lukasz69karolina 10.11.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 wg mnie z prawej - właśnie tam gdzie NIE BĘDZIESZ pracować byś przypadkiem łokciem czegoś nie zrzuciła no i drugie - zlew będzie centralnie na środku tej ściany czy bliżej którejś strony?? no w każdym razie ociekaczkę na pewno tak by też była na tle ściany a nie w oknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 10.11.2014 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) wg mnie z prawej - właśnie tam gdzie NIE BĘDZIESZ pracować byś przypadkiem łokciem czegoś nie zrzuciła no i drugie - zlew będzie centralnie na środku tej ściany czy bliżej którejś strony?? no w każdym razie ociekaczkę na pewno tak by też była na tle ściany a nie w oknie A więc jednak - właśnie tak się zastanawiałam, czy sobie nie chlapnę na okno.. Nie wiem, gdzie dokładnie będzie ten zlew ale na mój rozum to będzie od prawej: 60cm od narożnej plus zmywarka 60 plus szafka 80 ZLEWOWA - zadzwonię do stolarza i podpytam, jak to się robi przy 1 komorze. Edit - komora nie musi być centralnie w szafce - można ją przesunąć ze 30-40cm. Nie wiem, co czynić Zawsze wszystko kroję na lewo od zlewu i na prawo od płyty. Wydawało mi się, że wygodnie mieć ociekacz blisko blatu roboczego, żeby nie latać dookoła zlewu.. Raczej niczego łokciem nie zrzucam ale teraz już nie wiem - chyba zrobię sobie dzisiaj symulację w kuchni.. I jeszcze - mam do wyboru komora z ociekaczem 70 cm lub 100 (różne firmy) 70 to nie będzie za mało dla mojej kuchni? Edytowane 10 Listopada 2014 przez _Chloe_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 10.11.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 ...Wydawało mi się, że wygodnie mieć ociekacz blisko blatu roboczego, żeby nie latać dookoła zlewu.. ... a po kiego? jak coś robisz to raczej od razu ociekacz Ci nie jest potrzebny - tylko najpierw przepłukasz/umyjesz w zlewie i odstawisz na ociekacz potem - więc zlew będzie po drodze chyba że ja o czymś nie pomyślałam w tym momencie ewentualnie mówisz o warzywach umytych i odłożonych na ociekacz - że zaraz je kroisz tu po lewej - ja osobiście kładę na talerz/miskę zawsze zlew wydaje mi się że stówkę - ale to większa jest komora wtedy czy ociekacz dłużysz? a może oba? dla mnie najważniejsza jest duża komora - sama chcę taki 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 10.11.2014 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 a po kiego? jak coś robisz to raczej od razu ociekacz Ci nie jest potrzebny - tylko najpierw przepłukasz/umyjesz w zlewie i odstawisz na ociekacz potem - więc zlew będzie po drodze chyba że ja o czymś nie pomyślałam w tym momencie ewentualnie mówisz o warzywach umytych i odłożonych na ociekacz - że zaraz je kroisz tu po lewej - ja osobiście kładę na talerz/miskę zawsze zlew wydaje mi się że stówkę - ale to większa jest komora wtedy czy ociekacz dłużysz? a może oba? dla mnie najważniejsza jest duża komora - sama chcę taki 1,5 Bo na ociekaczu przecież można deseczkę postawić, a nawet są takie dopasowane do zlewu w komplecie lub do dokupienia. Jak myjesz pomidorka na kanapkę, to myk na tą deskę albo jak obieram ziemniaki, to też w tych okolicach, bo zaraz myję pod bieżącą wodą.. Wydaje mi się, że to ociekacz dłuższy jest przy 100 cm, Dla mnie ta półkomora to siedlisko bakterii- nie chcę, bo niczego nie odmaczam i nie zbieram brudnych talerzy ani sztućców - wszystko na bieżąco do zmywary. Może dziwna jestem ale dla mnie ten ociekacz to jest tylko po co, żeby brudne warzywa położyć, a po umyciu nie zachlapać za bardzo blatu. Brak ociekacza mi się nie sprawdził, tak samo jak zbyt wielki zlew;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 10.11.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 a no widzisz - każdy właśnie pracuje jakoś tam po swojemu... i z Twego opisu wynika że lepiej jednak dać ociekacz po lewo :) pogadaj ze stolarzem by zlew jaknajbardziej wysunąć na prawo by blatu zostało sporo ja osobiście jak owieczka wolę - do tej pory nawet nie miałam ociekacza, bo zawsze na nim stała suszarka do naczyń... będę więc się rozdziewiczać ociekaczowo teraz hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 10.11.2014 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 No chyba faktycznie popróbuję na sucho - w domu się nie da, bo tam nie ma czego postawić ale spróbuję w mieszkaniu (układ podobny - zlew w 1 ciągi, płyta po drugiej stronie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 10.11.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 100?? moja indukcja ma 80 i powiem ze jest O G R O M N A ! zlew kupilam 50cm i jest wielki, chociaz moglaby to byc 60tka, ale maz sie uparl na mniejszy (jednokomorowy podwieszany) wiec radze sie zastanowic nad ta wielkoscia wez najlepiej jakis szablon i zobacz jaki gigant ci wyjdzie co do ociekacza, to zawsze sie kierowalam ze po lewej stronie sie bierze.. nie wiem, nie mam i nie bede miec bo nie chcialam.. dokupie sobie taki dokladany w razie potrzeby i bede go chowac pod zlew edit.. mam obecnie jakis taki ala pol komory i jest po lewej str Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 10.11.2014 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 100?? moja indukcja ma 80 i powiem ze jest O G R O M N A ! zlew kupilam 50cm i jest wielki, chociaz moglaby to byc 60tka, ale maz sie uparl na mniejszy (jednokomorowy podwieszany) wiec radze sie zastanowic nad ta wielkoscia wez najlepiej jakis szablon i zobacz jaki gigant ci wyjdzie co do ociekacza, to zawsze sie kierowalam ze po lewej stronie sie bierze.. nie wiem, nie mam i nie bede miec bo nie chcialam.. dokupie sobie taki dokladany w razie potrzeby i bede go chowac pod zlew edit.. mam obecnie jakis taki ala pol komory i jest po lewej str Melcia ale 100 to już z ociekarką, bo sam zlew to ma 45-50 cm;) Problem w tym, że jeden z tych zlewów jest w opcji 100 (i komora może być po prawej lub lewej, a drugi jest 70 i komora musi być po prawej - nie kumam czemu nie mają lustranej wersji ale tak jest).Nie chce mi się znowu szukać, więc ograniczam się do tych dwóch wyborów;) Albo Schock Horizont D 100 albo Franke Mythos 611. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 10.11.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 oj Meluś Meluś 100cm bo to wymiar już z ociekaczem przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 10.11.2014 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Hihi -pisałyśmy w tym samym czasie. Karolina - a Ty byś wzięła 100, czy 70? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 10.11.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) Anetko: http://www.euro.com.pl/zlewozmywaki/franke-mythos-mtg-611-grafitowy-komora-z-lewej-strony.bhtml http://www.euro.com.pl/zlewozmywaki/franke-mythos-mtg-611-grafitowy.bhtml edit aaaaaaaaaaaaaa źle zakuamałam to ten schock jest tylko jednostronny ja bym brała franke - w tym schoku mi niepodoba się to metalowe coś na krawędzi ociekacza... poza tym jakoś tak franke to marka znana mi i bym w nią celowała ja bym brała 100 - dla mnie jaknajwiększy by było wygodnie z większymi garami - czasem jednak trzeba ręcznie umyć na szybko i w małej komorze ciężko Edytowane 10 Listopada 2014 przez lukasz69karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 10.11.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) edytuje caly post bo znowu zadalam pytania a nie przeczytalam odp na poprzedniej stronie teraz juz kumam mini komora to **jostwo, wiec dobrze ze tak nie chcesz a co do wielkosci to hmm ile m2 ma kuchnia? i jaka wielka masz plyte? Edytowane 10 Listopada 2014 przez Mmelisa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 10.11.2014 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Cieszę się, że wszyscy kumają Kuchnia ma 19 m, a płyty jeszcze nie wybrałam - z tym że będzie 60 cm (wyspa ma tylko 165 szer, nie chcę zabierać sobie blatu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 10.11.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Chloe, podpytaj forumowa Basie_krk... ona ma na wyspie indukcje 60cm, i wiem, ze chce wymienic na taka sama ale 80tke. Nie wiem tylko jaka duza jest jej wyspa... Co jak co, ale ja jestem zadowolona z mojego kolosa ze zlewu mniej(tego tymczasowego) ale to juz wiemy, nie wspominajac o kraniku, kraniczku :lol2: Kuchnia u Ciebie piekna, i duza metrazem ciezko zdecydowac jaka ta wielkosc zlewu winna byc mnie bardziej ciagnie do 70tki..ale ta 100tka tez kusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 10.11.2014 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Chloe, podpytaj forumowa Basie_krk... ona ma na wyspie indukcje 60cm, i wiem, ze chce wymienic na taka sama ale 80tke. Nie wiem tylko jaka duza jest jej wyspa... Co jak co, ale ja jestem zadowolona z mojego kolosa ze zlewu mniej(tego tymczasowego) ale to juz wiemy, nie wspominajac o kraniku, kraniczku :lol2: Kuchnia u Ciebie piekna, i duza metrazem ciezko zdecydowac jaka ta wielkosc zlewu winna byc mnie bardziej ciagnie do 70tki..ale ta 100tka tez kusi Toś mi pomogła:lol2: Basia ma chyba większą wyspę (jeśli dobrze pamiętam) - idę do niej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 10.11.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 na nastepny raz, również Służę Pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi_mała 10.11.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Pytanie - ociekacz po lewej, czy prawej??? Ociekacz powinien być obok blatu roboczego? Bo wydawało mi się, żeby najlepiej dać go z lewej strony, bo tam najpewniej będę najwięcej działać ale z drugiej strony zabiorę sobie 40 cm - starczy mi tego blatu? Niby sporo tego miejsca ale pociachane to to. Z drugiej strony mam to przynajmniej podzielone na strefy, więc powinno być w miarę wychodnie. Zastanawiam się - czujnik obok lodówki, czy obok spiżarki - to też dałoby jakiś obraz. Obok spiżarki sugerowałam się ekspresem we wnęce, z drugiej strony i tak trzeba podejść do lodówki po mleko, więc sama już nie wiem - chyba okaże się w praktyce. Czy ja jeszcze zdążyłam, żeby się pomądrzyć Muszę zrezygnować z pracy, zeby móc być na bieżąco Otóż - według mnie - ociekacz po lewej Ja też jak Ty na ociekaczu głównie umyte warzywa kładę do krojenia. Drugi argument - zlewu będziesz używała jedynie do mycia warzyw i garów, które się nie zmieszczą do zmywary - czyli wielkich Jeśli jesteś praworęczna, będziesz wtedy głównie operować prawą ręką - i lepiej mieć po prawej wolną przestrzeń. A rozmiar to już jak wolisz, w Twojej kuchni 100 będzie wyglądałą OK, bo masz dużo przestrzeni Anetko: edit aaaaaaaaaaaaaa źle zakuamałam to ten schock jest tylko jednostronny ja bym brała franke - w tym schoku mi niepodoba się to metalowe coś na krawędzi ociekacza... poza tym jakoś tak franke to marka znana mi i bym w nią celowała Co do jakości - Schock jest o dwie klasy lepszy niż Franke Lepszy materiał i wytrzymałość - znajomy się zna, bo tym handluje - i polecił mi Schocka (w tym przedziale cenowym, w jakim się mieściłam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 10.11.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Ha! i sie mi-mala pomadrowala dobre rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 10.11.2014 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) Dzięki, Mi - zdążyłaś oczywiście - zawsze staram się poczekać na kilka opinii - nigdy nie zawodzicie:cool: Mi, tylko że Schock Horizont byłby 70 cm, bo setka jest z tym wgłębieniem, co i Tobie się nie podoba. No i z ociekaczem po lewej jest - jedyna opcja. Tak by to wyglądało: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c6fb4ce2775d.jpg W sumie chyba jak dla mnie wystarczy te 70:yes: Edytowane 10 Listopada 2014 przez _Chloe_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi_mała 10.11.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Jak ociekacz po lewej to OK Tak się mądrzyłam, chyba że zdecydowałaś się na ociekacz po prawej Ja bym brała jednak Schocka EDIT: w sensie 70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts