Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas malowanie - zamówiłam farby i po otworzeniu nie mogłam rozróżnić, która jest która - wszystkie podobnie białe:P

Nie mam natomiast weny co do kuchni- zrobiłam prostą wizualizację, nie oddającą wysokości mebli ani kolorów blatów ale wydaje mi się za biało jak na mnie - w kuchni musi się dziać - nie mam pomysłu na ścianę na wprost - może tapeta? Może szablon? Zamawiać szafki górne, czy nie, a może dać półkę? Układ zostaje - chodzi za mną jakaś malina, czy coś..

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a504e763fa95.jpg

Szafki będą białe albo ecru, blaty jesionowe, podłoga jasnoszara.

Myślę o kolorze na ścianie z oknami. No chyba że zrobić białą z multikolorowymi dodatkami?

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/eb11d4b1bd74.jpg

Edytowane przez _Chloe_

Nie leży mi ta ściana u Ciebie taka gładka, jak martwa. Wszystko jedno w jakim by nie była kolorze. Moim zdaniem potrzebuje faktury, albo wzoru. No i koniecznie oświetlenie z sufitu punktowe.

Nie podobają Ci się kafelki do kuchni na tę ścianę?

Creative-Kitchen-Backsplash-Crittenden white.jpgCreative-Kitchen-Backsplash-zebra wood+black cabinet.jpgcreative-kitchen-backsplashes-32-cool-kitchen-backsplashes-design-ideas-cool-kitchen-backsplashe.jpgf36a564e7b9aeba4a7680e8643a93d02.jpg

Na etsy możesz kupić specjalną folię szablonową do ozdabiania ścian

https://www.etsy.com/listing/90901990/kitchen-backsplash-pantry-or-bathroom

ETSY-il_570xN.304400062.jpg

Przypuszczam, że u nas też można coś takiego znaleźć

Nie leży mi ta ściana u Ciebie taka gładka, jak martwa. Wszystko jedno w jakim by nie była kolorze. Moim zdaniem potrzebuje faktury, albo wzoru. No i koniecznie oświetlenie z sufitu punktowe.

Nie podobają Ci się kafelki do kuchni na tę ścianę?

[ATTACH=CONFIG]282319[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]282320[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]282321[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]282323[/ATTACH]

Na etsy możesz kupić specjalną folię szablonową do ozdabiania ścian

https://www.etsy.com/listing/90901990/kitchen-backsplash-pantry-or-bathroom

[ATTACH=CONFIG]282322[/ATTACH]

Przypuszczam, że u nas też można coś takiego znaleźć

Pesteczko, szukam właśnie tej folii w Polsce i znaleźć nie mogę - myślałam o wzorze w koniczynkę albo jakieś trellis ale wyskakują mi tylko tapety:bash:

Mogę dodać szafkę wiszącą jakąś wąską i wtedy powyżej kolor jak na innych ścianach, a poniżej tapeta za szkłem. Albo wszędzie tapeta, tylko w pasie między szafką a blatem szyba.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bd135ea2c5df.jpg

Inspiracja

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/700110b5391a.jpg

Raczej czerwień niż róż;)

Edytowane przez _Chloe_

Taką nalepkę na ścianę można wykonać na zamówienie. Są firmy, które tną dowolne zlecone wzory na ploterach, np. pierwsza lepsza, która mi z netu wyskoczyła http://www.naklejkisalamandra.pl/webpage/zamowienia-indywidualne.html

Wycinanka jest podlepiona tzw folią transferową, która pozwala przekleić wzór z woskowanego papieru podkładowego na dowolne miejsce. Praca wymaga odrobinę cierpliwości.

Sklep z tapetami

http://www.tapety-sklep.com/pl/p/Tapeta-550-74-Ranold-Sandberg-Edward/40278

Ta akurat jest czerwona, ale popatrz jakie tam są w innych działach cudowności i szaleństwa

Edytowane przez pestka56

Pesteczko, dziękuję - już sobie pooglądałam. Daję jeszcze trochę czasu myślom, bo kuchnia będzie zrobiona na końcu.

Pękam z dumy - troszkę krzywo, bo krzywo ale dokończyłam (po 3 miesiącach przerwy) to:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8fdf35f6d1b.jpg

Zagłówek do gościnnego - ciekawostka - miał być zaoblony po bokach (i jest) ale kiedy obracaliśmy go do poprawek, wydał mi się ładniejszy taki prosty. I chyba zawiśnie do góry nogami:lol2:

Kolor przekłamany - nie jest pomarańczowy

Edytowane przez _Chloe_

specjalnie się teraz zalogowałam by to:

...

Pękam z dumy...

skomentować tym:

:jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

no Kochana postawiłaś teraz wysoko poprzeczkę :D hihi

jest super! na druty skręcane guzikami robiłaś? czy same grube nici?

jest mega!! :)

u mnie też kolor czerwonkawy bardziej

jaki wymiar??

.

wiesz, że ja lubię inaczej :-P i w kuchni zdecydowanie dałabym coś w mocnym akcencie - ta tapetka z inspiracji bardzo mi się podoba :yes:

ale przez Twój układ ściany w literę T, myślę że lepiej by było dać tylko taki gzymsik - by ten dekor/wzór/co tam wybierzesz był tylko centralnie

edit

dzisiaj zauważyłam że chyba sporo deski mi zostanie z podłogi - mogę oddać bez problemu do sklepu, ale wpadłam na pomysł by zostawić i przykleić na ścianę - może w kuchni ? :)

mina chłopaków montujących bezcenna :lol2:

Edytowane przez lukasz69karolina

specjalnie się teraz zalogowałam by to:

skomentować tym:

:jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

no Kochana postawiłaś teraz wysoko poprzeczkę :D hihi

jest super! na druty skręcane guzikami robiłaś? czy same grube nici?

jest mega!! :)

u mnie też kolor czerwonkawy bardziej

jaki wymiar??

.

wiesz, że ja lubię inaczej :-P i w kuchni zdecydowanie dałabym coś w mocnym akcencie - ta tapetka z inspiracji bardzo mi się podoba :yes:

ale przez Twój układ ściany w literę T, myślę że lepiej by było dać tylko taki gzymsik - by ten dekor/wzór/co tam wybierzesz był tylko centralnie

edit

dzisiaj zauważyłam że chyba sporo deski mi zostanie z podłogi - mogę oddać bez problemu do sklepu, ale wpadłam na pomysł by zostawić i przykleić na ścianę - może w kuchni ? :)

mina chłopaków montujących bezcenna :lol2:

Hehe, tak pięknie to nie jest, bo mi się płyta wyrzynarka lekko osunęła ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona;) Czerwień jest krwista - będzie kontrastem dla szarości w tym pokoju. Jeśli się uda, chciałabym tam połączyć ze dwa odcienie czerwieni - jakieś malinowe poduchy na przykład dam - gdzieś już to widziałam i wcale się nie gryzło - było mega:)

Guziki są na sznurek ale zakończone takim zaokrąglonym kabelkiem - made by tata:)

Ej, no czemu nie deski na ścianę?? Moja szwagierka ma w kuchni - coś jakby fornir zamiast kafli i wygląda to świetnie - do tego u niej jest to lekko satynowe, więc łatwo się czysci. Tak czy siak - mnie się dechy na ścianie widzą - tylko nie wiem, czy w kuchni, bo ona jednak jest wymagająca.

Co do kuchni, pozwalam jej odleżeć - do następnego natchnienia - nie raz przekonałam się, że czas do zastanowienia się jest wielkim komfortem i może bardzo pomóc - olśnienia przychodzą wszak znienacka:yes:

Edytowane przez _Chloe_

na pewno będzie pasowało - kolory z tej samej palety uzupełniają się wg mnie i fajnie się gra ich intensywnością barwy :)

oni ogólnie się zdziwili że deska na ścianę :o że jak to? oni pierwsze słyszą...

a przecież się widzi np płytki drewnopodobne na ścianach - to czemu nie dać prawdziwej deski?

w kuchni bym dała przy półwyspie, bo tam nie byłaby narażona na wodę, tłuszcz i powinna wytrwać - tylko jak wykończyć boki? hmmmm muszę pomyśleć

kiedyś wpadłam na pomysł by w gabinecie całą ścianę wykleić deskami z palet i na tym tle postawić jakąś ostrobarwną (róż może) kanapę... myślę że mogłoby to fajnie wyglądać? ale ten pomysł jest bardzo odsunięty w czasie, więc się może jeszcze sto pięćdziesiąt razy zmienić :lol2:

na pewno jakaś fajna ściana mi potrzebna i na jej tle kanapa

i masz rację - czas jest fajny :) ja już dzięki temu kilka opcji zmieniłam... ale są takie że jestem wierna od początku i za nic nie przekonam się do zmiany :D

To Ty to tak sama??? swymi rencyma robilas??????

powaznie?? :jawdrop:

Tata mi pomagał, bo przy tych gabarytach zagłówka (180x sto kilka) ciężko jest naciągnąć materiał jednej osobie. Ja wycięłam piankę i płyt i podkleiłam (w czerwcu to było;)), tata takerował i skrócił dół, bo nie starczyło pianki. Guziki dałam do obleczenia, bo nie umiałam się do tego zabrać.

na pewno będzie pasowało - kolory z tej samej palety uzupełniają się wg mnie i fajnie się gra ich intensywnością barwy :)

oni ogólnie się zdziwili że deska na ścianę :o że jak to? oni pierwsze słyszą...

a przecież się widzi np płytki drewnopodobne na ścianach - to czemu nie dać prawdziwej deski?

w kuchni bym dała przy półwyspie, bo tam nie byłaby narażona na wodę, tłuszcz i powinna wytrwać - tylko jak wykończyć boki? hmmmm muszę pomyśleć

kiedyś wpadłam na pomysł by w gabinecie całą ścianę wykleić deskami z palet i na tym tle postawić jakąś ostrobarwną (róż może) kanapę... myślę że mogłoby to fajnie wyglądać? ale ten pomysł jest bardzo odsunięty w czasie, więc się może jeszcze sto pięćdziesiąt razy zmienić :lol2:

na pewno jakaś fajna ściana mi potrzebna i na jej tle kanapa

i masz rację - czas jest fajny :) ja już dzięki temu kilka opcji zmieniłam... ale są takie że jestem wierna od początku i za nic nie przekonam się do zmiany :D

Karolina, od początku mówię, że jesteśmy pokrewne wnętrzarsko - obie mamy zapędy do kolorowych akcentów.

Ściany z palet nie zrobiłabym, ze strachu przed drzazgami i czyszczeniem ale może to fajnie wyglądać:yes:

Czas... mam tak samo - są rzeczy, które nie zmieniły się nic a nic, inne wyleciały mi z głowy pięć razy i nawet o nich nie pamiętam. A tak je kiedyś kochałam;)

kKochana jest superowo ;-) zagłówek rewelacja. ..i tez taki chcę. ..mam narzędzia, zapał, pusty pokój tylko powiedz mi jak sie za to zabrać ;-)

Dzięki Ivy - najpierw, żeby się zmusić, trzeba wozić w bagażniku taker - u mnie przejeździł 3 miesiące, zresztą sama widziałaś:)

I puszka kleju tapicerskiego, szablon robisz w 5 minut, piankę można zamówić w necie - ja kupowałam o gr. 5 cm ale może być cieńsza. Pojechałam do sklepu z akcesoriami tapicerskimi, powiedziałam, za co się zabieram, kupiłam materiał z o.5 m zapasu, zamówiłam od razu guziki i tyle.. A wyszłam ze sklepu bogatsza o taką dużą igłę do nawlekania. I sznurek.

Mój zagłówek ma stelaż z osb, bo miałam na budowie ale lepsza jest sklejka lub mdf - nie zadzierają się tak.

Na budowie pożyczyłam od karton-gipsów wyrzynarkę i w połowie pracy panowie postanowili mnie wyręczyć,tak więc miałam łatwiej;) Posmarowałam do klejem, położyłam piankę- żeby się trzymało, panowie położyli mi na to płyty g-k i obciążyli workami z gładzią. Na drugi dzień obcięłam piankę nożem do tapet i z perspektywy czasu twierdzę, że to było najgorsze zadanie. Ponoć najlepiej zamaczać nóż w wodzie, czy w oleju, wtedy nie jest tępy ale tego nie wiedziałam:( Szło mozolnie ale jakoś się udało. Drugi etap - rozmieszczenie guzików i takerowanie jest fajne - tylko wymaga siły:)

Byłabym zapomniała - żeby guziki weszły głęboko w piankę, kupiłam sobie okrągły wycinak do skóry - można też zaostrzyć zwykłą rurkę albo pozyczyć od hydraulika. Ten dziurkacz nie jest obowiązkowy, bez niego guziki też się zagłębią, tylko trzeba się bardziej namęczyć przy naciąganiu.

Edytowane przez _Chloe_

piankę (10cm na stołki) ja cięłam zwykłym nożem i szło szybko... cięłam trochę tak "falując ręką" by nie były to proste cięcia, bo tak mi podpowiedzieli że łatwiej

takie zagłówki można też obić ociepliną w rolce (jak się patchworki robi) - trzeba wtedy dać kilka warstw i nie trzeba przyklejać, tylko można takerem przybić z tyłu

palety bym szlifowała by bez drzazg były - ale ilość roboty mnie odstrasza :D

ODWALIŁAŚ KAWAŁ DOBREJ ROBOTY :)

chyba i ja powinnam się za coś zabrać w końcu...

tylko za co?

no tak - drzewko :D

Edytowane przez lukasz69karolina

NOOOOOOOOOOOOOOO..... Dziewczyny pełen odlot :)

Chloe, wyszło szydło z worka – jesteś genialna :yes: Koror widzę przepiękny czerwony i z szarym będzie wspaniale.

Karolina, świetny pomysł z deską na ścianę. Podłogowa i peletowa, obie super. Przemyśl opalenie peletowej i wyszczotkowanie :)