gilal 21.08.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Witam Państwa.Czy ktoś z was używa sterownik ecoMAX 800 T ? Planuję taki nabyć do kotła vakomet 19kW ( vako-s) z podajnikiem tłokowym. Jak on się sprawuje w pracy, czy nie ma z nim problemów?Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.08.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Ja mam taki, z FL. Na niego nie narzekam, robi co do niego należy, choć przydało by sie kilka usprawnień na tzw stany przejściowe.Ze słabch stron, to rolka-enkoder, jak będziesz dużo się bawił, to zacznie szwankować. Koszt ok 2zł + wymiana.Generalnie jak nie potrzebujesz obsługi zawórow n-drogowych, pogodówki i fajnego panela pokojowego, rozejrzyj się za czymś tańszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilal 22.08.2013 03:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Ja mam taki, z FL. Na niego nie narzekam, robi co do niego należy, choć przydało by sie kilka usprawnień na tzw stany przejściowe. Ze słabch stron, to rolka-enkoder, jak będziesz dużo się bawił, to zacznie szwankować. Koszt ok 2zł + wymiana.Generalnie jak nie potrzebujesz obsługi zawórow n-drogowych, pogodówki i fajnego panela pokojowego, rozejrzyj się za czymś tańszym. a czy nie ma takich problemów jak podkładanie opału bez sensu co jakiś czas? (ja tak mam teraz z sterownikiem "luksus rt") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.08.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Nie bardzo rozumiem pytanie. Sens oceniasz sam i ustawiasz odpowiedni czas przerwy. W pracy do 750s, w podtrzymaniu do 255min. Jak go kupisz bez kotła, to pewnie nie będzie funkcji FL i zostanie tylko dwustan ustawiany ręcznie. Oczywiście jak podanie wypadnie na kilka s przd podrzymaniem, to sterownik poda kolejną dawkę. Jak o to chodzi to faktycznie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilal 22.08.2013 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Tak, wlasnie o takie podania opalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.08.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Niestety w tek kwestii jest głupi jak butChyba nawet jak większość obecnych sterowników. Po prostu przez wielkosc dawki w tłoku problem jest większy i bardziej dostrzegalny niż w ślimakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.08.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Do tłoka mogę Ci polecić:Titanic, dwustan, ale z algorytmem przejścia.... lub bardziej rozbudowanyIRYD RTZ, też dwustan, ale obsługa 4pomp, siłownika zaworu, 2paneli, więcej fajnych funkcji na tłoka ew. IRYD RTZ PID, opcja dwustan lub pid, producent ma kociołek tłokowy na swoim stanowisku, kombinuje jeszcze z nieco innym wspomaganiem pracy przez czujnik spalin, musiałbym dopytać, czy ten projekt już jest gotowy. Sam zamawiam opcję z czujnikiem spalin do ślimaka. Przy tłoku omawialiśmy jednak nieco inne działanie i nie wiem, czy to zostało w strefie pomysłu, czy coś jest już wdrożone. Pilniejsze sprawy były na tapecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilal 23.08.2013 03:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Niestety w tek kwestii jest głupi jak but Chyba nawet jak większość obecnych sterowników. Po prostu przez wielkosc dawki w tłoku problem jest większy i bardziej dostrzegalny niż w ślimakach. czyli ecoMAX 800 t jest głupi jak but? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.08.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Po chcesz bym się powtarzał?Cyba napisałem jasno, ale mogę jeszcze dadać, że dla różnych producentów ten sterownik jest różnie programowany. Nie tylko to co dotyczy FL, ale także takie rzeczy jak początek cyklu pracy od odlicaenia przerwy, a nie od podania. Przydał by mu się prarametr wydłużenia czasu pracu dmuchawy po osiągnięciu zadanej i podwojenie podania po wznowieniu pracy. Tyle tylko, że takie zmiany powinien zlecić producent i zapłacić za nie oraz kilkudniowe badanja kotła w ich labolatorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilal 23.08.2013 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Po chcesz bym się powtarzał? Cyba napisałem jasno, ale mogę jeszcze dadać, że dla różnych producentów ten sterownik jest różnie programowany. Nie tylko to co dotyczy FL, ale także takie rzeczy jak początek cyklu pracy od odlicaenia przerwy, a nie od podania. Przydał by mu się prarametr wydłużenia czasu pracu dmuchawy po osiągnięciu zadanej i podwojenie podania po wznowieniu pracy. Tyle tylko, że takie zmiany powinien zlecić producent i zapłacić za nie oraz kilkudniowe badanja kotła w ich labolatorium. To moze jak Pan wyzej poleca kupic IRYD PID DYNAMIC zamiast ecoMAX 800 T ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.08.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Nie korzystałem z Iryda, więc nie porównam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilal 23.08.2013 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Nie korzystałem z Iryda, więc nie porównam. No i teraz mam problem nie wiem jaki kupic sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.08.