Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

Ja mam made IKEA taki kran z podwójną wylewką. Jedna standard, a druga ze sprężyną i prysznicem. Kran jest ze stali szczotkowanej. Daje się rozbierać bez problemu. Czyszczenie bajka – psiukam specyfikiem i wycieram, gotowe. Mam go już kilka lat i ciągle poza wymianą uszczelek jest jak pancerny.

Natomiast te ze sprężynami marketowe to szajs. O markowych nic nie wiem.

Mój kran jest super do mycia owoców w sezonie przetworowym. Ma tylko tę wadę, że nie nadaje się do małego zlewu, bo jak to prysznic, psiuka na boki.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam mieć, tak jak Ty, oddzielny zlew gospodarczy (u mnie w pralni) i tam zamierzam wojować z owocami/warzywami na przetwory, blaszkami z piekarnika i innymi tego typu atrakcjami. Do kuchni za to chcę baterię z sensorem, który uruchamia wodę bez konieczności dotykania kranu. Jest to opcja moim zdaniem w kuchni super przydatna, gdzie w koło trzeba coś na chwilę pod kranem opłukać, zwłaszcza brudne ręce. Ja wybrałam Kludi E-GO ( na żywo chyba lepiej wygląda...)

image.jpg

Ja mam mieć, tak jak Ty, oddzielny zlew gospodarczy (u mnie w pralni) i tam zamierzam wojować z owocami/warzywami na przetwory, blaszkami z piekarnika i innymi tego typu atrakcjami. Do kuchni za to chcę baterię z sensorem, który uruchamia wodę bez konieczności dotykania kranu. Jest to opcja moim zdaniem w kuchni super przydatna, gdzie w koło trzeba coś na chwilę pod kranem opłukać, zwłaszcza brudne ręce. Ja wybrałam Kludi E-GO ( na żywo chyba lepiej wygląda...)

[ATTACH=CONFIG]290355[/ATTACH]

Myślałam o tym Panno Migotko, Grohe Minta ma to w opcji, sprawdzę, jak to cenowo wygląda u Kludiego. Dzięki

wszystko zależy jak się pracuje w kuchni... dla mnie np wyciągana wylewka to duży plus - teraz jak chcę nalać wody do wieeeeeeelkiego gara to pod kran nie jestem w stanie do podłożyć :( dodatkowo nie mieści się mi on w zlewie bo jest za duży i muszę garnkami mniejszymi nalewać :mad: mając wyciąganą stawiam gar na blacie obok i nalewam bezpośrednio do niego :) dodatkowo jak ma się płytę blisko to można bez zdejmowania garnka z ognia dolać wody prosto z kranu :D

oooooo te magiczne-automatyczne to dopiero bajer ;)

Doszłam do wniosku, że kupowanie baterii do domu to jedna z najgorszych pozycji w harmonogramie:mad:

Zamówiłam zlew - mam nadzieję, że będzie oraz że przyjedzie w 1 kawałku. Wybrałam opcję "płacę przy odbiorze" - człowiek uczy się na błędach:(

--

Nie wiem,czy pisałam ale wczoraj pobiliśmy rekord na budowie - pracowało 21 osób:sick: Czułam się, jak na parapetówie, tylko nikt ze mną nie gadał:no: A tak serio oczywiście był to błąd w harmonogramie - jedni się spóźnili, drudzy przyjechali wcześniej - już sama obecność 7 ludzi od stolarza wprowadzała wystarczający zamęt, a co dopiero cała reszta. Nie chcę takiej powtórki - NIGDY. Nie mogłam własnego taty odnaleźć w tym tłumie (bo montował gniazdka).

Mam już wnętrza szaf i garderób (w większości) oraz spiżarkę - nie podobają mi się tylko uchwyty do szuflad ale sobie kiedyś zmienię.

Wieczorkiem wkleję fotki i podpowiedzi co warto zrobić - może komuś się przydadzą:)

Edytowane przez _Chloe_

Ooo ale jazda :lol2:

Chloe, u kogo zamawialas zlew?

ja do baterii podeszlam na luzie... bo skoro to ma byc czasowka.. :cool: pewnie pozniej bede myslala co i jak.. ale poki co, odwoluje slowa krytyki z nia zwiazane :yes: wcale na zywo nie jest taka mala :no: zdjecia klamia :p wyglada fajnie :yes:

Ooo ale jazda :lol2:

Chloe, u kogo zamawialas zlew?

ja do baterii podeszlam na luzie... bo skoro to ma byc czasowka.. :cool: pewnie pozniej bede myslala co i jak.. ale poki co, odwoluje slowa krytyki z nia zwiazane :yes: wcale na zywo nie jest taka mala :no: zdjecia klamia :p wyglada fajnie :yes:

Melisko, niewiele firm ma ten zlew (co mi Mi wynalazła), także wybór padł na tą firmę, która miała więcej pozytywnych opinii (czynnecaladobe.pl). Zobaczymy, czy warto u nich kupować.

:jawdrop: Nie zadeptali się, a to już dużo :yes:

Czekam na fotki :popcorn:

Na szczęście obyło się bez ofiar:)

Nie bardzo jest co pokazywać, bo w końcu chodzi o zwykłe półki i szuflady - tutaj nie chodziło o dizajn, tylko o wykorzystanie przestrzeni. Będą małe poprawki, niektóre półki trzeba pozmieniać wysokościowo ale ogólny zarys jest. Tylko te uchwyty wstrętne.. Oto "wnętrzności"

garderoba przy sypialni

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9a7c17e871d3.jpg

szafa z uskokiem kominowym u J.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/96c8c6ef7b8b.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ac3fa5d886f6.jpg

Na dole będą szuflady (przez całą długość wnęki).

spiżarka

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a4d222b6adc6.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f9a304583464.jpg

Ostatnie zdjęcie wkleiłam celowo, ponieważ na lewo od drzwi mam tylko 10 cm ściany i chciałam pokazać, że będzie ona wykorzystana. Stolarz położył na tej ścianie mdf i zamówił takie koszyki o głębokości w sam raz na butelkę z napojem, czy karton z mlekiem - zmieści się tam 8 koszyków. Dzięki płycie ściana nie będzie się brudzić, a zamontowanie koszyków będzie dziecinnie proste. Cieszę się jak dziecko, bo myślałam o jakichś wąskich półkach, a stolarz podłapał temat i zaproponował fajne rozwiązanie.

Wiatrołap:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/39fbfb21e1e4.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6fa2e5aa7d43.jpg

wnęka jest głęboka - taka nam po prostu wyszła - nie było sensu jest spłycać - za wieszakami na płaszcze czy kurtki zmieściły się półki na kartony z butami i inne nieużywane w sezonie duperele.

Nie zrobiłam zdjęć głównej garderoby - wygląda podobnie, jak ta pierwsza.

Edytowane przez _Chloe_

Cudnie jest :) Uchwyty do szuflad daj długie jak relingi. Szuflady z ciuszkami bywają ciękie i małe uchwyty, zamocowane blisko centrum frontu szybko zaczną krzywo wyciągać szuflady. Mam ten problem w kuchni. Po kilku latach mechanizm jednej szuflady się wypaczył :(

Jak szafki są (choćby i bez drzwi) to już prawie domowo się zrobiło:D

A wracając do tematu baterii - u moich rodziców jest kran w wyciąganą wylewką i bardzo się przydaje. Ja też mam wyciąganą, ale nie wiem czy choć raz jej użyłam, bo kran jest zupełnie innej budowy - jest taki pałąkowaty i końcówka jest u mnie dużo wyżej niż u rodziców.

Tak więc jeśli będziesz miała taki "wysoki" kran a do tego drugi zlew na duże rzeczy, to myślę że możesz zrezygnować z wyciąganej wylewki:yes:

pięknie wyszło :)

fajny stolarz, że dał taki patent :)

ja na takich małych głębokoscich trzymałabym puszki - kukurydza, gorszek itp bo to małe akurat :)

widziałam gdzieś fotkę takiego fajnego patentu trzymadełka na puszki

wczoraj odwiedziłam z Ł sklep na I i siut... ustaliliśmy tam że w garderobie będzie zabudowa z pax... a tydzień temu była promocja na niego - pół ceny za wnętrzności :bash: ehhhhh przeszło kilka zł koło nosa...