Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

Dziewczyny - ale jesteście pewne, że mi się większa płyta zmieści?:(

Wyspa ma 165 cm i ani odrobinę nie da się jej powiększyć - od razu z 1 strony odpada 30 cm, żeby był jakiś odstęp, to z drugiej strony zostanie raptem 55 cm - to mało, żeby coś pokroić, a blat koło błyty musi jakiś być:(

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No rzeczywiście trochę mało blatu roboczego. A gdyby płytę odwrócić w poprzek wyspy? Mam podobny dylemat, bo chciałam białą,a większych białych indukcji nie ma zbyt dużo i od razu cena jest windowana. Jednak wybiorę wygodę, najwyżej nie będzie biała. Mam teraz płytę gazową 70 tkę i jest w sam raz, nie wyobrażam sobie mniejszej. A na indukcji znaczenie ma również usytuowanie naczyń, więc odrobina luzu się przyda na pewno.

No rzeczywiście trochę mało blatu roboczego. A gdyby płytę odwrócić w poprzek wyspy? Mam podobny dylemat, bo chciałam białą,a większych białych indukcji nie ma zbyt dużo i od razu cena jest windowana. Jednak wybiorę wygodę, najwyżej nie będzie biała. Mam teraz płytę gazową 70 tkę i jest w sam raz, nie wyobrażam sobie mniejszej. A na indukcji znaczenie ma również usytuowanie naczyń, więc odrobina luzu się przyda na pewno.

Niestety nie da się - nie miałabym dostępu do szuflad, a ciągle coś z nich wyjmuję. Znalazłam dokładny wymiar z bokami - 168 - może to wystarczy?

Tutaj podobne małe wyspy:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/63275f606629.jpg

poniżej układ identyczny jak u mnie

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1e2ad23be950.jpg

A tutaj te 12 cm więcej - robi różnicę:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3e6d26221b69.jpg

Gdyby tak odjąć te cm z lewej strony, może dałoby radę?

Kejtmasz gdzieś plany Twojej kuchni? Jestem ciekawa:)

Edytowane przez _Chloe_

no dobra...ide pakowac te Wasze chlebaki :D

wczoraj zdobylam jeszcze wiecej papieru do owijania wiec moge dzialac :D

najlepsze, ze moje dzieci nadal nie wiedza ze lecimy do PL, mowimy im, ze jak beda grzeczne to pojedziemy sobie na wycieczke :rotfl:

(dla nich wycieczka to wyjazd nad tutejsze morze, jazda na rowerach itp) :lol2:

Kejt, nie musisz zakladac nowego watku...

wystarczy ten post skopiowac do watku z projektami kuchni :yes:

Melisa, może kiedyś się odważę. Jak tam zaglądam, to każdy jakoś sobie radzi z tymi programami do wizualizacji, a mnie jakieś gnioty wychodzą nawet w plannerze Ikei :D Trochę głupio wisieć na innych. Co innego porady, a co innego gotowy projekt.

Moj pierwszy tam post, pojawil sie z takim planem jaki tutaj nam pokazalas :)

dostalam wizualizacje od dziewczyn i moglam zobaczyc wszystko w innej perspektywie.

Gotowy projekt to zrobi ci juz wykonawca kuchni...a tutaj otrzymasz tzw podpowiedzi/porady co i jak lepiej zrobic :yes:

Walizka prawie gotowa... na wierzch pozostalo polozyc recznik, i na boki jakies ubrania wcisnac..

spod walizki zabezpieczony rowniez recznikiem i ubraniami...miedzy boki jeszcze cos powciskam.. w srodku sa puste, tzn wcisnelam tego papieru jeszcze :cool:

jednak nic nie bede przewozic w nich, bo boje sie z tym szklem..bezpieczniej bedzie autem przy nastepnej okazji :)

DSC06987.JPG

DSC06986.JPG

Dziewczyny, 3majcie kciuki, co by cale calusienkie do Was dotarly :)

Widzę mój czarny! :))

Chloe, aż poszłam rano zdjęcie dla Ciebie zrobić i pomierzyć, sorki, że dopiero teraz ale dziś i tak nic nie zamawiasz chyba ;p

U mnie jest ogrom blatów, jednak z niewiadomej przyczyny upatrzyłam sobie i wszyscy moi bliscy jedno miejsce między zlewem a płytą.

http://ta2.com.pl/fm/ply.jpg

sry, ze brudno ale Michał robił grzanki a ja nie zamierzam po nim zmywać ;p

Ten fragment od krańca blatu do momentu gdy zaczyna się drugi ciąg ma 155 cm, płyta 77 cm. Jasne, że tam dalej mam jeszcze 60 cm ale często tam się suszą naczynia i gary i pracuję właśnie na tej widocznej części - teraz tam stoją słoiki - czekają do mycia, do segregacji.

Jeśli zrezygnujesz z centralnego ustawienia płyty na wyspie tylko zyskasz. Wiem, że kompozycyjnie może to i ładniej wygląda ale łatwiej pracować mając dużo blatu w jednym kawałku niż po trochu z obu stron.

Czy możecie mi wyjaśnić czemu indukcja u Chloe jest na środku wyspy? Tzn. dlaczego tak dużo miejsca jest zostawione od krawędzi?

Wg mnie wystarczyłoby 5 cm, jeśli czegoś nie mylę technicznie.

W długości wyspy jest 165 - 80 cm = 85 cm. Nawet jeśli podzieli się to na pół, to zostaje po obu stronach masę miejsca na odstawienie gara na bok, czy postawienie podpórki-ociekacza na łyżkę do zamieszania w zupie.

Uważam, że wyspę masz, Chloe wystarczjąco dużą na 80 cm indukcję :)

Przecież to nie jest jedyny blat roboczy w kuchni ;) Większość rozegra się przy zlewie, tu tylko coś na szybko.

Myślę, że warto poświęcić te kilka cm na płytę, będziesz zadowolona.

Chloe, na razie kuchnia jest wyłącznie w formie projektu. Jak każdy mam kilka dylematów dotyczących zagospodarowania przestrzeni. Wstępną wizję mam w głowie, jest też awaryjny plan B. Mam takie przeczucie graniczące z pewnością, że przejdę od razu do planu B, jako że plany A zazwyczaj nie wypalają :D

Pokażę Ci kuchnię. Jeśli będzie przeszkadzała, to usunę. Przydałyby mi się porady, ale raczej nie mam ochoty na zakładanie osobnego wątku.

[ATTACH=CONFIG]288438[/ATTACH]

Myślałam o jednej ścianie z zabudową wysoką (5 słupków po 60 cm szer.) i drugiej tylko z dolnymi szafkami szer. 60 cm, w miarę równe podziały frontów. A teraz naszło mnie, że przy zlewie przydałoby się miejsce na suszarkę, na przykład wiszącą na listwie z Ikei i chyba wolę zlew jednokomorowy z suszarką z prawej strony. Obawiam się, że mi się tam nic nie zmieści w tym kącie, jeśli będą drzwi w ostatnim słupku. I w ten sposób powstał plan B - tylko 3 słupki, pozostałe szafki niskie wraz z narożnikiem. Na ścianie z zabudową powiesić do narożnika jakieś witryny (zbieram porcelanę). Tym sposobem w kąciku po prawej stronie zlewu powstanie trochę przestrzeni.

ja mam obecnie w mieszkaniu tyci tyci blatu roboczego i klne jak szewc..ale bardziej sie wsciekam na brak miejsca na indukcji...

Nie namawiam, ale radze sie dobrze zastanowic :D

zlew to pikus... jest zmywarka :lol2:

Widzę mój czarny! :))

Chloe, aż poszłam rano zdjęcie dla Ciebie zrobić i pomierzyć, sorki, że dopiero teraz ale dziś i tak nic nie zamawiasz chyba ;p

U mnie jest ogrom blatów, jednak z niewiadomej przyczyny upatrzyłam sobie i wszyscy moi bliscy jedno miejsce między zlewem a płytą.

http://ta2.com.pl/fm/ply.jpg

sry, ze brudno ale Michał robił grzanki a ja nie zamierzam po nim zmywać ;p

Ten fragment od krańca blatu do momentu gdy zaczyna się drugi ciąg ma 155 cm, płyta 77 cm. Jasne, że tam dalej mam jeszcze 60 cm ale często tam się suszą naczynia i gary i pracuję właśnie na tej widocznej części - teraz tam stoją słoiki - czekają do mycia, do segregacji.

