Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

jest dobrze :) lodowka co prawda nie jest "pod reka" ale jesli dla Ciebie to nie problem, to nie ma co wiecej kombinowac

Myślisz? Lodówka to ten pierwszy słup od drzwi do spiżarki. Jakiś czas temu miałam taką "rozstrzeloną" kuchnię i nie tyle odległości mi przeszkadzały, co newłaściwe rozmieszczenie sprzętów - lodówka była najdalej i musiałam przejść przez całe pomieszczenie, żeby coś z niej wyjąć.

a jaka odleglosc zrobilas miedzy wyspa a ciagiem szafek ??

100 cm - bardziej boję się przesuwać, bo zmniejszy się przejście pomiędzy lodówką a wyspą.

mowisz, ze w "mojej" wersji mogalby byc wyspa 160cm ?? ale czy te wolne 20 cm cos da ??

To tak awaryjnie - ponieważ na ścianie po prawej chciałabym mieć wąską witrynę - gdyby okazało się, że robi się ciasno, jestem skłonna "oddać" te 10-20 cm;)

A witrynka marzy mi się w ten deseń:

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/838/6nfo.jpg

Niekoniecznie srebrna ale prosta, z przezroczystą szybką.

Edytowane przez _Chloe_

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piekne inspiracje :) faktycznie plytka szklana witrynka doda lekkosci :)

no to co ? postanowione ? ;)

Po części TAK - tak dla ciągu ze zlewem i płytą oraz dla wyspy:)

Wracam od projektantki (jak to dobrze, że coś mnie w poniedziałek tchnęło i się umówiłam) - przekazałam swoje uwagi, uparłam się na wyspę w tę stronę;) - powiedziałam, z czym można pokombinować oraz, że brakuje mi miejsca na duperele, którymi nie chcę zastawiać blatu. Teraz czekam na wizkę od niej - najpierw będzie ta z wysoką zabudową na środku ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że ona zostanie - niemniej jednak wydaje mi się, że może być bardzo ładnie, niech więc taka opcja powstanie....a potem przerzucimy to na lewy boczek:wiggle:

Przy okazji widziałam poprawiony rzut górnej łazienki - teraz jest tak, jak chciałam. Poprawiamy też układ funkcjonalny salonu - rozdzielamy kominek i telewizor - nie będą ze sobą konkurować.

---

Coś jeszcze wymyśliłam ale poczekam na wizję projektantki, bo jestem ciekawa, czy ten pomysł wykorzysta (zabrałabym sobie kawałek spiżarki ale chyba warto)

Edytowane przez _Chloe_

czyzbys chciala tam schowac zabudowe ??

A chciałabyś:D

Taki luźny pomysł (bo nie mam gdzie pochować różnych drobiazgów, które nie mogą zalegać na blacie. Pomysł jest taki, żeby obok okna wcisnąć na dół zamrażarkę, a na górę szafkę na papierowe ręczniki, czy cukiernicę. Wypada mi wtedy jeden słupek, więc wysoka zabudowa może mieć 140 cm szer. i będzie więcej miejsca między zabudową a wyspą. Zastanawiałam się, czy nie lepiej w to miejsce wrzucić chłodziarki ale wtedy nie będę miała szafki podręcznej. Jest to jeszcze sprawa dyskusyjna.

Przy takich zmianach drzwi do spiżarki nie mogłyby być przesuwne ale mogłyby otwierać się do środka, no i byłyby w kolorze ściany, podobnie jak front zamrażarki i szafki.

Edytowane przez _Chloe_

nooo :) to jest mysl :)

wybierz slupek z tym, czego czesciej uzywasz

a powiedz mi jaka wtedy zostanie spizarka ??

tak w ogole fajnie miec spizarke :)

Spiżarka ma 3 m - 210 cm na 145 - jak zabiorę załóżmy 75cm (razem z wymiarem ściany), zostanie 70 cm na słupek po prawej - na wprost mogą być wąskie półki, a na lewo regał (z tym że zastanawiam się nad przesunięciem ściany - po teraz na gotowo jest 25 cm, a fajnie by było, gdyby dało się zrobić 40;) ) Tylko wtedy zmniejszy się dolna łazienka:bash:

I to jest kolejny temat do przemyśleń:rotfl:

Nurtuje mnie jeszcze pytanie, czy na dole ma być łazienka, czy wc? Ładniej wyglądałoby samo wc ale nie wiem, czy to dobry pomysł:confused: Na dole nie ma pokoi gościnnych, na górze będą dwie łazienki, więc może warto zlikwidować prysznic, poszerzyć odrobinę spiżarkę i mieć spokój?

Macie łazienki na parterze?

muszę powiedzieć, że kombinujesz niesamowicie :D

jakbym siebie widziała moment wcześniej: tu niech będzie dziura w ścianie, to się zrobi wnękę na mopa, ściery... tu niech też będzie tak... a w końcu nic z tego nie wyszło bo mąż mnie wyśmiał że kombinuję jak koń pod górę:D no i nie mam wnęk z korytarza :(

ale pomysł na ręczniki w szafce mi podoba się - na wysokości to zawsze dużo wygodniej z tym niż pod blatem... a słuchaj może z ręcznikami papierowymi wykombinować taką "kieszonkę"... no że byłyby zawieszone na drzwiczkach od szafki a w nich szczelina by móc wyciągać przez nią ręczniki??

cholercia może zagmatwałam... narysuję chloe2.JPG widać o co chodzi??

ja osobiście mam podwieszone ręczniki pod górna szafką i jest to bardzo wygodne rozwiązanie, bo często mam brudne ręce kiedy ich potrzebuję - to nie trzeba otwierać drzwiczek...

no nic - zostawiam do przemyślenia - bo naprędce wykombinowałam i nie wiem czy to wogóle sensowne ;)

a inspirki pesteczki mniam mniam :) jakbym swoją kuchnię przyszłą widziała :)

jeśli chodzi o łazienki to ja powiem tak: jeśli na parterze jest pokój jakiś to wg prysznic powinien być... jeśli pokoju nie ma to wystarczy wc... ale - znajomi się budują i mimo iż na dole nie mają pokoju to wstawiają prysznic tłumacząc to tym, że jak na stare lata nie będą w stanie chodzić po schodach to się przeniosą ze spaniem na dół i wtedy mają gdzie się umyć...

no ale - zawsze można sie wyprowadzić :rotfl:

Edytowane przez lukasz69karolina

muszę powiedzieć, że kombinujesz niesamowicie :D

jakbym siebie widziała moment wcześniej: tu niech będzie dziura w ścianie, to się zrobi wnękę na mopa, ściery... tu niech też będzie tak... a w końcu nic z tego nie wyszło bo mąż mnie wyśmiał że kombinuję jak koń pod górę:D no i nie mam wnęk z korytarza :(

Ten typ tak ma;) Myślę, że nie jesteśmy odosobnione.

ale pomysł na ręczniki w szafce mi podoba się - na wysokości to zawsze dużo wygodniej z tym niż pod blatem... a słuchaj może z ręcznikami papierowymi wykombinować taką "kieszonkę"... no że byłyby zawieszone na drzwiczkach od szafki a w nich szczelina by móc wyciągać przez nią ręczniki??

cholercia może zagmatwałam... narysuję [ATTACH=CONFIG]213556[/ATTACH] widać o co chodzi??

Widać- to ma sens:yes: No to szafka będzie na inne duperele.

ja osobiście mam podwieszone ręczniki pod górna szafką i jest to bardzo wygodne rozwiązanie, bo często mam brudne ręce kiedy ich potrzebuję - to nie trzeba otwierać drzwiczek...

O, to jeszcze bardziej mi się podoba!

jeśli chodzi o łazienki to ja powiem tak: jeśli na parterze jest pokój jakiś to wg prysznic powinien być... jeśli pokoju nie ma to wystarczy wc... ale - znajomi się budują i mimo iż na dole nie mają pokoju to wstawiają prysznic tłumacząc to tym, że jak na stare lata nie będą w stanie chodzić po schodach to się przeniosą ze spaniem na dół i wtedy mają gdzie się umyć...

no ale - zawsze można sie wyprowadzić :rotfl:

Nie boję budowania - biorę pod uwagę, że za ileś lat dom może przestać spełniać swoją funkcję i będziemy chcieli go sprzedać. Na pewno nie będzie łatwo, bo to moje dziecko:p, analizowałam w nim każde 10 cm (a i tak nie uniknęłam błędów:bash:) ale jeśli włożę serce w kolejny projekt, jakoś to przeboleję. No i tam kuchnia będzie bez okien narożnych i w kwadracie:yes:. Nie wykluczam jednak, że się nie wyprowadzimy i już zawsze będziemy razem:lol2:

Co do łazienki masz rację - nawet przy sprzedaży będzie potrzebna. No i można wskoczyć pod prysznic, jak się wróci z leżaka (choć ja się opalać nie lubię - więc może goście?)

Wc wyglądałoby ładniej po prostu..

O, widzę temat bliski memu sercu, a raczej lenistwu :wiggle: Też mnie mój zagonił do kąta w tej sprawie, ale coś ostatnio przestał się śmiać, gdy mówię o przeróbce kuchni. Mam nadzieję, że go jakoś namówię, ale będzie to z wykorzystaniem dotychczasowych korpusów. Tylko ustawienie i oczywiście fronty do zmiany. Ale wg mnie to będzie dobra okazja, żeby wyszło po mojemu :)

Mam niezły zbiór foto-inspirek w dziedzinie schowków kuchennych i wykorzystania przestrzeni pozornie nie do wykorzystania. Wrzucać ?

Chloe, my mamy cały „masters suite” na parterze. Z czym masz problem?

Mam niezły zbiór foto-inspirek w dziedzinie schowków kuchennych i wykorzystania przestrzeni pozornie nie do wykorzystania. Wrzucać ?

Chloe, my mamy cały „masters suite” na parterze. Z czym masz problem?

Wrzucać,wrzucać:yes:

W sumie nie jest to jakiś wielki problem - łazienka na parterze jest niewielka (z kabiną w planach), tylko wydaje mi się nieustawna (haha - przypominam sobie naszą pierwszą łazienkę, która miała 2 metry:p) - chodzi mi o to, że od wejścia przydałby się ładny widok- na przykład na umywalkę z lustrem, a będzie widać kabinę (w związku z tym, że to będzie w zasadzie nie używana łazienka (a raczej prysznic), nie chciałabym na nią wydać fortuny, a wychodzi na to, że trzeba będzie coś fajnego wykombinować, bo prysznic będzie w centrum uwagi. Na prawo ma być umywalka, na lewo kibelek i raz, że umywalka nie schowa się w żadnej wnęce, bo do ściany jest 10 cm, dwa - kibelek będzie od razu widoczny, bo też jest na wejściu.

Najlepiej, jak wrzucę rzut. Może coś podpowiecie?

(Tu będzie bez większych kombinacji;))

Wygląda na to, że będzie szklana kabina i kafle na najdalszej ścianie będą musiały zwracać (a raczej odwracać) uwagę

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/138/3y86.jpg

Edytowane przez _Chloe_

Inspiracje do dolnej łazienki:

prysznic

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/842/tasl.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/849/89ok.png

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/208/7elm.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/34/5seq.jpg

umywalka na głównej ścianie

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/35/wcr3.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/24/zgaz.jpg

wtedy łazienka stałaby się wc, bo na kabinę nie ma już miejsca

---

I jeszcze kilka do górnych łazienek:

pojedyncza umywalka z przedłużanym blatem przy wannie

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/197/ser2.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/198/dwa6.jpg

mogłabym tak wklejać i wklejać..

Edytowane przez _Chloe_

Chloe nie wiem, czy Ci pomoge, ale ja mam na dole tylko wc z umywalka, na gorze sa 2 lazienki i wolalam duza lazienke na dole przerobic na pralnie

schody mam wygodne i lagodne i dobrze sie po nich chodzi

wiem, ze w zyciu roznie bywa, ale nawet jesli musialabym zamieszkac na starosc w bloku, to tam i tak beda schody, nie w kazdym sa windy, a nawet na parter trzeba wejsc po schodach

zreszta bloki to nie dla mnie ;)

w kazdym razie zawsze znajdzie sie argument za i przeciw

ja zawsze patrze jakie one sa i ktore przewazaja ;)

chloe-piękne inspiracje;)

Polecam serdecznie przedłużany blat w łazience- w naszym przypadku sprawdza się rewelacyjnie-przeszedł już małą dzieciecą wanienke i kąpanie a teraz oczywiście moje malowidła i sadzanie dziecka po wyciągnieciu z dużej wanny:)-tak życiowo i praktycznie;)

Podglądam i kibicuje;)

Nie wiem co najpierw, bo z tą łazienką, masz faktycznie problem.

To rysowałam kiedyś dla Julianny. Julianna-bath01.jpg +Julianna_bath-parter(90x120)skala.jpg

Nie pamiętam niestety jakiej szerokości jest jej łazieneczka. Poza tym Twoja jest krótsza i ma drzwi prawie po środku ściany. Jednak patrząc na plan myślę, że warto popróbować z innym ustawieniem.

Myślałam o postawieniu półścianki lub takiego słupka jak tu, na tle szyby odgradzającej prysznic.

CHLOE-bath-6s8p(k).jpgKabina wychodzi Ci bardzo długa, więc możesz ją zwęzić spokojnie do 70 cm (tak narysowałam).

Można skorzystać z takich pomysłów – umywalka na tle ściany szklanej odgradzającej przysznic.

shower-basin-by-roca-01.jpg duscholux-bathroom-cx-41.jpg

Edytowane przez pestka56