Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no super, że dziedzic już coraz lepiej się czuje :) od razu będziesz miała więcej energii na budowlane sprawy :D

a drogę dojazdową to jak macie?? to na Waszej działce??

Też się cieszę - w końcu trochę pośpimy w nocy:D

Droga jest nasza i tylko nasza - 40 m. Trzeba ją zrobić już teraz, bo nie mamy jak wjeżdżać. Do tej pory panowie radzili sobie z tyłu ale też już rozjeździli i robi się problem.

U nas droga to temat rzeka kazdy jest wlascicielem 1/16 (chyba o ile dobrze pamietam ;p) i ci co maja dzialki na handel nie kwapia sie by zdac do miasta, zreszta miasto i tak nie chce- bo droga to problem. No wiec mamy rajd dakar kiedy jezdzimy do domu :):wiggle:

Chole jaka duza masz dzialke?

Polskie drogi chciałoby się rzec;)

Ania 1400 m, w tym 175m to droga

Wróciłam z budowy - klamka zapadła - będą dwa świetliki tunelowe - jeden w garderobie, drugi w przyszłej pralni, także już pozamiatane;). Ustaliliśmy miejsca przepustów dla wentylacji, zmieniliśmy lokalizację wyłazu na dach, plus klepnęliśmy sprawę wyjścia na poddasza nieużytkowe nad garażem. Wyłaz będzie z poziomu piętra - nie wiadomo dokładnie, jakiego wymiaru ale raczej taki roboczy, bo będzie niski. Teraz następna zagwozdka - trzeba będzie ten wyłaz albo wyeksponować albo zamaskować. Jak już powstanie, będą Was prosiła o pomoc:rolleyes:

Chloe witam :) widze, ze sie dzieje :) to dobrze :)

niestety jestem nie w temacie, bo nie mam nawet kiedy przeczytac ulubione watki :(

dobrze, ze tyle decyzji juz za Toba :)

jaki kolor okien ostatecznie wybralas ??

no i najwazniejsze, ze dziecko zdrowieje :) pozdrawiam :)

Dzięki Słonko:hug:

Okna będą w kolorze antracytu, obustronnie (uszczelki w środku czarne, a wnętrze ościeżnicy też jakieś takie antracytowe)

Jestem zmęczona - jutro powtórka - spotkanie z wod-kan, sąsiadem i jego płotem oraz zalewanie stropu. W tygodniu muszę zamówić świetliki. W piątek jestem umówiona z projektantką wnętrz na dużą łazienkę. Mam nadzieję, że będzie wyglądała dobrze, bo trochę już na nią czekam.

Pogoda pod psem i to bardzo posępnym, a u nas zalewanie stropu. Przez działkę płynie sobie rzeka - dobrze, że w sobotę panowie zrobili odwodnienie, tak więc płynie sobie w korycie, a nie w garażu. Wszystko przez to, że sąsiad ma działkę położoną wyżej, nasza jeszcze nie podniesiona, więc cała jego woda ma ochotę wskoczyć mi do garażu. Na szczęście kier-bud to przewidział i mamy sucho. Grucha się zakopała, na szczęście wykonawca miał w pobliżu koparkę, dojechała, wyciągnęła i dzięki temu mamy już pół stropu.

Dzisiaj miałam spotkanie z panem wod-kan - czekam na wycenę. Gaz ma się robić w sobotę, być może kanalizacja będzie w pakiecie. W piątek spotkanie z panem od utwardzenia drogi, odwodnienia liniowego itp. Zaklepałam już wstępnie początek grudnia i jeśli tylko się dogadamy, będą działać. Marzę o tym, żeby dojść na budowę suchą stopą.

Z budowlanych wieści:

dzień 72 zalewanie stropu nad piętrem

http://img708.imageshack.us/img708/8574/xx76.jpg

http://img600.imageshack.us/img600/5757/jx8f.jpg

W sobotę najprawdopodobniej pojawi się u nas ostatnia grucha i zalejemy tarasy - właśnie trwa ubijanie piasku.

Edytowane przez _Chloe_

Nie wiem, jak to się fachowo nazywa ale chyba tak. W każdym razie - nie będzie jasnego środka, przed czym przestrzegała Słonko

no o ten środek słonka to ja specjalnie dzwoniłam by się dodatkowo upewnić - ale przy dwustronnym kolorze nie było obaw, bo wszystko jest takie samo...

pytam o te ciepłe ramki, bo ja chciałam właśnie czarne ale mi odradzono - więc zobaczę jak to u Ciebie będzie wyglądało :)

Kurcze, musze przyznac z perspektywy czasu, ze ten etap bardzo cieszy bo efekty sa najbardziej widoczne.

Kiedy zaczynaja dalej murowac? :)

Chyba w ogóle nie będą robić przerwy - w sobotę zaleją resztę, jak dowiozą jakieś ostatnie elementy konstrukcyjne na dach. Przy okazji zaleją taras. W niedzielę sobie przeschnie,a w poniedziałek można już działać dalej. Zostaje wykonanie wieńców żelbetowych pod murłatę i potem już więźba. Po więźbie kominy i działówki i na koniec dachówka.

no o ten środek słonka to ja specjalnie dzwoniłam by się dodatkowo upewnić - ale przy dwustronnym kolorze nie było obaw, bo wszystko jest takie samo...

pytam o te ciepłe ramki, bo ja chciałam właśnie czarne ale mi odradzono - więc zobaczę jak to u Ciebie będzie wyglądało :)

A czemu Ci odradzano? Nie pamiętam, czy one czarne są, czy jakieś ciemno-brązowe ale najbliższe antracytowi (z tego, co mieli do zaoferowania);)

Mam wycenę podciągnięcia gazu i kanalizy do domu (kanaliza jest na działce ale u mnie trzeba przebrnąć przez kawał drogi dojazdowej). I tak pan 2w1 chce za gaz 6 tys. (inni chcą więcej- w tym oczywiście doprowadzenie gazu do kotłowni oraz skrzynka przy budynku i przy płocie)), a za kanalizę 6500 na czysto z materiałem. W tym koparka i geodeta. Chciałam, żeby zrobiła to jedna ekipa ale pan ze ZWiKu podał cenę 5200. Tak więc opłaca mi się dwukrotne kopanie:jawdrop: Wieczorem zadzwonię jeszcze raz do 2w1 i albo zrobi w tej cenie albo robi tylko gaz.