Jeśli zrezygnujesz z centralnego ustawienia płyty na wyspie tylko zyskasz. Wiem, że kompozycyjnie może to i ładniej wygląda ale łatwiej pracować mając dużo blatu w jednym kawałku niż po trochu z obu stron.

Czy możecie mi wyjaśnić czemu indukcja u Chloe jest na środku wyspy? Tzn. dlaczego tak dużo miejsca jest zostawione od krawędzi?

Wg mnie wystarczyłoby 5 cm, jeśli czegoś nie mylę technicznie.

W długości wyspy jest 165 - 80 cm = 85 cm. Nawet jeśli podzieli się to na pół, to zostaje po obu stronach masę miejsca na odstawienie gara na bok, czy postawienie podpórki-ociekacza na łyżkę do zamieszania w zupie.

Uważam, że wyspę masz, Chloe wystarczjąco dużą na 80 cm indukcję :)

Chloe chyba zostalas przeglosowana w swojej wlasnej kuchni;)

No to w skrócie:lol2::rotfl::lol2::rotfl:

Jesteście CUDOWNE!! Same załatwiłyście sprawę, a ja sobie spokojnie kupowałam kalendarze adwentowe (o zgrozo chyba z 8 uzbierałam).

Po pierwsze - PŁYTA NIE BĘDZIE NA ŚRODKU WYSPY - zacznie się 25 cm od lewej krawędzi, bo potrzebuję kawałek blatu, żeby pietruszkę wkroić do zupy;) Chrzanić symetrię - w mojej kuchni byłaby to walka z wiatrakami:rotfl:

Po drugie - biorę sobie Wasze uwagi do serca i rozejrzę się za większą indukcją - nie wiem, jak to wyjdzie kosztowo - polecacie jakieś?

Następna sprawa - zawsze najbardziej użytkuje się blat pomiędzy zlewem a płytą - u mnie najpewniej będzie to miejsce na lewo od zlewu, bo wg wytycznych wyszedłby mi środek podłogi.

Aga, dzięki że zmierzyłaś - cenne dane.

Kejt - nie ma się co odważać - na forum jest mnóstwo pomocników - doradzą zupełnie za darmo. Sama mam pewne przemyślenia - nie uważasz, ze lodówka będzie za daleko od płyty? Kuchnia jest duża- nalatasz się. Kształt fajny, okna w dobrych miejscach - trzeba dopieścić i będzie ekstra. Jeśli kiedyś będziesz dysponować wolnym czasem, poczytaj moje dylematy kuchenne (na pierwszej stronie są odnośniki, gdzie co znaleźć, żeby nie trzeba było czytać 200 stron) - milion razy wałkowałam różne warianty i jak widać nadal zachodzą zmiany;)

No to teraz trzeba znaleźć indukcję:D

W miarę aktualny rzut kuchni - wyspa jest o 25 cm szersza niż na rysunku i ma teraz głębokość 100 cm (przestałą być kwadratem)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/48491e47ecc1.jpg

Edytowane przez _Chloe_

Chloe, poczytam o Twoich zmaganiach. Ja jeszcze tak bardzo nie przywiązuję się do ustawienia sprzętów, lodówkę można przybliżyć, zlew tez odrobinę przesunąć można. Tylko płyta musi tam być ze względu na wywiew. To tylko taka wstępna wizja, która powstała podczas projektowania domu. Może rzeczywiście zajrzę do kuchennego wątku, już raz mi Alicyja pomogła ze spiżarką :) Jeśli chodzi o płytę, to ja się chyba zdecyduję na Bosch PIT851F17E. Są tańsze Whirpool w podobnych wymiarach, ale po wypróbowaniu pralki jednak nie zostanę entuzjastką tej marki. Dobrych wyborów życzę Chloe, będę tu zaglądać :)

Chloe, poczytam o Twoich zmaganiach. Ja jeszcze tak bardzo nie przywiązuję się do ustawienia sprzętów, lodówkę można przybliżyć, zlew tez odrobinę przesunąć można. Tylko płyta musi tam być ze względu na wywiew. To tylko taka wstępna wizja, która powstała podczas projektowania domu. Może rzeczywiście zajrzę do kuchennego wątku, już raz mi Alicyja pomogła ze spiżarką :) Jeśli chodzi o płytę, to ja się chyba zdecyduję na Bosch PIT851F17E. Są tańsze Whirpool w podobnych wymiarach, ale po wypróbowaniu pralki jednak nie zostanę entuzjastką tej marki. Dobrych wyborów życzę Chloe, będę tu zaglądać :)

Zapraszam jak najczęściej:) Jeśli nie spieszysz się z kuchnią, to po przeprowadzce będę miała więcej czasu i możemy coś pokombinować:) Na razie nie nadążam za samą sobą - dzisiaj miałam pierwszy od dawien dawna wolny dzień - siłą rzeczy.

moja płyta: tu link

I nie myśl sobie, że to był jakoś mocno przemyślany wybór. Nie był. Przynajmniej nie na początku. Wszystko rozważałam po milion razy a tę płytę pokazał mi pan w EURO gdy wstąpiliśmy pooglądać i zwyczajnie w świecie się zakochałam. Nie ma drugiej takiej. Potem jeszcze wiele razy chodziłam po sklepach i oglądałam różne i nie znalazłam innej choćby w przybliżeniu tak pięknej. Nie ma żadnych rysunków, jedynie kilka oznaczeń w postaci małych kreseczek - np środek grzałki. Poczytałam opinie, poczytałam co ona potrafi ale na dobrą sprawę i tak wszystko wychodzi podczas użytkowania. Jestem nią oczarowana i uwielbiamy ją dotykać ;p U mnie teraz każdy w domu chce gotować :D Nikomu nie bronimy :)

EDIT: a wstawię Ci tu kilka fotek z netu ;p

http://data.amica.com.pl/files/images/profies/aranzacje_2010/tif/aranzacacja_006_pd.jpg

http://data.amica.com.pl/files/images/profies/detale_2009/DIMPLE_hob_pd.jpg

Edytowane przez andariel

moja płyta: tu link

I nie myśl sobie, że to był jakoś mocno przemyślany wybór. Nie był. Przynajmniej nie na początku. Wszystko rozważałam po milion razy a tę płytę pokazał mi pan w EURO gdy wstąpiliśmy pooglądać i zwyczajnie w świecie się zakochałam. Nie ma drugiej takiej. Potem jeszcze wiele razy chodziłam po sklepach i oglądałam różne i nie znalazłam innej choćby w przybliżeniu tak pięknej. Nie ma żadnych rysunków, jedynie kilka oznaczeń w postaci małych kreseczek - np środek grzałki. Poczytałam opinie, poczytałam co ona potrafi ale na dobrą sprawę i tak wszystko wychodzi podczas użytkowania. Jestem nią oczarowana i uwielbiamy ją dotykać ;p U mnie teraz każdy w domu chce gotować :D Nikomu nie bronimy :)

EDIT: a wstawię Ci tu kilka fotek z netu ;p

http://data.amica.com.pl/files/images/profies/aranzacje_2010/tif/aranzacacja_006_pd.jpg

http://data.amica.com.pl/files/images/profies/detale_2009/DIMPLE_hob_pd.jpg

Dziękuję:*

Ma wszystkie funkcje, jakich oczekuję od płyty. Myślę właśnie o Amice - jeszcze chyba Whirlpool mi się podobał ale on ma ten szósty zmysł, którego nikt załapać nie może;) Zaczynam się rozglądać, żeby nie było, że decyzję podjęłam na podstawie 1 szt.

Amica pozbierała ostatnio masę nagród na świecie :)

A porównywałyście te 2 Amici

http://www.amica.pl/produkty/porownanie/3620-3323

Edytowane przez pestka56