Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

u mnie też ten temat będzie zapewne niebawem na tapecie... wcześniej planowaliśmy zbiornik właśnie, do którego będzie lecieć deszczówka... w momencie przepełnienia zwyczajnie na działkę - tak jak by zbiornika nie było... albo dorzucimy drugi :D mamy kawał działki to jest gdzie wkopywać :cool:

chloe ile macie metrów działki?

W nocy miałam odlot - przesilenie jakieś, czy coś :confused:

--

Karolina, mamy 1430 metrów - u Was jest znacznie więcej, będziecie mieli co robić. Najgorzej, że te zbiorniki są drogie.. Nasz wg projektu (columbus jeśli dobrze pamiętam) kosztowałby 14 tys:jawdrop: Kupiliśmy jakiś zamiennik bez automatyki, bo ta można sobie później skompletować i wychodzi ponoć dużo taniej.

Na wiosnę będziemy jeszcze robić odwodnienie liniowe drogi i podjazdu (250m), znowu kasa popłynie:mad:

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CHloe zdrówka życzę.

U nas jest działęczka mała, a wody gruntowe na gł ok 2.2,5m stąd myślałam o zbiorniku z dnem i opcją podlewania.

TYlko zastanawiam sie, co w przypadku gdy jest jesień, długotrwałe opady i dojdzie do całkowitego zapełnienia zbiornika???

Przelewa sie woda wtedy na ogród, czy moze macie jakieś inne rozwiazanie??

Wyślesz mi na priv koszty takiej instalacji, (zbiornik, rury, etc)??

Prześlij mi maila do siebie na priv - nie wiem, kiedy mi się uda ale przeslę to, co mam

a co w przypadku gdy zbiornik sie wypełni w całosci??

Magazynowaną wodę planujecie wykorzystać do podlewania??

Jak wypełni się w całości to albo:

1. pompa pływakowa zamontowana z pływakiem zawieszonym zaraz pod pokrywą zbiornika samoistnie wypompowuje nadmiar wody (na drogę, na ogród, do rowu, gdziekolwiek :) )

2. ręcznie uruchamiasz system nawadniania jeśli takowy posiadasz i "podlewasz trawnik"

3. ręcznie uruchamiasz np. szybkozłączkę która czerpie wodę ze zbiornika i przez tą szybkozłączkę wypompowujesz nadmiar wody na drogę, na ogród, do rowu, gdziekolwiek :)

Ps. Witam sie w dzienniku bo mnie chyba jeszcze nie było oficjalnie :) a po cichu podglądam od jakiegoś czasu

u nas jak zbiornik sie zapelnia to woda przelewa sie do kanalizacji ,ale pewnie w Polsce jest inaczej ,ja ma 10m3 zbiornika takze raczej sie nie zapelni do konca

kuruj sie kobieto

To Ruscy, zabrali nam Białystok ????

:cry::cry::cry::cry::cry:

Mnie ????

Na deser ?

Personalnie czy wątek ?

Bo jak to pierwsze to... :oops::oops::oops::oops::lol2::lol2::lol2:

Chloe, zdrówka kochana.

Przez monitor czuję jaka jesteś zmulona.

Mnie tez coś bierze...

Cholera jakaś !

Moja 4 chora...ale sobie odpocznę ;)

Zajrzyj do nas.

Dziś wieczór humoru i satyry.

Przynajmniej się posmiejesz :)

Mnie ????

Na deser ?

Personalnie czy wątek ?

Bo jak to pierwsze to... :oops::oops::oops::oops::lol2::lol2::lol2:

Chloe, zdrówka kochana.

Przez monitor czuję jaka jesteś zmulona.

Mnie tez coś bierze...

Cholera jakaś !

Moja 4 chora...ale sobie odpocznę ;)

Zajrzyj do nas.

Dziś wieczór humoru i satyry.

Przynajmniej się posmiejesz :)

No widzisz - jesteś jak wisienka na torcie;)

Musiałam zajrzeć - sikam ze śmiechu - jak położymy małego, dam poczytać szanownemu małżonkowi - on też lubi taki humor:lol2:

a jak zdrowko?

Dzięki Pralinko, chyba lepiej:hug:

Co prawda czuję się źle po antybiotyku ale wieczorem biorę ostatnią tabletkę, więc powinno być już dobrze. A gardło lepiej:)

--

Zamówiliśmy pozostałe oknaoraz drzwi boczne do pomieszczenia przy garażu i drzwi pomiędzy garażem a kotłownią

Zostały już tylko drzwi wejściowe ale mamy jeszcze czas, bo montaż będzie znacznie później niż montaż okien.

MAMY WSTĘPNY TERMIN NA OKNA - 27.01.2014:wave:

Gotowość teoretycznie od 22.01 ale to będzie środek tygodnia,a u nas montaż potrwa 5-6 dni, dlatego wolimy od poniedziałku - nie będą nikogo kusić przez niedzielę. I w piątek zainstalujemy od razu alarm.

Okna MS, profil Brugmann. Z ciepłą ramką, z U dla całego okna 0,8-0,9 (w zależności od wielkości szyby). Trzyszybowe, ze zgrzewem w pcv-kach jak przy drewnianym Hs-ie, żeby nie raziło;). Okno na piętrze (to, o które pytałam Was, czy ma mieć dzielenie, czy lepiej, żeby było ładniejsze ale się nie otwierało), stało się oknem antywłamaniowym i nieotwieranym;). Rolety Integro z jakimś tam silnikiem - nie pamiętam niestety. Ogólnie znowu zbiednieliśmy:sick:

Mam zagwozdkę jeśli chodzi o schody - nie potrafię znaleźć pochwytu, który mi się podoba:cry::cry::bash::bash:

Najchętniej zrobiłabym BEZ ale dziecko jest małe i mam obawy, czy to bezpieczne?:confused:

Nie dam rady przeczytać teraz 200 stron wątku schodowego - podsuniecie coś??

Dla przypomnienia balustrada, która mi się podoba - ze wstawkami i bez pochwytu

http://img833.imageshack.us/img833/1159/pnp1.jpg

Wstępna wizualizacja by Kasier:

http://img837.imageshack.us/img837/5097/q86o.png

A może szukam dziury w całym?:confused: Zdecydowałam się na pochwyt, bo jest praktyczny ale ni cholery mi się nie widzi - może zrobić bardziej prostokątny? Albo przy ścianie, a tu dać samo szkło? Czy dzieć nie rozetnie sobie głowy jak rąbnie w róg?

Najbardziej podoba mi się opcja saute - wtedy schody jakby fruwają:)

Edytowane przez _Chloe_