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Najmocniejsza strona ekomaxa jest obsługa mieszaczy, pogodówki i automatyczne korekty krzywej od panelu pokojowego. Potrzebujesz tych funkcji? Masz w 100% podłogowe, a moze masz 2-3 obiegi grzewcze i chcesz nimi niezależnie sterowac?Jak nie, to kup coś znacznie tańszego i prostszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilal 23.08.2013 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Najmocniejsza strona ekomaxa jest obsługa mieszaczy, pogodówki i automatyczne korekty krzywej od panelu pokojowego. Potrzebujesz tych funkcji? Masz w 100% podłogowe, a moze masz 2-3 obiegi grzewcze i chcesz nimi niezależnie sterowac? Jak nie, to kup coś znacznie tańszego i prostszego. W przyszłości planuję rozbudowę instalacji ( stąd taki zakup wyższego modelu sterownika ), ale teraz mam tak podłączone że sterownik ( luksus ) robi swoje, a termostat pokojowy swoje. Czyli jak spada temperatura w pokoju to termostat otwiera zawór z siłownikiem (Honeywell M6063L1009 ) i puszcza wodę na grzejniki. Widzę że ma Pan dużą wiedzę na ten temat i mam takie pytanie: czy ten sterownik (ecoMAX 800 T) będzie mi otwierał(sterował) ten zawór jak spadnie temperatura w pokoju? Chcę żeby sterownik sterował tym zaworem z siłownikiem jak spadnie temperatura w pokoju, oczywiście sterownik z panelem pokojowym ecoSTER 200 Bardzo przepraszam za takie uciążliwe pytania, ale ma Pan wiedzę i doświadczenie Dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.08.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Sterownik przejmuje całą kontrolę nad temperaturą wody która idzie na instalację. Użytkownik musi wybrać odpowiednią krzywą grzewcza w zal od izolacji budynku i rodzaju instalacji podloga/grzejnik. Na podstawie krzywej sterownik dopiera odp temperaturę, ale gdy uzytkownik się pomyli, czy nastąpi zdarzenie "losowe" typu wietrzenie, czy naslonecznienie panel pokojowy wprowadzi do krzywej odpowiednią korektę, tak by temperatura zadana w pokoju jak najszybciej wróciła do zadanej. Im większe będzie odchylenie od zadanej powietrza, tym większa korekta będzie krzywej grzania. W miarę zbliżnia się do zadanej korekta będzie malała. Taki swego rodzaju PID do temp pokojowej. Można w ten sposób sterować niezależnie 3 zaworami/obiegami z jednym panelem pokojowym i dwoma dodakowymi czujnikami pokojowymi do każdego obiegu. Bajer fajny, ale raczej na większe chaty i grubszy portfel. Kto komu zabroni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilal 23.08.2013 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Sterownik przejmuje całą kontrolę nad temperaturą wody która idzie na instalację. Użytkownik musi wybrać odpowiednią krzywą grzewcza w zal od izolacji budynku i rodzaju instalacji podloga/grzejnik. Na podstawie krzywej sterownik dopiera odp temperaturę, ale gdy uzytkownik się pomyli, czy nastąpi zdarzenie "losowe" typu wietrzenie, czy naslonecznienie panel pokojowy wprowadzi do krzywej odpowiednią korektę, tak by temperatura zadana w pokoju jak najszybciej wróciła do zadanej. Im większe będzie odchylenie od zadanej powietrza, tym większa korekta będzie krzywej grzania. W miarę zbliżnia się do zadanej korekta będzie malała. Taki swego rodzaju PID do temp pokojowej. Można w ten sposób sterować niezależnie 3 zaworami/obiegami z jednym panelem pokojowym i dwoma dodakowymi czujnikami pokojowymi do każdego obiegu. Bajer fajny, ale raczej na większe chaty i grubszy portfel. Kto komu zabroni... rozumiem, ale czy można go tak podłączyć (jak pisałem wcześniej) żeby na razie (do czasu rozbudowy instalacji) sterował tym moim zaworem jak spadnie tem. w pokoju. Dodam że mam tylko ten jeden zawór i jedną pompę która pracuje cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.08.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Panel pokojowy jednym siłwnikiem, jak najbardziej. Do kolejnych potrzebny modul rozszerzający.Ten konkretny siłownik wydaje się być właściwym 230v 3punktowy, ale glowy nie dam, bo to nie mój biznes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilal 23.08.2013 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Panel pokojowy jednym siłwnikiem, jak najbardziej. Do kolejnych potrzebny modul rozszerzający. Ten konkretny siłownik wydaje się być właściwym 230v 3punktowy, ale glowy nie dam, bo to nie mój biznes. będę wdzięczny jak Pan napisze jak dokładnie podłączyć ten zawór i pompę. Bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.08.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Ściągnij dtr tego sterownika, tam na komcu masz schemat podlaczasz 3 kabelki otwórz/zamkniej/zasilanie. Panel pokojowy podlaczasz np skrętką z połaczonymi parami przewodów muszą być 4kable poprzez m-bus -,± rx,tx. No i pompe jako pompa mieszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilal 23.08.2013 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Ściągnij dtr tego sterownika, tam na komcu masz schemat podlaczasz 3 kabelki otwórz/zamkniej/zasilanie. Panel pokojowy podlaczasz np skrętką z połaczonymi parami przewodów muszą być 4kable poprzez m-bus -,± rx,tx. No i pompe jako pompa mieszcza. kurde, pompe mieszacza znalazłem ale dalej nie wiem jak podłączyć zawór i panel pokojowy ecoSTER 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts