Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

wg mnie z prawej - właśnie tam gdzie NIE BĘDZIESZ pracować byś przypadkiem łokciem czegoś nie zrzuciła :)

no i drugie - zlew będzie centralnie na środku tej ściany czy bliżej którejś strony?? no w każdym razie ociekaczkę na pewno tak by też była na tle ściany a nie w oknie

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wg mnie z prawej - właśnie tam gdzie NIE BĘDZIESZ pracować byś przypadkiem łokciem czegoś nie zrzuciła :)

no i drugie - zlew będzie centralnie na środku tej ściany czy bliżej którejś strony?? no w każdym razie ociekaczkę na pewno tak by też była na tle ściany a nie w oknie

A więc jednak - właśnie tak się zastanawiałam, czy sobie nie chlapnę na okno..

Nie wiem, gdzie dokładnie będzie ten zlew ale na mój rozum to będzie od prawej: 60cm od narożnej plus zmywarka 60 plus szafka 80 ZLEWOWA - zadzwonię do stolarza i podpytam, jak to się robi przy 1 komorze.

Edit - komora nie musi być centralnie w szafce - można ją przesunąć ze 30-40cm.

Nie wiem, co czynić:confused:

Zawsze wszystko kroję na lewo od zlewu i na prawo od płyty. Wydawało mi się, że wygodnie mieć ociekacz blisko blatu roboczego, żeby nie latać dookoła zlewu.. Raczej niczego łokciem nie zrzucam ale teraz już nie wiem - chyba zrobię sobie dzisiaj symulację w kuchni..

I jeszcze - mam do wyboru komora z ociekaczem 70 cm lub 100 (różne firmy) 70 to nie będzie za mało dla mojej kuchni?

Edytowane przez _Chloe_

...Wydawało mi się, że wygodnie mieć ociekacz blisko blatu roboczego, żeby nie latać dookoła zlewu.. ...

a po kiego?

jak coś robisz to raczej od razu ociekacz Ci nie jest potrzebny - tylko najpierw przepłukasz/umyjesz w zlewie i odstawisz na ociekacz potem - więc zlew będzie po drodze

chyba że ja o czymś nie pomyślałam w tym momencie

ewentualnie mówisz o warzywach umytych i odłożonych na ociekacz - że zaraz je kroisz tu po lewej - ja osobiście kładę na talerz/miskę zawsze

zlew wydaje mi się że stówkę - ale to większa jest komora wtedy czy ociekacz dłużysz? a może oba?

dla mnie najważniejsza jest duża komora - sama chcę taki 1,5

a po kiego?

jak coś robisz to raczej od razu ociekacz Ci nie jest potrzebny - tylko najpierw przepłukasz/umyjesz w zlewie i odstawisz na ociekacz potem - więc zlew będzie po drodze

chyba że ja o czymś nie pomyślałam w tym momencie

ewentualnie mówisz o warzywach umytych i odłożonych na ociekacz - że zaraz je kroisz tu po lewej - ja osobiście kładę na talerz/miskę zawsze

zlew wydaje mi się że stówkę - ale to większa jest komora wtedy czy ociekacz dłużysz? a może oba?

dla mnie najważniejsza jest duża komora - sama chcę taki 1,5

Bo na ociekaczu przecież można deseczkę postawić, a nawet są takie dopasowane do zlewu w komplecie lub do dokupienia. Jak myjesz pomidorka na kanapkę, to myk na tą deskę albo jak obieram ziemniaki, to też w tych okolicach, bo zaraz myję pod bieżącą wodą..

Wydaje mi się, że to ociekacz dłuższy jest przy 100 cm, Dla mnie ta półkomora to siedlisko bakterii- nie chcę, bo niczego nie odmaczam i nie zbieram brudnych talerzy ani sztućców - wszystko na bieżąco do zmywary.

