Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkiełko w Tropikach - dziewczyna na placu budowy

Recommended Posts

A co sądzisz o Ravaku? http://www.ravak.pl/pl/katalogi

RAVAK-Freedom-01.jpg

RAVAK-Freedom-02.jpg

RAVAK-Bateria wannowa FM 080.00-01.jpg

Zapomniałam napisać, że gwarantuję jakość ich wyrobów z akrylu. Mam brodzik i wannę. Są białe-białe i od kilku lat niezmiennie łatwe w utrzymaniu.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fajne fajne

ale czy do opływowych owalnych kształtow nie powinnas szukac bateri w podobnych kształtach?

a pokazywalas ze podobaja Ci sie kwadratowe :):):)

Podobają mi się różniaste - kwadratowe też i powiem Ci Gosia, że na homebooku widziałam dzisiaj takie połączenia (o dziwo ciekawie wyglądało).

Najbardziej podoba mi się Grohe Allure, a to ani okrągłe ani kanciaste.

A co sądzisz o Ravaku? http://www.ravak.pl/pl/katalogi

[ATTACH=CONFIG]245733[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]245732[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]245730[/ATTACH]

Zapomniałam napisać, że gwarantuję jakość ich wyrobów z akrylu. Mam brodzik i wannę. Są białe-białe i od kilku lat niezmiennie łatwe w utrzymaniu.

Podoba mi się Pesteczko - kształt ma idealny - umywalki też mają fajne - chciałabym tylko odrobinę grubszy gzyms - najlepiej niezbyt kanciasty - myślę o zmniejszeniu ryzyka wystąpienia guzów i dziecia, bo to on głównie będzie się w tej wannie chlapał. Poza tym łatwiej czyści się, to, co nie ma ostrych zakamarków;)

Chloe a czy nie wolałabyś kanciastej ceramiki. Bardziej prosto i minimalistycznie?

Bardziej kanciasto chciałabym w łazience przy sypialni - nie hołduję (jeszcze) zasadzie, że wszystkie kibelki w domu mają być identyczne. Projektantka też nie siliła się na utrzymanie serii w całym domu.

Gruszczynko, myślisz o jakichś konkretnych?

Chloe, ja osobiście nie lubię mieszania w obrębie jednej łazienki, ale czasem ciężko tego uniknąć. Kupiliśmy bidet i wc subway 2.0 jest super wykonany, nic nie wystaje, żadnych mocowań na wierzchu i linia która pasuje do prawie każdego stylu. Cena podobna (nieco droższe od roca meridian). Do tego umywalki v&b. Ja akurat dopasowałam loop&friends, ale z poprzedniej serii (te nowsze są bardziej płaskie). Zależało mi na owalnych bo też będę mieć wannę wolnostojącą. Tu już będzie inna firma, ale i tak myślę, że udało mi się uniknąć miszmaszu.

Wklejam fotki z dzisiejszej przymiarki na budowie:

image.jpg

Teraz szukam ładnej wanny.

Edytowane przez p@nna migotka

Było już kiedyś na FM o łączeniu ceramiki z różnych kolekcji. Generalnie ciężko chyba było by znaleźć: WC, bidet, umywalkę, prysznic i wannę z tej samej kolekcji, żeby wszystko pasowało rozmiarem, kształtem... Więc mieszanie nie jest niczym niezwykłym ani błędnym, :no:. Jak umywalka ma nieco inny odcień od WCetu to różnice światła chyba oku nie dadzą tego specjalnie dostrzec :no: Z bateriami to też zaneguję, że jak wanna okrągła to bateria też powinna taka być - :no: :no: :no: Ważne jest bardziej to, że jak wanna nowoczesna to bateria też, a nie retro. Dla mnie spójność (bo o tym ta rozmowa) staje się pojęciem względnym... i to akurat mi się podoba. A nie ściąganie zdjęcia katalogowego i na gotowo wrzucanie go do swoich wnętrz. Tworzyć trzeba :yes: rzeźbić :yes:

Migotko - piękne umywalki :D

Ja ostatnio wzdycham do takich wanien[ATTACH=CONFIG]245813[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]245814[/ATTACH] trochę tylko cena mnie odstrasza. jeśli masz 3 łazienki to na bank bym wybrała wolnostojącą do jednej z nich. Wówczas Bateri Grohe All. będzie się fajnie komponowała z całością.

