slav20 22.08.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 WitamPotrzebuję utwardzić wjazd na działkę na czas budowy, aby mogły po nim wjeżdżać betoniarki itp. Obszar to około 40m2 – 6m x 6.5m. Planuję to zrobić w następujący sposób: wybrać około 30cm ziemi, położyć na to geowłókninę, i na to wyłożyć właśnie co? Kliniec, szlake hutniczą czy jeszcze coś innego i o jakiej frakcji? Na głębokości 30 cm zaczyna mi się piasek pylasty jasnobrązowy, teren jest płaski.Chodzi mi o to, aby ciężarówki tego nie rozjeździły a równocześnie żeby to było zrobione małym kosztem. Nie wiem czy to po budowie wykorzystam czy też nie.Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.08.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Ja wybrałem cały humus i w powstałe koryto wsypałem przekruszone cegły ... najtaniej jak mogłem... materiał musi być gruby, żeby się to klinowało... a i tak po 3 miesiącach nie było śladu po tym dojeździe... wszystko weszło w głąb ziemi.... no ale dojazd spełnił swoją funkcję na tym etapie na którym był potrzebny - w moim dzienniku są fotki. Później na to lałem resztki betonu z gruszki, budowlańcy sypali resztki cegieł itp... powstaje podbudowa pod wjazd do garażu. A szlaki i żużla bym nie sypał, bo to później zostanie na Twojej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 22.08.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Proponuję zrobić korytowanie na 40cm. Dać 30cm tłucznia 0-63 i 10cm klińca 0-31. Dobrze zagęścić i mogą ciężarówki jeźdźić. Po takiej podbudowie dowożą mi często kruszywa patelniami na budowach i wytrzymuje. Najważniejsze jest, żeby nie kręcili kołami w miejscu i nie ustawiali podpór bezpośredni na kruszywie, bo naruszą zagęszczoną powierzchnię i zaczną się robić dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slav20 23.08.2013 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Dzięki za informacje.A czy ktoś ma namiary skąd brać kruszywa w okolicach Wieliczki/Krakowa w dobrych cenach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 25.08.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Brałem kiedyś w Krzeszowicach, ale to z drugiej strony Krakowa. Ceny mieli dość dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts