Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koniec laby - w południe jadę na budowę - nie byłam od czwartku, jestem ciekawa, co się dzieje. Dzisiaj mamy mieć założony licznik gazowy na budynku - po raz drugi:evil: Oby tym razem było wszystko dobrze.

Na budowę przyjeżdżają i zaraz odjeżdżają kontenery na śmieci - trochę się tego nazbierało, a nie można było wyrzucać na bieżąco, bo wstrzymywała nas naprawa gazociągu (wizja kopania nie pozwalała, na postawienie kontenera na drodze)

Dzisiaj najpewniej dojedzie pierwsza dostawa armatury i ceramiki. Za jakiś tydzień wejdzie ekipa od wykończeniówki, trzeba być gotowym.

Ostatnio działo się sporo niefajnych rzecze ale powoli wychodzimy z kryzysu i wraca temat harmonogramu

Chodzi o próbę poukładania tego i owego - przyklejam notatki - o czym zapomniałam?:

- Podłączyć gaz

- SŁUPKI GRANICZNE przy wjeździe szczególnie!

- kominiarz

- Elewacja plus parapety zewn.

- Drzwi wewnętrzne (ustalenie wielkości otworów i gr. ościeżnic 25.06)

- Niwelacja terenu

- g-k (ostatnia prosta)

- gładzenie ścian (start 24.06)

- łazienki i płytki (start początek lipca)

- Wykończeniówka – ustalić zwężenie otworów drzwiowych i termin – lacobel na obudowie wc – kied zamawiać? Kiedy kamień?

- Stolarz

- Deski podłogowe – ekipa i termin

- projekt kostki - w trakcie

- Kostka brukowa 4.08

- Nawodnienie działki

- Projekt ogrodu (w trakcie)

- Płot

- montaż grzejników

- GEODETA PO OCIEPLENIU

- Zamówić szkło do kabiny

- Omówić balustradę i stopnie (wysłać deskę)

- Wybrać gniazdka i policzyć

- Kuchnia – front i blat

- Garderoba - układ

- Gres do garażu, kotłowni i magazynku

- taras (gres) po elewacji

- Farby

- lampy

Jakiej firmy farby polecacie?

Jestem zmęczona budową - niewdzięczny etap - spędzam tam kupę czasu, a efektów nie widać - g-k mamy na ukończeniu, dzisiaj zaczynamy gładzić ściany (tam, gdzie się da, bo czeka nas jeszcze dostosowanie otworów drzwiowych do drzwi wewn.)

Edytowane przez _Chloe_

Wow porządek pełną parą.

Ja mam ściany pomalowane białą tikkurilą.

matulu jaki plan... ja to nawet o tyle w przód nie myślę :-P tak więc nie mam pojęcia o czym zapomniałaś...

farba u nas wszędzie biała Alpol - Ł mówi że super do agregatu, bo u nas tak malowane

Nie żartujcie - to jest porządek? Zero kolejności, brak powiązań:bash:

Już dawno zrobiłam sobie taką listę w wordzie, bo bez niej bym zginęła - była ze dwa razy dłuższa jeszcze niedawno ale załatwionych rzeczy nie wrzucam - przekreślam je dla siebie, bo inaczej nie wiedziałabym, ze cokolwiek odhaczyłam:(

Dzięki za info o farbach. Kto ma jeszcze jakieś dobre doświadczenia z farbkami?:)

M. podniósł mi ciśnienie - przypomniało mi się, że już naprawdę dawno temu zamówiliśmy gres do garażu i magazynku - dzwonię do M. i pytam, co z dostawą, a on nie pamięta:evil: Wkurzona przekopałam jego biurko i jest!! Termin odbioru..... DO DZISIAJ! No kurwa, czy ja muszę o wszystkim myśleć?:mad: Szybka zmiana planów, pracownik oddelegowany od innych robót i przekierowany do Leroy Merlin - jedzie po płytki.

Jutro mam najprawdopodobniej spotkanie z gościem od drzwi wewnętrznych - potrzebuję konkretnych informacji o świetle otworów, żeby przygotować je na tip-top przed gładziami, które dzisiaj się zaczęły (znaczy zaczęły się wczoraj ale to były ściany testowe, zrobione różnymi technikami, żebym mogła wybrać - jedna na gotowo bez szlifowania - gładka jak lustro - zbyt idealna i zbyt droga oraz standardowa ze szlifowaniem - chcę taką). Wybrałam opcję z wyłącznym czynnikiem ludzkim - nie maszynową - jest mniej gładka, a taką właśnie wolę.

Edytowane przez _Chloe_

Zapomniałaś o tym, żeby :

- sie wyspać

- sie najeść

- nie zwariować

Zwolnij tempo bo się wykończysz i kto wtedy zorganizuje parapetówkę ?

Pan fucken deszczówka ?

A tak w temacie deszczu, wody i innego H2O.

Najpierw robiłas odwodnienie terenu, teraz nawadniasz ?

Zdradzisz o co chodzi ?

Zapomniałaś o tym, żeby :

- sie wyspać

- sie najeść

- nie zwariować

Zwolnij tempo bo się wykończysz i kto wtedy zorganizuje parapetówkę ?

Pan fucken deszczówka ?

A tak w temacie deszczu, wody i innego H2O.

Najpierw robiłas odwodnienie terenu, teraz nawadniasz ?

Zdradzisz o co chodzi ?

Odprowadzenie deszczówki wymusza plan zagospodarowania - teren jest suchy ale gliniasty w najpłytszej warstwie, więc trzeba pomóc ziemi, żeby na wierzchu nie było wielkich kałuż. Ziemia w głębi jest sucha i ją będziemy uzbrajać w zraszacze - głupie ale prawdziwe:P

Mari - jadłam i spałam dzisiaj - nawet udało mi się wyskoczyć na kawę z koleżanką, a teraz wybieram się na imieniny do Danuty;)

Dzień bez budowy dniem straconym - dzięki temu, że byłam, MAMY PODŁĄCZONY GAZ I ZACZĘŁO SIĘ WYGRZEWANIE WYLEWKI:wiggle:. Przyjechałam, patrzę - ekipa gk jest ale nie ma ekipy od pieca (a wiem, że do mnie jechali). Dzwonię, okazuje się, że byli ale nie mieli wtyczki i teraz organizują następny przyjazd - warknęłam, tupnęłam, wspominając, że moja budowa ma być priorytetem, zapłaciłam za ten etap, a jestem już dwa tygodnie w plecy i jak tego nie założą, to naślę na nich męża a jak to nie pomoże, to sama zrobię tę wtyczkę i ... za godzinę byli i piec działa.

Co do Deszczówki - przed płotem zamontuję tablicę NOŁ Deszczówka - wtargnięcie grozi porażeniem prądem:evil:

Edytowane przez _Chloe_

przeszukując net w poszukiwaniu dodatków dla dzieciaków natrafiłam na coś dla Ciebie kochana :D

http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/58/06/2b/58062b189f235115913b79bf4d8ed25f.jpg

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/25/46/44/2546441e2fba47d71fe2df956b8ebd13.jpg

Edytowane przez lukasz69karolina

Hellloł !!! Chloe ty to masz z tym Deszczówka ! masakraaaa jakas :jawdrop:

Chloe chyba nie chciałabym u Ciebie pracować , zawału dostałabym p[ierwszego dnia chyba ! Widać kto rządzi na budowie ! hahah

Mąż chyba też pod Twoim nadzorem :)

hihi

osz te chłopy ....

Edytowane przez aniqa1982

Chloe, farby BM i Beckers faktycznie zbierają dobre opinie. Kiedyś Słońce pisała o swoich doświadczeniach z farbami Kabe - ja nie znam tej marki i nie jest chyba bardzo popularna, ale jak ona zgłębiała temat to wyszło, że są super jakości w rozsądnej cenie - na jej wątku powinnaś znaleźć jej posty na ten temat...

My malowaliśmy Dekoralem, bo nie chciało mi się "zajmować" kolejnym tematem. Pojechałam do Casto i brałam jak leci. Od samego wyboru kolorów można było dostać kręćka, a co dopiero jeszcze drążyć marki :bash: ;)

hej hej :)

ja jak zwykle w biegu ;) a jeszcze przed końcem roku szkolnego/przedszkolnego to mam ciągle cos ...... zwariować można ......

widzę Chloe, że prężnie działasz :) wiem, że sporo nerwów Cię to kosztuje, ale pocieszę Cię, że już coraz bliżej ........ coraz bliżej :)

i będziemy z opadnięta szczęką oglądać Twoje dopieszczone wnętrza :)

Kto ma jeszcze jakieś dobre doświadczenia z farbkami?:)

jeśli chodzi o farby, to pamiętam, jak sama szukałam (zwłaszcza "szarej-szarej" ;)

polecam Ci KABE ...... może mało znane (nie reklamują się tak, jak inni producenci), ale bardzo dobre farby z mieszalnika

wydajne i dobrze się maluje (sama malowałam kilkoma rożnymi i z tej jestem najbardziej zadowolona)

a cenowo bardzo korzystne :)

:bye:

edit:

no popatrz Asia - zajrzałyśmy w tym samym czasie (ale ja post pisze długo, bo ciągle cos mnie odrywa ;)