Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spoko, jesteś przyjęta:lol2:

Nie mogę doczekać się poniedziałku - jak koń Wielkiej Pardubickiej:rotfl: Coś się może zacznie dziać na budowie. Luty, jeśli tylko zima pozwoli, to będą wielkie zmiany - okna, brama, alarm, schody, elektryk, tynki.

Jesteśmy jeszcze umówieni na spotkanie z ekipą od piany - zobaczymy, jak się wycenią.

Edytowane przez _Chloe_

ale masz tego oświetlenia tu :D

naćkałaś tu tyle ile ja u siebie :lol2: ale mi kazali poobcinać :(

co mi się nasuwa:

1. nie za dużo za garażem? :-P //to kotłownia??//

2. w salonie w znaku zapytania nic bym nie robiła - by było tak symetrycznie trochę te wnęki dwie... zwisy nad stołem i już... jak będzie mało to postawisz stojącą i kłopot rozwiązany...

Chloe podpisze sie pod glosem Pesteczki, lepsze sa ledy, nie chodzi o tasmy, choc te tez, ale o oprawy na zarowki ledowe

nie wszystkie oprawy stropowe moga "obslugiwac" ledy, zwroc na to uwage

faktyczne nie ma co robic zbyt wiele, lepiej podwoje z regulowanym katem padania swiatla

nad wyspa pewnie bedzie okap z oswietlenie,, wiec wystarcza po bokach 2 oczka w suficie

oswietlisz blaty przy oknach i moze 2 punkty po przecinej stronie ...... Chyba nie ma potrzeby robienia tam glownego oswietlenia w postaci jednej duzej lampy

ale masz tego oświetlenia tu :D

naćkałaś tu tyle ile ja u siebie :lol2: ale mi kazali poobcinać :(

co mi się nasuwa:

1. nie za dużo za garażem? :-P //to kotłownia??//

2. w salonie w znaku zapytania nic bym nie robiła - by było tak symetrycznie trochę te wnęki dwie... zwisy nad stołem i już... jak będzie mało to postawisz stojącą i kłopot rozwiązany...

To za garażem to składzik na graty z pracy - musi być jasno, bo jak wpadnie pan Zbyszek albo kto inny, to źle popatrzy i powie, że czegoś nie ma:lol2: Ale wiem, o co chodzi - nie musi być super jasno, musi być dość jasno;)

Chloe podpisze sie pod glosem Pesteczki, lepsze sa ledy, nie chodzi o tasmy, choc te tez, ale o oprawy na zarowki ledowe

nie wszystkie oprawy stropowe moga "obslugiwac" ledy, zwroc na to uwage

faktyczne nie ma co robic zbyt wiele, lepiej podwoje z regulowanym katem padania swiatla

nad wyspa pewnie bedzie okap z oswietlenie,, wiec wystarcza po bokach 2 oczka w suficie

oswietlisz blaty przy oknach i moze 2 punkty po przecinej stronie ...... Chyba nie ma potrzeby robienia tam glownego oswietlenia w postaci jednej duzej lampy

Wezmę sobie Wasze rady do serca - będę szukać opraw, do których pasują ledy.

Co do oświetlenia wyspy, mam pewien problem - nie chcę okapu (wiem, szalona jestem), więc pod sufitem coś zawiesić muszę - dwa oczka wystarczą?

dwa oczka świat! :)

ja bym tych tylnych (za wyspą) już na suficie nie dawała, bo po co one? podłogę mają oświetlać :p jak dajesz dwa ścienne to wg mnie wystarczy w tym rejonie...

bo ja rozumiem że każda kropka to pojedynczy kabel?? a na nim można zawiesić jedną "żarówkę"/dwie/trzy/cztery przecież więc będzie jasno :)

Dzięki Słonko, wszystko można zobaczyć:yes: Chciałam wcześniej właśnie dwie fajne lampki, tylko się boję, że nad płytą albo nie można albo cały czas trzeba czyścić:confused: Może jakoś po bokach je rozlokuję..

Wywaliłam część punktów i teraz jest tak (te lampki ścienne przy drzwiach do spiżarki i szafce wnękowej to raczej dla efektu dekoracyjnego, bo drzwi mają być niewidoczne.

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/855/f9t7.png

Słoneczko dobrze zrozumiała, chodziło mi o żarówki ledowe. Są różne i o różnej mocy, o różnych kształtach: płaskie, jak tuleja, jak kulki. Są takie, które wyglądają ja zwykłe żarówki, a pod osłonką kryje się 80 diod ledowych. To już świeci baaaardzo mocno. My do świecenia non stop (wiatrołap, hal za schodami, kuchnia, łazienki) używamy po jednej ledowej z 28-36 diodami. Trzeba jednak pamiętać, że są ledy pobierające prąd bezpośrednio z kabelka i takie, które muszą mieć transformatorek, bo działają na 12 wolt. To trzeba uwzględnić. Transformator może być wspólny dla grupy żarówek, albo każda oprawka ma swój i wtedy jest większa. Transformatorki wymagają chłodzenia. Same ledy nie grzeją, a w każdym razie nie tak jak halogeny, czy żarówki żarowe. Te o świetle ciepłym dają jakby mniej silne światło o tych o świetle zimnym.

To z grubsza. jak potrzebujesz więcej i dokładniej, to odpytam mojego J. Ma to w małym palcu.

Nad wyspą aż się proszą lampy. Żeby był efekt i jednocześnie, żeby nic nie zasłaniały powiesiłabym (moje ukochane) szklane bulwy, albo patykowate. Jak cienkie i długie patyczki, to oczywiście więcej – 4 sztuki :D

Przekornie każdą innej wielkości bubble-lamp_Nika_Zupanc.jpg

Każdą w innych kolorach Tom-Dixon-Pipe-Pendant-Light-XCP54378-.jpg

Grzecznie 3-4 w rządku lu w kwadracie Aplomb-pendant-lamp-by-Paolo-Lucidi-and-Luca-Pevere-2.jpg

4 sztuki w rzędzie LUERRO-LP-110.jpg

FLOS-158.jpg

Byłam przed wczoraj w Leroy Merlin i wyśledziłam lampę TEARS, niemieckiej produkcji. Za 1987 zł jest 14 szklanych łezkowatych baniek o średnicy mniej więcej 15 cm każda, widzących na cieniutkich kabelkach zebranych u góry razem. Długość całości na oko 140-150 cm. Świecą bardzo ładnym swiatłem, ale raczej to są żarówki xenonowe, bo bardzo małe. Nic innego nie świeciłoby tak mocno.

Tears_Lamp-IMG_5917w.jpg Tears_Lamp-IMG_5918w.jpg Tears_Lamp-IMG_5919w.jpg Tears_Lamp-IMG_5923w.jpg Tears_Lamp-IMG_5922w.jpg

http://www.affordablelamps.com/et-e23111-18.html

Słoneczko dobrze zrozumiała, chodziło mi o żarówki ledowe. Są różne i o różnej mocy, o różnych kształtach: płaskie, jak tuleja, jak kulki. Są takie, które wyglądają ja zwykłe żarówki, a pod osłonką kryje się 80 diod ledowych. To już świeci baaaardzo mocno. My do świecenia non stop (wiatrołap, hal za schodami, kuchnia, łazienki) używamy po jednej ledowej z 28-36 diodami. Trzeba jednak pamiętać, że są ledy pobierające prąd bezpośrednio z kabelka i takie, które muszą mieć transformatorek, bo działają na 12 wolt. To trzeba uwzględnić. Transformator może być wspólny dla grupy żarówek, albo każda oprawka ma swój i wtedy jest większa. Transformatorki wymagają chłodzenia. Same ledy nie grzeją, a w każdym razie nie tak jak halogeny, czy żarówki żarowe. Te o świetle ciepłym dają jakby mniej silne światło o tych o świetle zimnym.

To z grubsza. jak potrzebujesz więcej i dokładniej, to odpytam mojego J. Ma to w małym palcu.

Nad wyspą aż się proszą lampy. Żeby był efekt i jednocześnie, żeby nic nie zasłaniały powiesiłabym (moje ukochane) szklane bulwy, albo patykowate. Jak cienkie i długie patyczki, to oczywiście więcej – 4 sztuki :D

Przekornie każdą innej wielkości [ATTACH=CONFIG]240070[/ATTACH]

Pesteczko - ja kocham te właśnie lampy- myślę nawet o tym,żeby zrobić je i w pustce i w kuchni, żeby było nawiązanie. Masz namiary na źródło (a najchętniej na inspirowane?;) )

Pesteczko, jak będę kupować ledy, zgłoszę się do Ciebie i dopytam, czy te mogą być:p

A czemu Ty, kobieto nie śpisz w nocy? Odpoczywasz kiedyś?

Bulwy Pestkowe sa fajne, ale zastanawiam się czy mozna by je rozdzielic na pojedyncze i powiesić każda oddzielnie i na róznych wysokościach ?

Chociaz jak patrzę na cenę, nawet to Lirejowska to chyba drogawa zabawa.

Też sie podkochuję w szklanych swiatełkach i dumam jakby tu mieć za grosze coś fajnego.

Ja się powoli oswajam z myślą, że na żyrandol nad schodami popłynę finansowo - za to inne lampy mogą być tańsze;)

I nie wiem, czy to dobry pomysł ale przyszło mi do głowy,żeby te lampy oświetlały głównie dół - także pierwsza kula mogłaby być na przykład na 4 metrze nad posadzką parteru i nie dawałbym 10 szt, tylko 5 (lub 7 - muszę to sobie zwizualizować, zależy też, jakiej średnicy [i kształtu] będą klosze)

Mari słusznie kombinuje, o to właśnie chodzi żeby nie wisiały na jednej wysokości, ale kaskadowo.

Te okrągłe bulwy są różnej wielkości, średnica 60 albo 45 cm do wyboru. I... uwaga, one nie są przejrzyście preźroczyste, szkło jest lekko fioletowe. Niestety ten model ma takie ceny, że nawet nie starałam się zapamiętać – Nika Zupanc słoweńska projektantka – gdybyście chciały szukać w necie. To szkło hand made z Murano.

Nika Zupanc-Bubble lamps-DSC08768.jpg

http://www.nikazupanc.com/objects/lightning/bubble_lamp

Harowałam w nocy, znaczy pilnowałam przesyłu kilkuset Mb do drukarni, a ten cholerny FTP zrywał połączenie i tak mi się zeszło.

Za to wstałam jak kocur nadepnął mi na ucho, o 14 :rotfl:

A moje śliczne łezki z LM się nie podobają ?:o

One są idealne, żeby je rozdzielić i powiesić na różnych wysokościach odsunięte od siebie. 2 komplety to jest 28 lampek. No, ruszcie Dziewczyny wyobraźnię. To może być piękniejsze od bulw.

Kasiu, odespałaś nocne buszowanie ?

Pamietam, że zachwalałas Houzza. Czy podpowiesz pod jakim hasłem szukac tylko szklanych ?

glass lamps, glass pendants, glass lighting pendants

Ale houzz to hamerykański blog i takiż sklep. Daleko.

Ja się powoli oswajam z myślą, że na żyrandol nad schodami popłynę finansowo - za to inne lampy mogą być tańsze;)

I nie wiem, czy to dobry pomysł ale przyszło mi do głowy,żeby te lampy oświetlały głównie dół - także pierwsza kula mogłaby być na przykład na 4 metrze nad posadzką parteru i nie dawałbym 10 szt, tylko 5 (lub 7 - muszę to sobie zwizualizować, zależy też, jakiej średnicy [i kształtu] będą klosze)

Znasz Wojgoca ? On ma schody po byku i chce do nich lampę na kilka metrów długości. Mówi, że 10 tys, na to przeznacza, ale ja myślę, że popłynie 2 razy.