Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

utwardzenie wjazdu na działkę

Recommended Posts

Witam

Potrzebuję utwardzić wjazd na działkę na czas budowy, aby mogły po nim wjeżdżać betoniarki itp. Obszar to około 40m2 – 6m x 6.5m. Planuję to zrobić w następujący sposób: wybrać około 30cm ziemi, położyć na to geowłókninę, i na to wyłożyć właśnie co? Kliniec, szlake hutniczą czy jeszcze coś innego i o jakiej frakcji? Na głębokości 30 cm zaczyna mi się piasek pylasty jasnobrązowy, teren jest płaski.

Chodzi mi o to, aby ciężarówki tego nie rozjeździły a równocześnie żeby to było zrobione małym kosztem. Nie wiem czy to po budowie wykorzystam czy też nie.

Dzięki z góry za pomoc.

Ja wybrałem cały humus i w powstałe koryto wsypałem przekruszone cegły ... najtaniej jak mogłem... materiał musi być gruby, żeby się to klinowało... a i tak po 3 miesiącach nie było śladu po tym dojeździe... wszystko weszło w głąb ziemi.... no ale dojazd spełnił swoją funkcję na tym etapie na którym był potrzebny - w moim dzienniku są fotki. Później na to lałem resztki betonu z gruszki, budowlańcy sypali resztki cegieł itp... powstaje podbudowa pod wjazd do garażu. A szlaki i żużla bym nie sypał, bo to później zostanie na Twojej ziemi.

Proponuję zrobić korytowanie na 40cm. Dać 30cm tłucznia 0-63 i 10cm klińca 0-31. Dobrze zagęścić i mogą ciężarówki jeźdźić. Po takiej podbudowie dowożą mi często kruszywa patelniami na budowach i wytrzymuje. Najważniejsze jest, żeby nie kręcili kołami w miejscu i nie ustawiali podpór bezpośredni na kruszywie, bo naruszą zagęszczoną powierzchnię i zaczną się robić dziury.