Może dziwna jestem ale dla mnie ten ociekacz to jest tylko po co, żeby brudne warzywa położyć, a po umyciu nie zachlapać za bardzo blatu. Brak ociekacza mi się nie sprawdził, tak samo jak zbyt wielki zlew;)

a no widzisz - każdy właśnie pracuje jakoś tam po swojemu... i z Twego opisu wynika że lepiej jednak dać ociekacz po lewo :) :)

pogadaj ze stolarzem by zlew jaknajbardziej wysunąć na prawo by blatu zostało sporo

ja osobiście jak owieczka wolę - do tej pory nawet nie miałam ociekacza, bo zawsze na nim stała suszarka do naczyń...

będę więc się rozdziewiczać ociekaczowo teraz :D hehehe

100?? :jawdrop:

moja indukcja ma 80 i powiem ze jest O G R O M N A ! zlew kupilam 50cm i jest wielki, chociaz moglaby to byc 60tka, ale maz sie uparl na mniejszy (jednokomorowy podwieszany)

wiec radze sie zastanowic nad ta wielkoscia ;)

wez najlepiej jakis szablon i zobacz jaki gigant ci wyjdzie :lol2:

co do ociekacza, to zawsze sie kierowalam ze po lewej stronie sie bierze.. nie wiem, nie mam i nie bede miec bo nie chcialam.. dokupie sobie taki dokladany w razie potrzeby i bede go chowac pod zlew :D

edit.. mam obecnie jakis taki ala pol komory i jest po lewej str ;)

100?? :jawdrop:

moja indukcja ma 80 i powiem ze jest O G R O M N A ! zlew kupilam 50cm i jest wielki, chociaz moglaby to byc 60tka, ale maz sie uparl na mniejszy (jednokomorowy podwieszany)

wiec radze sie zastanowic nad ta wielkoscia ;)

wez najlepiej jakis szablon i zobacz jaki gigant ci wyjdzie :lol2:

co do ociekacza, to zawsze sie kierowalam ze po lewej stronie sie bierze.. nie wiem, nie mam i nie bede miec bo nie chcialam.. dokupie sobie taki dokladany w razie potrzeby i bede go chowac pod zlew :D

edit.. mam obecnie jakis taki ala pol komory i jest po lewej str ;)

Melcia ale 100 to już z ociekarką, bo sam zlew to ma 45-50 cm;)

Problem w tym, że jeden z tych zlewów jest w opcji 100 (i komora może być po prawej lub lewej, a drugi jest 70 i komora musi być po prawej - nie kumam czemu nie mają lustranej wersji ale tak jest).Nie chce mi się znowu szukać, więc ograniczam się do tych dwóch wyborów;)

Albo Schock Horizont D 100 albo Franke Mythos 611.

Anetko:

http://www.euro.com.pl/zlewozmywaki/franke-mythos-mtg-611-grafitowy-komora-z-lewej-strony.bhtml

http://www.euro.com.pl/zlewozmywaki/franke-mythos-mtg-611-grafitowy.bhtml

edit

aaaaaaaaaaaaaa źle zakuamałam :-P to ten schock jest tylko jednostronny ;)

ja bym brała franke - w tym schoku mi niepodoba się to metalowe coś na krawędzi ociekacza... poza tym jakoś tak franke to marka znana mi i bym w nią celowała

ja bym brała 100 - dla mnie jaknajwiększy :) by było wygodnie z większymi garami - czasem jednak trzeba ręcznie umyć na szybko i w małej komorze ciężko

Edytowane przez lukasz69karolina

edytuje caly post bo znowu zadalam pytania a nie przeczytalam odp na poprzedniej stronie :lol2:

teraz juz kumam :D

mini komora to **jostwo, wiec dobrze ze tak nie chcesz :yes:

a co do wielkosci to hmm

ile m2 ma kuchnia? i jaka wielka masz plyte?

Edytowane przez Mmelisa

Chloe, podpytaj forumowa Basie_krk...

ona ma na wyspie indukcje 60cm, i wiem, ze chce wymienic na taka sama ale 80tke.

Nie wiem tylko jaka duza jest jej wyspa...

Co jak co, ale ja jestem zadowolona z mojego kolosa :)

ze zlewu mniej(tego tymczasowego) ale to juz wiemy, nie wspominajac o kraniku, kraniczku :lol2: :lol2::lol2:

Kuchnia u Ciebie piekna, i duza metrazem :yes:

ciezko zdecydowac jaka ta wielkosc zlewu winna byc :yes: mnie bardziej ciagnie do 70tki..ale ta 100tka tez kusi ;)

Chloe, podpytaj forumowa Basie_krk...

ona ma na wyspie indukcje 60cm, i wiem, ze chce wymienic na taka sama ale 80tke.

Nie wiem tylko jaka duza jest jej wyspa...

Co jak co, ale ja jestem zadowolona z mojego kolosa :)

ze zlewu mniej(tego tymczasowego) ale to juz wiemy, nie wspominajac o kraniku, kraniczku :lol2: :lol2::lol2:

Kuchnia u Ciebie piekna, i duza metrazem :yes:

ciezko zdecydowac jaka ta wielkosc zlewu winna byc :yes: mnie bardziej ciagnie do 70tki..ale ta 100tka tez kusi ;)

Toś mi pomogła:lol2:

Basia ma chyba większą wyspę (jeśli dobrze pamiętam) - idę do niej:)

Pytanie - ociekacz po lewej, czy prawej???

Ociekacz powinien być obok blatu roboczego? Bo wydawało mi się, żeby najlepiej dać go z lewej strony, bo tam najpewniej będę najwięcej działać ale z drugiej strony zabiorę sobie 40 cm - starczy mi tego blatu?:)

Niby sporo tego miejsca ale pociachane to to. Z drugiej strony mam to przynajmniej podzielone na strefy, więc powinno być w miarę wychodnie. Zastanawiam się - czujnik obok lodówki, czy obok spiżarki - to też dałoby jakiś obraz. Obok spiżarki sugerowałam się ekspresem we wnęce, z drugiej strony i tak trzeba podejść do lodówki po mleko, więc sama już nie wiem - chyba okaże się w praktyce.

Czy ja jeszcze zdążyłam, żeby się pomądrzyć ;) :confused:

Muszę zrezygnować z pracy, zeby móc być na bieżąco ;)

Otóż - według mnie - ociekacz po lewej :) Ja też jak Ty na ociekaczu głównie umyte warzywa kładę do krojenia.

Drugi argument - zlewu będziesz używała jedynie do mycia warzyw i garów, które się nie zmieszczą do zmywary - czyli wielkich :) Jeśli jesteś praworęczna, będziesz wtedy głównie operować prawą ręką - i lepiej mieć po prawej wolną przestrzeń.

A rozmiar to już jak wolisz, w Twojej kuchni 100 będzie wyglądałą OK, bo masz dużo przestrzeni :)

Anetko:

edit

aaaaaaaaaaaaaa źle zakuamałam :-P to ten schock jest tylko jednostronny ;)

ja bym brała franke - w tym schoku mi niepodoba się to metalowe coś na krawędzi ociekacza... poza tym jakoś tak franke to marka znana mi i bym w nią celowała

Co do jakości - Schock jest o dwie klasy lepszy niż Franke :) Lepszy materiał i wytrzymałość - znajomy się zna, bo tym handluje - i polecił mi Schocka (w tym przedziale cenowym, w jakim się mieściłam).

Dzięki, Mi - zdążyłaś oczywiście - zawsze staram się poczekać na kilka opinii - nigdy nie zawodzicie:cool:

Mi, tylko że Schock Horizont byłby 70 cm, bo setka jest z tym wgłębieniem, co i Tobie się nie podoba. No i z ociekaczem po lewej jest - jedyna opcja.

Tak by to wyglądało:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c6fb4ce2775d.jpg

W sumie chyba jak dla mnie wystarczy te 70:yes:

Edytowane przez _Chloe_