badaczkotłów 21.08.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Chciałbym poruszyć wątek, mało popularny u nas a zagranicą od wielu standard – tj montaż kotła na paliwa stałe z zasypem ręcznym w połączniu z akumulatorem ciepła czyli tzw buforem. Norma EN 303-5 mówi o tym sposobie zabezpieczenia i nawet daje wytyczne doboru , u nas jednak jest to wciąż raczkujący temat. A przecież bufor to nie tylko zabezpieczenie ciśnieniowe kotła i instalacji ale czysty wymierny zysk dla klienta – zbiornik akumulacyjny dobrze dobrany magazynuje wodę z kotła nawet na ponad dobę ! W tym czasie nie trzeba dokładać do kotła żeby doładować bufor co daje oczywistą korzyść – oszczędzamy paliwo nawet do 50 %, nie fatygujemy się do kotłowni więc nie marnujemy czasu, nie używamy kotła wydłużając jego żywotność. Czemu więc w Polsce usilnie promuje się kotły na eko groszek z podajnikiem skoro w tej cenie można kupić porządny wielopaliwowy kocioł + bufor ? Prośba o wasze zdanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 21.08.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 A pewnie dlatego, że kocioł z podajnikiem to wygoda. Rozpalam raz i zapominam o temacie - no chyba, że coś sknocę. Zresztą kocioł z podajnikiem wcale nie wyklucza bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 21.08.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 A pewnie dlatego, że kocioł z podajnikiem to wygoda. Rozpalam raz i zapominam o temacie - no chyba, że coś sknocę. Zresztą kocioł z podajnikiem wcale nie wyklucza bufora Masz całkowitą rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernikle 29.10.2013 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Podstawowe pytanie ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 29.10.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 mam bufor 1000l + piec 17 kw, teraz zalozyl bym piec z podajnikiem. Obecnie codziennie rozpalam, piec musze dogladac, przegarnac dorzucic, wyczyscic itd. Jestem niewolnikiem kotlowni, inaczej to sobie wyobrazalem - dodam ze dom mam bardzo dobrze docieplony.Koszty automatyki przy buforze o wiele wieksze niz z podajnikiem, ekonomicznie nieoplacalne. Hydraulicy kompletnie nie potrafia podlaczy bufora jak nalezy, zatem dodatkowy problem. A co jak bufor zezre rdza jak go wyniesc z kotlowni? Wole nawet nie myslec co mnie czeka...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 29.10.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Jeśli bufor jest wypełniony wodą kotłową, to prędzej Ciebie robaki zeżrą, niż jego zniszczy rdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts