Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

chloe nie martw sie zaluzjami antywlamaniowymi ja tez na poczatku nie wyobrazalam sobie zycia bez nich ale i archotekt i pan od okien powiedzieli ze one wcale nie sluza przeciw zlodziejom ,wrecz odwrotnie ,bo jak np wyjedziesz na kilka dni i zaslonisz okna zaraz podpatzra ze was nie ma i znajda sposob zeby sie wlamac ;Ja bardziej nastawialam sie na zaslanianie przeciw gapiom ale stwierdzilam ze sa tansze i ladniejsze sposoby na to

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chloe my robilismy tynki jak bylo zimno, ale grzalismy 2 starymi kozami ...... a przy wykonczeniowce czyli gladziach juz nagrzewnica chodzila

ale my mielismy ocieplony dom z zewnatrz wczesniej, wiec nie moglismy dopuscic, by ta wilgoc siedziala w scianach

wiem, ze roznie bywa ........ zalezy to od wielu czynnikow, lepiej jednak pogadac z budowlancami

no i zalezy jak szybko chcecie sie wprowadzic, czy masz czas, by np po tynkach dom wysychal kilka miesiecy przy naturalnej wentylacji ...... jak mowie, to czy zdecydujecie sie robic w srodku zimna zalezy od wielu czynnikow

my robilismy, bo szkoda nam bylo czasu, a w sumie dom byl zamkniety, wiec kazdy przestoj to zmiana terminow nastepnych prac ......

mam nadzieje, ze nie namieszalam za bardzo w glowie ;)

:bye:

Nie namieszałaś - mam podobne zdanie. U nas dobrze byłoby działać, bo na wiosnę wystawiamy mieszkanie na sprzedaż - chcemy sprzedać, kiedy jest pogoda, bo będziemy zachęcać tarasem:wiggle:

Jesteśmy po wstępnych rozmowach z tynkarzem i elektrykiem. Mamy się zgłosić 3 tyg. wcześniej do tego drugiego oraz minimum miesiąc wcześniej do pierwszego. Tynkarze mają nagrzewnice, także mogą działać.

Czas wykonania instal. elektr. dla naszego domu to 3-4 tygodnie (u tego pana), tynki to ok 3 tygodnie (maszynkowe gipsowe plus cementowo-wapienne w "mokrych" pomieszczeniach)

Jeśli uda nam się zamówić okna ok 20-25 października, powinny być pod koniec grudnia. Zobaczymy, jaka wtedy będzie pogoda i kiedy będzie można je wstawić. Jeśli zdążymy przed chłodami, to w styczniu wejdzie elektryk, a zaraz po nim tynki.

Gdzie w harmonogramie miałyście wod-kan? Różnie piszą - jedni, że jeszcze przed elektryką, inni że po tynkach, bo tynkarze zniszczą, zalepię itp. Tak samo odkurzacz - dwie szkoły - przed i po tynkach:confused::bash:

chloe nie martw sie zaluzjami antywlamaniowymi ja tez na poczatku nie wyobrazalam sobie zycia bez nich ale i archotekt i pan od okien powiedzieli ze one wcale nie sluza przeciw zlodziejom ,wrecz odwrotnie ,bo jak np wyjedziesz na kilka dni i zaslonisz okna zaraz podpatzra ze was nie ma i znajda sposob zeby sie wlamac ;Ja bardziej nastawialam sie na zaslanianie przeciw gapiom ale stwierdzilam ze sa tansze i ladniejsze sposoby na to

Masz rację - nie ma rolet antywłamaniowych tak naprawdę:). Chodziło mi głównie chodziło o osłonięcie od słońca i wiatru ale będę musiała sobie jakoś bez nich poradzić. A Wy co planujecie?

Nie namieszałaś - mam podobne zdanie. (...)

Gdzie w harmonogramie miałyście wod-kan? Różnie piszą - jedni, że jeszcze przed elektryką, inni że po tynkach, bo tynkarze zniszczą, zalepię itp. Tak samo odkurzacz - dwie szkoły - przed i po tynkach:confused::bash:

to dobrze, ze nie namieszalam ;)

musialabym odswiezyc pamiec wg zdjec, ale na 99% wod-kan byl po tynkach, a elektryka przed tynkami

i odkurzacz razem z wod-kan, by wszystko szlo przed wylewkami (bo czesciowo w podlodze wzdluz scian prowdzilismy)

jesli chodzi o prace zima - uczulam, ze nagrzewnice okropnie pozeraja prad (warto te koszty uwzglednic, bo nas po prostu zatkalo, jak dostalismy rachunek :(

a jeszcze o oknach - u nas montaz byl 18 grudnia (dlugo czekalismy na okna) i byla odpowiednia pogoda :) panowie uwuneli sie w 1 dzien, co dla mnie bylo szokiem

rolety mamy w kazdym (procz jednego zakonczonego trojkatem), bo chcialam dekoracje okien ograniczyc do minimum, ale tez zasloniete rolety dodatkowo izoluja zimne, czy gorace powietrze z zewnatrz

czy u Ciebie juz calkowicie nie da sie nigdzie rolet umiescic ??

Masz rację - nie ma rolet antywłamaniowych tak naprawdę:). Chodziło mi głównie chodziło o osłonięcie od słońca i wiatru ale będę musiała sobie jakoś bez nich poradzić. A Wy co planujecie?

mysle intensywnie o roletach drewnianych ,chociaz dzis bylam w ikei i widzialam fajne zaslony chocby na poczatek zanim finanse pozwola na cos innego

czy u Ciebie juz calkowicie nie da sie nigdzie rolet umiescic ??

Można wszędzie z wyjątkiem okien w salonie - a tam mi najbardziej zależało:bash: Jeśli chodzi o parter, to raczej będą albo wszędzie albo nigdzie - chciałam mieć możliwość zamknięcia całego parteru pilotem, a jak się nie da, to nie;). Za t na piętrze raczej zamontujemy - teraz mamy sypialnie od wschodu i zachodu i męczymy się latem raz ze wczesnym świtem, dwa z późnym zachodem;)

Pralinko, zasłony to też jest fajna rzecz - łatwiej przeboleć brak rolet, kiedy ma się na oku coś ładnego:yes:

Edytowane przez _Chloe_

Chloe a myślałaś o żaluzjach fasadowych? Moorelka ma takie i pisała że jest zadowolona.

Ja właśnie dostała wycenę na 7 rolet zewnętrznych ze sterowaniem mechanicznym 6200 zł ;-( ale.. mieszkam w bloku na parterze i ludziska patrzą mi w okna w tym moi uczniowie i ich rodzice, więc zewnętrzne są mi potrzebne (za zasłonki takie materiałowe na całe mieszkanie PANI policzyła 6,5 tyś )

Chloe a myślałaś o żaluzjach fasadowych? Moorelka ma takie i pisała że jest zadowolona.

Ja właśnie dostała wycenę na 7 rolet zewnętrznych ze sterowaniem mechanicznym 6200 zł ;-( ale.. mieszkam w bloku na parterze i ludziska patrzą mi w okna w tym moi uczniowie i ich rodzice, więc zewnętrzne są mi potrzebne (za zasłonki takie materiałowe na całe mieszkanie PANI policzyła 6,5 tyś )

6,5 tys. za zasłonki?:jawdrop:

Aż poszłam zobaczyć - niestety żaluzje fasadowe również mają prowadnicę, a przynajmniej linkę - byłam w firmie, która robi takie żaluzje i niestety u mnie również i ta opcja odpada. Rozmawiałam dzisiaj z panem od okien - zrobimy wzmocnienia, założymy mechanizmy antywyważeniowe i jakoś to będzie:yes: Najwyżej będziemy się osłaniać od środka i posadzimy dodatkowe drzewa, które osłonią dom od wiatru.

Mam wstępną wycenę mojego okna - nie napiszę ile, bo kapcie spadają:jawdrop: Najdroższa fanaberia, nie ma co:p

Dziewczyny, a my nadal nie wybraliśmy koloru okien:bash::bash::bash:

Wiem tylko tyle, że winchester wyleciał - na zewnątrz będzie najpewniej antracyt, a wewnątrz??? Antracyt, czy biały? Przyszedł mi do głowy eszcze jeden szatański pomysł - tylko nie wiem,kiedy zdążę wydziubać go a paincie - praca, praca -przeszkadza mi w budowaniu - chyba muszę ją rzucić:p:lol2:

rolety... ehhh u mnie drażliwy temat...

najpierw koniecznie miały być - bez nich sobie nie wyobrażaliśmy...

a teraz co? okna zamówione i bez rolet jednak... niestety kasa :(

jak się okaże że będą jednak potrzebne bo właśnie wiatr, słońce to z pod ziemi kasę wyciągniemy i zamontujemy - ale to już nie to samo :( bo pucha będzie wystawała :cry: a dla mnie to już wiocha :( niestety...

tak więc nie wiem co ja wykombinuję by mi słońce nie świeciło w twarz... firanki i zasłonki to dla mnie zbieracze kurzu :( nie lubię...

ja pierniczę z czego te zasłonki - z jedwabiu ze złotą nitką??? oszalała baba!!

rzucaj robotę :D przynajmniej na chwilę i rysuj!! - ale jestem ciekawa :popcorn:

rolety... ehhh u mnie drażliwy temat...

najpierw koniecznie miały być - bez nich sobie nie wyobrażaliśmy...

a teraz co? okna zamówione i bez rolet jednak... niestety kasa :(

jak się okaże że będą jednak potrzebne bo właśnie wiatr, słońce to z pod ziemi kasę wyciągniemy i zamontujemy - ale to już nie to samo :( bo pucha będzie wystawała :cry: a dla mnie to już wiocha :( niestety...

tak więc nie wiem co ja wykombinuję by mi słońce nie świeciło w twarz... firanki i zasłonki to dla mnie zbieracze kurzu :( nie lubię...

ja pierniczę z czego te zasłonki - z jedwabiu ze złotą nitką??? oszalała baba!!

rzucaj robotę :D przynajmniej na chwilę i rysuj!! - ale jestem ciekawa :popcorn:

Rozumiem Cię doskonale:)

No doooopa na całej linii z tymi roletami:( Jeszcze mi pan od okien powiedział, ze jak zrobię w jednym pokoju na parterze, to okno będzie ciut inaczej wyglądało, bo zazwyczaj okna bez rolety trochę "bardziej" się ociepla - znaczy zachodzi ze styro na okno i jeśli jestem bardzo dokładna, może mi to przeszkadzać:mad: Więęęęc chyba w ostatnim pomieszczeniu na dole też rolet nie zrobię:p

Zostanie sama góra - tam nie będzie widać różnic, bo okna bez rolet będą na innych ścianach. Kociokwiku idzie dostać!

Coś tam zaczęłam dziubać w rysunku ale nie wiem, kiedy wyrzeźbię..

a no dokładnie - z tym ociepleniem to też ważna sprawa... u nas facet mi tłumaczył byśmy inaczej zrobili okna, że tak po jego myśli będzie lepiej - ale co on tam wie :-P to ja tam będę mieszkać i mi się ma podobać, a czy praktyczne czy nie to ocenię po latach :lol2: hehe

czekam na rysunek :popcorn: sprężaj się :D:D:p

a no dokładnie - z tym ociepleniem to też ważna sprawa... u nas facet mi tłumaczył byśmy inaczej zrobili okna, że tak po jego myśli będzie lepiej - ale co on tam wie :-P to ja tam będę mieszkać i mi się ma podobać, a czy praktyczne czy nie to ocenię po latach :lol2: hehe

czekam na rysunek :popcorn: sprężaj się :D:D:p

Donoszę, bo to może potrwać:lol2:

http://img849.imageshack.us/img849/8272/fr1b.jpg

buahahahah i od takiej ilości popcornu dupa mi urośnie :D

Oj tam, oj tam - spalisz w ogródku, na wiosnę:p

dawaj ile? chociaż mniej więcej :)

zobaczę jaka różnica między naszymi :)

Potem usunę - sam salon 42 tys:sick: (reszta będzie kosztowała mniej niz to jedno okno:P)

Zamiast dziubać wklejam zapożyczone:

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/21/qkjs.jpg

M. się pewnie nie zgodzi na białe ale też ładnie wyglądają:)

Edytowane przez _Chloe_

aż tyle za jedno (no w sumie dwa) :jawdrop::wtf: no to faktycznie nieźle... ale jaki efekt!!

a ja myślałam że u mnie dużo wyszło :cool:

ahhhh czyli chcesz jaśniejsze okna...

to masz tu jeszcze jedno do myślenia :-P a co :D 55acc0439aab1c28.jpg

to z forum kogoś, ale nie pamiętam kogo :(

bardzo ładnie wyglądają takie jasne szare :) :)

Tylko zastanawiam się, jak wtedy ugryźć sprawę z drewnem na elewacji - z białymi, czy szarymi oknami może to nie wyglądać efektownie :confused:

Dla przypomnienia:

..

Z boniami nie ma problemu - mogą być choćby białe - zagra tylko faktura ale drewno z białym oknem jest raczej nie halo - wtedy trzeba by pomyśleć nad innym rozwiązaniem. Motyla noga!:bash:

Edytowane przez _Chloe_

tu masz przykłady szarych:

http://cdn7.muratordom.smcloud.net/t/photos/thumbnails/32625/elewacja_biale_sciany_i_drewno_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/4/6824/z6824584Q,Elewacja-wykonczona-drewnem-egzotycznym--to-dobry.jpg

białe chyba:

http://www.woodenwalls-elewacjedrewniane.eu/gallery/elewacja-z-drewna-garapa_5/elewacja-drewniana-z-drewna-garapa_1.jpg

w kolorze drewna:

http://przegrodyb2b.pl/images/stories/Jnc9OTAwJmg9NjAw/34630:dlh_elewacja_taras.jpg

no i antracyt:

http://www.sol-bud.eu/images/drewno/3.jpg

decyduj :)