lookaszpl 21.08.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Witam, chciałem się Was poradzić w temacie płyty fundamentowej. Mam gotowy projekt od mojego architekta i wysłałem go do wyceny u kilku ekip budowlanych. Podczas rozmowy z budowlańcami dostaje informacje, że zbrojenie w płycie jest przesadzone co ma wpływ na cenę. Zaczynam mieć wątpliwości co do pracy mojego architekta, jeżeli któraś z kolei osoba mówi mi to sama z siebie. A może to ekipiy przesadzają? Czy macie doświadczenie z takimi płytami? Powierzchnia zabudowy mojego domu to ok. 130m2 i dom będzie stał na szkodach górniczych kategorii 3-iej. Ilość stali potrzebnej na tą płytę wg budowlańców to ok. 4 tony. Czy to normalna ilość stali dla takiej wielkości płyty? Czy na etapie budowy może to być zrewidowane np. przez kierownika budowy z uprawnieniami konstruktora i ewentualnie wtedy zmniejszyć ilość materiału potrzebnego do jej zrobienia? PozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.08.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 A może to ekipiy przesadzają? tak ... bo to ... wełniane istoty ... skąd ? dom będzie stał na szkodach górniczych kategorii 3-iej. Ilość stali potrzebnej na tą płytę wg budowlańców to ok. 4 tony. przyzwoicie ... mnie wyszło 3 tony przy 116 m^2 . około. A przy szkodach górniczych ... jakie by nie było te 4 tony to nawet za mało ... żal Ci 12 kzł ? przy kluczowym elemencie domu jakim jest płyta fu ? Czy na etapie budowy może to być zrewidowane np. przez kierownika budowy z uprawnieniami konstruktora i ewentualnie wtedy zmniejszyć ilość materiału potrzebnego do jej zrobienia? wiesz co ... burasy bez wiedzy ... wpłynęły na Ciebie ... i teraz masz mętlik w głowie ... kto wie lepiej ... gość co za to du umoczy jak by co ... czy gogusie co sobie przy robocie piwko będą pić... bo ich to rypka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.08.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Te 4t stali to wg budowlańców, czy projektu ?Bo to ilość spora, ale jeszcze nie szokująca. Poza tym, chyba możesz liczyć na refundację wydatków na dodatkowe zabezpieczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 23.08.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Rób wg projektu, nie słuchaj budowlańców, którzy policzyli ci na "oko" i nie wezmą za to odpowiedzialności. Mój kierbud zawsze mówi, że za przewymiarowanie jeszcze nikt nie poszedł siedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 23.08.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Dokładnie, rób wg projektu. U mnie wyszło 2,1 tony, płyta na podłożu gliniastym, iłach itp. Podbudowa 1m. Projekt wg polecanego architekta W.Sochy. Płyta już stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmo007 23.02.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Mam podobny problem. Nie wiem jak się do tego odnieść, bo co prawda w tabeli pisze 2,4 t stali na powierzchni 125m2, ale mam zbrojenie prętami fi12 co 38cm/38cm Widziałem już parę projektów płyt od innych, ale takiego wielkiego okczka jeszcze nie. Chciałem, żeby mi to przeliczył na siatkę zgrzewaną. Stwierdził, że nie ma to sensu bo po przeliczeniu płyta jest źle zazbrojona. Jak to zweryfikować. Na wiosnę/lato chcę wykonać płytę a nie wiem czy taki duży rozstaw jest ok. Dodam, że dom będzie drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.02.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Nie ma opcji żeby przy takim oczku wyszło 2,1 stali ! to musiało by być oczko 8x8cm ! aby tyle było ... Minimum to te 3 pręty na 1m przekroju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 25.02.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Do elmo007Masz źle zaprojektowaną płytę, rozstaw jest za duży prętów klasa betonu za niska.Do fundamentów stosuje się klasę betonu min C20/25 a dla płyt fundamentowych raczej stosuje się klasę C25/30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmo007 02.03.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Ok... takie też mam przeczucie. Ale jak podważyć kompetencje konstruktora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts