sherif 23.08.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Tak akurat u Brata tak wyglada, ale u innych tanszych producentow, na schematach jest tak, ze welna niemal zapelnia cala przestrzec poza tymy wypustkami w rogach, dlatego ciekawy bylem jak moze piec zasysac tymi kanalami powietrze. Na schematach nie bylo zaznaczone jak sie podlacza kanal dolotowy, wiec albo nie ma takiej mozliwosci albo nie jet opisana. Tak czy inaczej stanelo na kominie LZMO - podobno zalecany do Porothermu (wyglada podobnie , tam jasno jest pokazane jak zasysa powietrze a rure mozna wstawic mniejsza niz 160 i nie ma welny , czyli dedykowany do kotlow kondensacyjnych. Przekonala mnie cena (1700/8,6m), jasnosc budowy/podlaczenia oraz co dla mnie istotne wymiar: 24x30 - takze, mozna ladnie zlizowac z murem 25 Sklad budowlanym gdzie zamowilem komin, mowil o rozwiazaniu ktore proponowales, czyli pustak wentylacyjny + rura. Podobno wiekszosc developerow tak robi. Tyle, ze w moim przypadku, troche byloby to bardizej skomplikowane, bo nie wiem czy sobie by moi murarze z tym poradzili. Tak dostaja kit i muruja zgodnie z instrukcja, a tak trzeba by jakos rure mocowac, wycinac, oslabiac pustaki wentylacyjne, kombinowac z gora. Takze, moze to i to dobra opcja dla kogos kto ma czas i robi to niezaleznie od reszty. Dzieki za info i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.08.2013 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Dziękuję koledzy za ciekawą dyskusję. Więc za ten komin do gazu mam zaplacic około 3 tyś. Tzn 9 metrów komina. Drugi komin ma być do kominka i tu pytanie - czy izolować go wełną? sama wełna ma kosztować 900zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 25.08.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 sama wełna ma kosztować 900zł ile ? http://allegro.pl/welna-kominowa-otulina-komin-ceramiczny-fi-200-i3444488714.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 25.08.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Dziękuję koledzy za ciekawą dyskusję. Więc za ten komin do gazu mam zaplacic około 3 tyś. Tzn 9 metrów komina. Drugi komin ma być do kominka i tu pytanie - czy izolować go wełną? sama wełna ma kosztować 900zł Podalem Ci przyklad komina za 1700zl za 8,6m , zaleta w stosunku do innych jest to ze przy rurach 80 i 100 pustak jest stosunkowo maly: 25x30. Wiekszosc kominow jaka rura by nie byla ma 36x36. Welna do kominka za 900zl ??? chyba to jakas przesada. Jak rozmawialem w skladzie gdzie zamawiam komin, to koszt samej welny to niecale 300zl na 8m. Tez sie nad tym zastanawialem, poniewaz komin bede mial wew i sobie wymyslilem, ze zawsze wiecej ciepla odda do pomieszczenia, ale doradca w skladzie odradzal takei rozwiazanie. Argumentowa, ze welna doskonale stabilizuje rure w pustkach oraz zapobiega nadmiernemu nagrzewaniu sie pustakow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 08.09.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Czy koniecznie trzeba murować komin do kotła kondensacyjnego mocy 24kw? Nie można użyć samej rury z kwasówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts