sohei 22.08.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Witam, jestem po remoncie łazienki, tzw. "fachowiec" nie dał sobie rady z mozaiką szklaną wokół wanny. Niestety mozaika została skuta (na jego koszt oczywiście), przy czym najwyraźniej spodziewał się, że nie będzie mu dane spróbować jeszcze raz, bo zbytnio się nie certolił i po demontażu zostały dziury i wgłębienia w betonie komórkowym YTONG, którym obłożona jest wanna, oraz resztki kleju. Mam zatem pytanie, czy i czym powinienem wyrównać ubytki przed samodzielnym przyklejaniem mozaiki? Teoretycznie mógłbym w tych miejscach kłaść więcej kleju, jednak boję się, że będę miał problem z różną głębokością zatapiania kostek - mozaika typu cube, ma około 1,5 cm głębokości, jest w plastrach na siatce z jakiegoś tworzywa. Druga kwestia - chciałbym, żeby fuga nie była zlicowana z frontem kostki, tylko "cofnięta", w związku z czym muszę po nałożeniu wybrać około 0,5 cm - czy ktoś to kiedyś robił? Na co zwrócić uwagę? Jakiego narzędzia najlepiej użyć do wybierania fugi - pierwsze co mi przychodzi do głowy to cieniutki śrubokręt owinięty mokrym materiałem Problemem mogą też być wąskie szczeliny między niektórymi kostkami, może przed klejeniem powinienem włożyć krzyżyki, żeby zachować w miarę równe odstępy? Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 30.08.2013 03:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 1) wyrównać obojętnie czy tynkiem czy gipsem2) przy klejeniu na bieżąco wyrównywać kostki i front (dużą pacą)3) zaczekać aż klej całkowicie zwiąże4) nadmiar fugi wybierać np. - rurką od napojów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sohei 08.09.2013 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Dzięki już myślałem że nikogo tu nie ma, a odsłony są generowane przez boty... Ciężko mi się zabrać za robotę, może jak się pogoda popsuje... Jeszcze jedno pytanie - kupiłem klej dyspersyjny, nada się? Ytong został już zagruntowany, ale między kamykami w mozaice dużo miejsca, więc klej powinien spokojnie wyschnąć, dobrze myślę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts