Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbiorniki akumulacyjne w kotłowni na paliwa stałe

badaczkotłów

Recommended Posts

Chciałbym poruszyć wątek, mało popularny u nas a zagranicą od wielu standard – tj montaż kotła na paliwa stałe z zasypem ręcznym w połączniu z akumulatorem ciepła czyli tzw buforem.

Norma EN 303-5 mówi o tym sposobie zabezpieczenia i nawet daje wytyczne doboru , u nas jednak jest to wciąż raczkujący temat. A przecież bufor to nie tylko zabezpieczenie ciśnieniowe kotła i instalacji ale czysty wymierny zysk dla klienta – zbiornik akumulacyjny dobrze dobrany magazynuje wodę z kotła nawet na ponad dobę ! W tym czasie nie trzeba dokładać do kotła żeby doładować bufor co daje oczywistą korzyść – oszczędzamy paliwo nawet do 50 %, nie fatygujemy się do kotłowni więc nie marnujemy czasu, nie używamy kotła wydłużając jego żywotność.

Czemu więc w Polsce usilnie promuje się kotły na eko groszek z podajnikiem skoro w tej cenie można kupić porządny wielopaliwowy kocioł + bufor ?

Prośba o wasze zdanie:)

bufor+logica (1).jpg

bufor+logica (2).jpg

bufor+logica (3).jpg

bufor+logica (4).jpg

• 2 months później...

mam bufor 1000l + piec 17 kw, teraz zalozyl bym piec z podajnikiem.

Obecnie codziennie rozpalam, piec musze dogladac, przegarnac dorzucic, wyczyscic itd.

Jestem niewolnikiem kotlowni, inaczej to sobie wyobrazalem - dodam ze dom mam bardzo dobrze docieplony.

Koszty automatyki przy buforze o wiele wieksze niz z podajnikiem, ekonomicznie nieoplacalne. Hydraulicy kompletnie nie potrafia podlaczy bufora jak nalezy, zatem dodatkowy problem. A co jak bufor zezre rdza jak go wyniesc z kotlowni? Wole nawet nie myslec co mnie czeka......