszedł tylko jeden problem nie uzgodnili trasy przebiegu kable z właścicielem działki po której ma biec kabel a już go zakopali.Wieczorem były niezłe jaja jak przyjechał sam szef firmy bojowo nastawiony i omało co nie wyleciał z działki.Nie wiem jak to się skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 19.06.2002 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 No to miałeś niezły cyrk.Ja pożyczałem prąd i rozliczałem sie bez żadnego podlicznika /szkoda pieniędzy/.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2003 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ale w umowie jest mowa o odsprzedarzy a o darowiżnie nic nie ma!Więc kto to udowodni (ukryta kamera)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 15.02.2003 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Żadnych liczników. Ciągnąłem prąd przez 4 miesiące. Zapłaciłem 25 proc. rachunków. Postawiłem flaszkę. I tyle. Dobry sąsiad to podstawa. A jak jest dobry, to się dogadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2003 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Wowka ma rację ,nie można pożyczać prądu od sąsiada bo zakład energetyczny ,może zepsuć humor sasiadowi jak i inwestorowi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts