Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

Ja mam czarny okap skośny i jeszcze nie mieszkam, a już mnie wkurza!

Mokrym palcem nie mogę go włączyć :( Bo trzeba w taką czerwoną kropeczkę trafić na czarnym i przejechać.

ehh

Owieczka o tej szerokości okapu też słyszałam. Normalnie to się kupuje w tej samej , ale najlepszy jest ponoć szerszy od płyty.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mokrym palcem nie mogę go włączyć :( Bo trzeba w taką czerwoną kropeczkę trafić na czarnym i przejechać.

ehh

...

a no tak to jest z technologią... ja ogólnie nie lubię tych wszystkich dotykowych bajerów... komórki też porobili wszystkie macane i mnie strzela jak nietrafiam w to com chcę i w słońcu nic nie widać... nie ma to jak zwykłe przyciski :) taka starej daty pod tym względem jestem ;)

...

Wiem jedno - chcę, żeby piekarnik i mikrofala były czarne. Kusi mnie rożen i termosonda ale czy ja będę piec jak szalona? Oczy chcą, a potem stoi i się kurzy;)

Chloe o AGD się już u siebie wypowiedziałam, ale powyższy fragment mniej więcej łączy nasze opinie ;) :yes:

Co do drzwi to cenami mnie powaliłyście! Ja mam drzwi z drewna, robione u świetnego stolarza, fakt znajomości wpłynęły na cenę, ale dla nas to wyszło 4 100 zł ze wszystkim, w tym jednostronny pochwyt. Też mam drzwi zatrzaskowe, ale to akurat świadomy wybór i na wypadek zatrzaśnięcia - mamy wyjścia awaryjnie - trzeba zadbać o to wcześniej, zanim się przydarzy, bo wiadomo, że prędzej czy później - może ;) a jak już ktoś bardzo sobie nie życzy to tak jak pisze opiorek - można dokupić taką rolkę otwierającą - tak jak w drzwiach plastikowych sklepowych - wszędzie są pochwyty nie klamki - i to jest dokładnie taki mechanizm. Dla nas miał kosztować jakieś 600 zł, ale jak już wiecie - zrezygnowaliśmy. Chloe ma rację, że samo skrzydło to jakiś zaledwie procent całej imprezy drzwiowej. Np. Moja klamka (przez to wszystkie kombinacje zamykania kosztowała chyba 400 zł, pochwyt 300 zł, chcąc też od wewnątrz to wiadomo - x 2. Montaż 300 zł. Tyle pamiętam...

Wtedy mi się wydawało, że "mam najdroższe drzwi na świecie", ale jak czytam o Waszych to mi jakoś lżej... :lol2: No to może zajrzyjcie też do lokalnych producentów, bo te ceny cala to naprawdę kosmos jakiś :/

...to wyszło 4 100 zł ze wszystkim...

daję tyle od ręki i chcę drzwi :D

wycenili mi na 6200 bez montażu :bash: kurna :cry:

u nas nie znam żadnego dobrego stolarza któremu bym zleciła wykonanie drzwi wejściowych :(

boziu jakie ceny :(

skończy się w końcu na drzwiach za 2 tysie z casto...

ja sie o drzwiach nie wypowiem bo zostałam uszczęśliwiona przed dewelopera Gerdą o średniej urodzie, kiedys do wymiany ale ze własnie śa a nie mam na zbyciu pewnie ok 4 tysi to muszą zostać:rolleyes:

Karola jak będziesz sie decydowała na jakies casto czy inne takie to przeczytaj gwarancję , zeby sie nie okazało ze zaczną obłazić czy coś jak masz narażone bezpośrednio na słońce czy coś :rolleyes: Tesciowa kupiła i po sezonie zaczęła farba sie łuszczyć...przyjechał Pan i zaczał właśnie od tego ze nie ma zadaszenie, ze słońce ze coś tam...i dupa :sick:

Np taki. http://m.electrolux.pl/Products/Gotowanie/Okapy/Okapy_zintegrowane/EFG90750X

Zamówiłam sobie ostatnio książkę o wykańczanie wnętrz jednego z topowych biur projektowych i wyczytałam ze okap powinien być o 20-30cm szerszy od płyty. (Ot taka ciekawostka)

Dziękuję , ale chyba jak Chloe....

Hihi, ja nie mam okapu - co za ulga dla portfela:)

A wiesz - znalazłam też inne przeciwniczki na forum - praktykujące już bezokapy;)

...nie zrobię okapu :-)

hej :)

Dziewczyny, jakiej marki kupujecie lodówkę?

(...) ma niepotrzebne jak dla mnie schowki (na wędliny i na owoce) - nie lubię dziadostwa

Chloe ja bardzo sobie chwalę schowek na wędliny, bo tam jest nizsza temp :)

lubie duże lodówki, nie cierpie SBS bo maja wąskie półki i jak dla mnie nie spelniaja funkcji jakiej oczekuję po dużej lodowce

ja mam Sharpa 4 drzwiowego i nie zamieniłabym jej na inna ....... miejsca jest po prostu duuuuuuuuuuużo :)

rewelacyjna jest kostkarka (bo schowana w zamrażarce i nie zabiera miejsca w drzwiach)

jeśli chodzi o piekarnik - też rozważałam tak wysuwany jak szuflady, ale ostatecznie wybrałam na teleskopach i będę wszystkim polecać to rozwiązanie

jeśli chodzi o szafki matowe, to mogę tylko się wypowiedzieć na podstawie szafy w wiatrołapie - rewelacja :)

Okapu nie mam ........ miejsce jest zaszykowane .......... na razie funduszy brak (bo potrzebuje wyspowy, a wiadomo, ze w tym wypadku cena idzie bardzo w gore) ........ poki co nie odczuwam jego braku

nie mam rekuperacji - uwielbiam otwarte okna :) mam ich w tej części dużo i podczas gotowania nikomu zapachy nie przeszkadzają ......

Pomijam, że co kilka miesięcy wynajduje coraz to inne okapy :rolleyes:

zatem sama nie wiem, bo bym widziala u siebie ;)

Masz jakieś szczególne wymagania odnośnie okapu ?? może odszukam w moich zbiorach cos pod Twój gust :)

edit:

Drzwi - mam drewniane na wzór Cal w antracycie (zamawiane w zaznajomionej firmie, która podpowiedziała mi, ze w naszym woj. Cal ma kiepsko jeśli chodzi o reklamacje - cokolwiek to znaczy, to nie maja z nimi dobrego doświadczenia)

moje są duże bo maja 2 boczne naswietla ......... no ale drewno to drewno - widać, że pracuje .......... są osoby, które tego nie lubia ....... ale niestety tanie nie były

klamka to inna sprawa ............ tez chciałam pochwyt, ale znając moja rodzinke i przewidując rozne sytuacje (z doświadczenia innych) wybrałam klamke - prosta ale jestem zadowolona - najważniejszy był system zamkow, bolców itp. ......

Edytowane przez ~~slonko~~

wysłałam zapytanie o cal-a... dostałam maila z prośbą o numer ral koloru, bo cal nie ma w ofercie antracytu - na pałę podałam 7016... Chloe dobry?

Dałaś mi zagwozdkę albo 7016 albo 9016 - nie pamiętam nigdy - jeśli to drugie jest niebieskie albo zielone, to wiadomo, że tamto to antracyt;)

ehh

Owieczka o tej szerokości okapu też słyszałam. Normalnie to się kupuje w tej samej , ale najlepszy jest ponoć szerszy od płyty.

No popatrz - taki drobiazg, a jak może przeszkadzać:mad:

a no tak to jest z technologią... ja ogólnie nie lubię tych wszystkich dotykowych bajerów... komórki też porobili wszystkie macane i mnie strzela jak nietrafiam w to com chcę i w słońcu nic nie widać... nie ma to jak zwykłe przyciski :) taka starej daty pod tym względem jestem ;)

Mam to samo - nawet jeszcze starego telefonu używam, bo miałam przez chwilę dotykowy i na żadną infolinię nie mogłam zadzwonić, bo kazali wcisnąć 1 albo 9, a mnie się nic nie wyświetlało:P Niestety czeka mnie niedługo zakup nowego telefonu, bo mój się już dosłownie rozpada i mam nawet pożyczoną klapkę;)

cd

Chloe o AGD się już u siebie wypowiedziałam, ale powyższy fragment mniej więcej łączy nasze opinie ;) :yes:

Co do drzwi to cenami mnie powaliłyście! Ja mam drzwi z drewna, robione u świetnego stolarza, fakt znajomości wpłynęły na cenę, ale dla nas to wyszło 4 100 zł ze wszystkim, w tym jednostronny pochwyt. Też mam drzwi zatrzaskowe, ale to akurat świadomy wybór i na wypadek zatrzaśnięcia - mamy wyjścia awaryjnie - trzeba zadbać o to wcześniej, zanim się przydarzy, bo wiadomo, że prędzej czy później - może ;) a jak już ktoś bardzo sobie nie życzy to tak jak pisze opiorek - można dokupić taką rolkę otwierającą - tak jak w drzwiach plastikowych sklepowych - wszędzie są pochwyty nie klamki - i to jest dokładnie taki mechanizm. Dla nas miał kosztować jakieś 600 zł, ale jak już wiecie - zrezygnowaliśmy. Chloe ma rację, że samo skrzydło to jakiś zaledwie procent całej imprezy drzwiowej. Np. Moja klamka (przez to wszystkie kombinacje zamykania kosztowała chyba 400 zł, pochwyt 300 zł, chcąc też od wewnątrz to wiadomo - x 2. Montaż 300 zł. Tyle pamiętam...

Wtedy mi się wydawało, że "mam najdroższe drzwi na świecie", ale jak czytam o Waszych to mi jakoś lżej... :lol2: No to może zajrzyjcie też do lokalnych producentów, bo te ceny cala to naprawdę kosmos jakiś :/

Szczerze mówiąc stolarz to dobry pomysł - ostatecznie zapłaciłam chyba ok 7 tys. ale to i tak bardzo drogo - jeden plus taki, że wiem, jakie mają współczynniki U;)

daję tyle od ręki i chcę drzwi :D

wycenili mi na 6200 bez montażu :bash: kurna :cry:

u nas nie znam żadnego dobrego stolarza któremu bym zleciła wykonanie drzwi wejściowych :(

boziu jakie ceny :(

Nie kupuj w Casto - Ivy już widzę napisała, dlaczego.

ja sie o drzwiach nie wypowiem bo zostałam uszczęśliwiona przed dewelopera Gerdą o średniej urodzie, kiedys do wymiany ale ze własnie śa a nie mam na zbyciu pewnie ok 4 tysi to muszą zostać:rolleyes:

Karola jak będziesz sie decydowała na jakies casto czy inne takie to przeczytaj gwarancję , zeby sie nie okazało ze zaczną obłazić czy coś jak masz narażone bezpośrednio na słońce czy coś :rolleyes: Tesciowa kupiła i po sezonie zaczęła farba sie łuszczyć...przyjechał Pan i zaczał właśnie od tego ze nie ma zadaszenie, ze słońce ze coś tam...i dupa :sick:

Mój dziadek, a potem tata kupił drzwi w Casto i po jednym sezonie wyglądają, jakby szykowały się do wylinki;) Mimo że mają okapy przed domami - obeszły i u dziadka i u taty - u taty przyszli coś wymienić i za rok... znowu oblazło:sick:

Dziękuję , ale chyba jak Chloe....

...nie zrobię okapu :-)

Jest nas coraz więcej:)

hej :)

Chloe ja bardzo sobie chwalę schowek na wędliny, bo tam jest nizsza temp :)

lubie duże lodówki, nie cierpie SBS bo maja wąskie półki i jak dla mnie nie spelniaja funkcji jakiej oczekuję po dużej lodowce

ja mam Sharpa 4 drzwiowego i nie zamieniłabym jej na inna ....... miejsca jest po prostu duuuuuuuuuuużo :)

rewelacyjna jest kostkarka (bo schowana w zamrażarce i nie zabiera miejsca w drzwiach)

jeśli chodzi o piekarnik - też rozważałam tak wysuwany jak szuflady, ale ostatecznie wybrałam na teleskopach i będę wszystkim polecać to rozwiązanie

jeśli chodzi o szafki matowe, to mogę tylko się wypowiedzieć na podstawie szafy w wiatrołapie - rewelacja :)

Okapu nie mam ........ miejsce jest zaszykowane .......... na razie funduszy brak (bo potrzebuje wyspowy, a wiadomo, ze w tym wypadku cena idzie bardzo w gore) ........ poki co nie odczuwam jego braku

nie mam rekuperacji - uwielbiam otwarte okna :) mam ich w tej części dużo i podczas gotowania nikomu zapachy nie przeszkadzają ......

Pomijam, że co kilka miesięcy wynajduje coraz to inne okapy :rolleyes:

zatem sama nie wiem, bo bym widziala u siebie ;)

Masz jakieś szczególne wymagania odnośnie okapu ?? może odszukam w moich zbiorach cos pod Twój gust :)

edit:

Drzwi - mam drewniane na wzór Cal w antracycie (zamawiane w zaznajomionej firmie, która podpowiedziała mi, ze w naszym woj. Cal ma kiepsko jeśli chodzi o reklamacje - cokolwiek to znaczy, to nie maja z nimi dobrego doświadczenia)

moje są duże bo maja 2 boczne naswietla ......... no ale drewno to drewno - widać, że pracuje .......... są osoby, które tego nie lubia ....... ale niestety tanie nie były

klamka to inna sprawa ............ tez chciałam pochwyt, ale znając moja rodzinke i przewidując rozne sytuacje (z doświadczenia innych) wybrałam klamke - prosta ale jestem zadowolona - najważniejszy był system zamkow, bolców itp. ......

Słonko, ja wiem, że w tej szafeczce na wędliny zimniej ale mam lodówkę prawie dwumetrową i ledwo tam dosięgam - wszystko kładę na brzegu, bo inaczej musiałabym wskakiwać na krzesło - a jeszcze zamknąć to cholerstwo - popełniłam błąd, że nie poszłam z kiełbasą do sklepu;)

O, super, że piszesz o macie, bo ja się wciąż waham - no i nie wiem, czy stolarz robi mat.

Chloe nie to, że namawiam Cię akurat na Sharpa, ale obejrzyj sobie filmik :)

https://www.youtube.com/watch?v=YOebpwLJnHY

szuflady na wędliny i owoce są na dole, a sama lodowka nie jest wyższa niż inne tego typu ........ widziałam wyższe ;)

ale może mnie to nie przeszkadza, bo ja mam 1,8 m :rolleyes:

jednak do rzeczy - sprawdzałam wiele lodówek pod względem praktycznym, ale przejrzałam bardzo bardzo dużo ....... podobał mi się tez Liebhnerr ........ no tylko tu było "małe ale" ;)

http://czasnawnetrze.pl/i/aD04NjYmdz0xMjY2/f2d3ab06/31180-chlodziarkazamrazarka_sbses_Liebherr.jpg

Piekarnik z teleskopami wygląda tak:

http://www.discountappliancecentre.com/images/product/Siemens_Telescopic_Oven_Rails-955x1024.jpg

bardzo wygodne rozwiązanie :)

Wracając do drzwi - mam taki model, ale w antracycie (moje są 76mm grube)

http://www.drzwi-cal.pl/assets/components/phpthumbof/cache/Svalbard.e44da1346692d1f0f0d04d44f31a4c031298.jpg

Edytowane przez ~~slonko~~

lodówka jak marzenie - ale ja też bym sobie strzeliła w kolano z tego samego powodu, szafek też nie można mieć za dużo. Mój mąż w kuchni potrafi zlokalizować tylko słodycze, kawę i krakersy. Potrafi też otworzyć lodówkę ale zawsze uważa że "nic w niej nie ma" :D wszystko inne to czarna otchłań :D

Co za szczęście, że jestem lodówkowym dziwakiem i nie lubię szuflad na owoce i warzywa:wiggle:

Lubię mieć wszystko na widoku, a warzywa albo owoce mam w lodówce tylko wtedy, jeśli danego dnia nikt nie będzie ich jadł - takie zimne z lodówki to nie dla mnie. Teraz w szufladzie trzymam konserwy;)

Od rana przeglądam różne płyty i piekarniki i obawiam się, że to potrwa:P

...

...

a no właśnie ja też tą chcę :)

ma wszystko co potrzebuję:

- nie ma barku

- nie ma kostkarki (tej na drzwiach)

- ma wielkie półki że mi blacha cała z mięsem/ciastem wejdzie bez problemu :) :) - to warunek nie do przebicia!!

...

Nie kupuj w Casto - Ivy już widzę napisała, dlaczego.

...

jest nadzieja...

...

O, super, że piszesz o macie, bo ja się wciąż waham - no i nie wiem, czy stolarz robi mat.

no to powiem Ci że chyba ja będę jednak miała mat :D

wolę połysk, ale Ikea ma uchwyty które chcę tylko przy frontach mat - więc raczej one będą... ale decyzja będzie podjęta dopiero w momencie zamawiania (wrzesień?)

a no właśnie ja też tą chcę :)

ma wszystko co potrzebuję:

- nie ma barku

- nie ma kostkarki (tej na drzwiach)

- ma wielkie półki że mi blacha cała z mięsem/ciastem wejdzie bez problemu :) :) - to warunek nie do przebicia!!

jest nadzieja...

no to powiem Ci że chyba ja będę jednak miała mat :D

wolę połysk, ale Ikea ma uchwyty które chcę tylko przy frontach mat - więc raczej one będą... ale decyzja będzie podjęta dopiero w momencie zamawiania (wrzesień?)

Co Ty gadasz? Naprawdę? Ale ekstra - a jak ja będę miała połysk, to już w ogóle będzie armagiedon;) U mnie zamawianie chyba w sierpniu, bo z miesiąc będę czekać.

--

Po dzisiejszej wizycie na budowie mam tak dosyć, że pakuję walizy i jedziemy nad morze - wykupiliśmy chyba ostatni nocleg na wybrzeżu - wszystko zajęte ale jedziemy:)

Cieszę się jak głupia, bo wykańczają mnie dziesiątki decyzji, które guzik mnie obchodzą, a muszą zostać odhaczone - a to anemostat został wywiercony 2 cm nie w tym miejscu, a to na oknie drewnianym pojawiła się żywica (tkank's Good, że mam tylko jedno drewniane) i trzeba dzwonić do firmy.. a to nie wiadomo, czy z kafelkiem dojeżdżać do końca, bo jak dojdzie lacobel, to lepiej, żeby było na niego miejsce.. Czy wanna ma być na równo z płytkami, czy na nie zachodzić ? Czy stelaż górny może być na osiem, a dolny na 14, bo w założeniach był na dziesięć i czy zachować różnicę 2 cm? No ja pier...xxx!

Urlop! Drink z palemką! Albo najlepiej palemka i same procenty - kierunek północ.

Ps. Od poniedziałku elewacja - współczuję ludziom - będą chyba pracować od 4 rano, bo przed południem muszą zejść z uwagi na upały.

Edytowane przez _Chloe_