Dla mnie te ceny są jakieś kosmiczne:sick: Czemu ja tego allure zobaczyłam??:bash:

Chloe, ja osobiście nie lubię mieszania w obrębie jednej łazienki, ale czasem ciężko tego uniknąć. Kupiliśmy bidet i wc subway 2.0 jest super wykonany, nic nie wystaje, żadnych mocowań na wierzchu i linia która pasuje do prawie każdego stylu. Cena podobna (nieco droższe od roca meridian). Do tego umywalki v&b. Ja akurat dopasowałam loop&friends, ale z poprzedniej serii (te nowsze są bardziej płaskie). Zależało mi na owalnych bo też będę mieć wannę wolnostojącą. Tu już będzie inna firma, ale i tak myślę, że udało mi się uniknąć miszmaszu.

Wklejam fotki z dzisiejszej przymiarki na budowie:

[ATTACH=CONFIG]245829[/ATTACH]

Teraz szukam ładnej wanny.

Migotko- ja subway wkleiłam pod rocą - strasznie mi się podoba.Co do Twoich umywalek, mam je w ulubionych - uważam, że dużo lepiej pasują do subway'a niż oryginalnie dobrane. Nic bym nie zmieniła - tak jest super! W ogóle coś czuję, że będzie mi się Twój domek podobał:yes:

świetny projekt - jest co poczytać :)

:welcome:Cześć Konrad - zapraszam, rozgość się. Co prawda ostatnio przy porządkowaniu imageshacka uciekły mi setki zdjęć ale staram się je odtworzyć i może będzie też co oglądać - do 7 strony już się poprawiłam;)

Było już kiedyś na FM o łączeniu ceramiki z różnych kolekcji. Generalnie ciężko chyba było by znaleźć: WC, bidet, umywalkę, prysznic i wannę z tej samej kolekcji, żeby wszystko pasowało rozmiarem, kształtem... Więc mieszanie nie jest niczym niezwykłym ani błędnym, :no:. Jak umywalka ma nieco inny odcień od WCetu to różnice światła chyba oku nie dadzą tego specjalnie dostrzec :no: Z bateriami to też zaneguję, że jak wanna okrągła to bateria też powinna taka być - :no: :no: :no: Ważne jest bardziej to, że jak wanna nowoczesna to bateria też, a nie retro. Dla mnie spójność (bo o tym ta rozmowa) staje się pojęciem względnym... i to akurat mi się podoba. A nie ściąganie zdjęcia katalogowego i na gotowo wrzucanie go do swoich wnętrz. Tworzyć trzeba :yes: rzeźbić :yes:

Asiu:hug: senkju! Właśnie miałam nadzieję, że ktoś powie - TWÓRZ:lol2: Właśnie o to chodzi -komplety są do dxxxy, bo nawet wymiarów nie da się dobrać. Kontynuując temat mataraca u Karoliny - są jakieś przedłużki dla umywalek?:rotfl:

Migotko - piękne umywalki :D

Pomóżcie plis - jakiej firmy odpływ liniowy - nie za drogi oraz zestaw prysznicowy z deszczownicą - podtynkowy lub bez?

_Chloe_ podobne w kształcie do subway (kompakty wc) ma Duravit.

Ja mam model starck 3. Są modele ze schowanymi mocowaniami i widocznymi.

Zastanawiałam się nad subwayem, ale wygodniej siedzi się na starcku.

Dlatego ten wybrałam. Brałaś go pod uwagę?

Chloe, sprawdź jaki odpływ ma u siebie Barbara74. Wannę też ma wolnostojącą. Ja tak ją tu podrzucam, bo wybierała starannie, zastanawiając się nad ceną i urodą. Wyszło super. Na dodatek ona kobietka bardzo miła i życzliwa, więc powie co i jak. Zajrzyj do jej dziennika. Fotki łazienki dzieci i swojej ma na końcu dziennika http://forum.muratordom.pl/showthread.php?176268-Guthouse/page13 Opisy znajdziesz w komentarzach.

Wysłałam Ci maila :) a raczej maile :lol2:

Przegrzebałam zasoby i znalazłam trochę łazienek małych.

Najpierw pomysł, który mi przyszedł do głowy, bo nie lubię jak wszystko jest na jednej ścianie. Robi się z takiego układu tramwaj.

Czy dałoby się zrobić układ sprzętów tak, aby umywalka lub sedes były na ścianie prysznicowej?

Pogrzebała na pewnej czeskiej stronie i nieco przerobiłam znaleziony tam projekt. Nie podoba mi się tylko, że musiałam zostawić pełną ścianę prysznicową. Zamiana jej na połówkową z szybą, to byłoby już za dużo pracy.

BATHROOM_small_Chloe-01.jpg

BATHROOM_small_Chloe-03.jpg

BATHROOM_small_Chloe-02.jpg

Fotki na poparcie pomysłu

BATHROOM-casa-x-07-with small area ceramic dark wall singe wash hand.jpg

BATHROOM-Haus-SLM-19.jpg

Duschlux i Roca oferują gotowe moduły do zabudowy prysznic + umywalka. Geberit proponuje system Monolith do wykorzystania. Pokazuję tylko jako pomysł, bo diablo drogie, można się obyć bez takich wynalazków.

U mnie w łazience jest połówkowa ścianka prysznicowa, w której schowaliśmy stelaż do sedesu. Na razie nie ma jeszcze szyby ;P

BATHROOM-duscholux-cx-3.jpg

BATHROOM-duscholux-cx-41.jpg

BATHROOM-shower-basin-by-roca-01.jpg

BATHROOM-GEBERIT Monolith-01.jpg

BATHROOM-GEBERIT Monolith-03.jpg

Inspiracje rozwiązań kolorystycznych i fakturowych :)

Walk-in shower z zaokrągloną ścianą. To nie musi być mozaika. Można pionowo położyć cegiełki. Świetne rozwiązanie obniżonego sufitu, co pozwoliło schować mocne światło.

Redcliffs-House-Christchurch-MAP-Architects-Bathroom.jpg

Ta jest sporo węższa

BATHROOM-stories-accentuate01.jpg

Za lustrami można schować mnóstwo półek

BATHROOM-ideas modern.jpg

BATHROOM-salle-de-bain-tuiles-brun.jpg

Podoba mi się zręcznie schowany sedes.

delin-boiler-12.jpg

Edytowane przez pestka56

A teraz pytanie dnia - czy można mieszać ceramikę? ...

Jest jakieś ryzyko, że nie dobiorę idealnie odcienia ale z drugiej strony jakby się postarać, to może uda się stworzyć dobry mariaż?

ooooo ja mam pomieszane wszystko :D

kibelek i umywalka jedna firma, umywalki druga firma, wanna trzecia firma :D

ja nad kwestią odcienia się nie zastanawiałam zbytnio, w końcu nie jest jedno białe a drugie żółte :-P

no ale ja to patrzę pod innym kątem... nie zależy mi na aż takim idealnie skomponowanym, modelowym wnętrzu... dla zwykłej prostej babki ze wsi jak ja nie ma to znaczenia :) :) :lol2: hehehe

U mnie też wymieszane. W jednej łazience brodzik i drzwi kabiny – Ravak, wanna z bąbelkami wprawdzie, ale no name. Tak samo sedesik, tyle, że go nie będzie widać jak dokończymy obudowę. Umywalka szklana, więc w ogóle z innej bajki. A w drugiej wanna i drzwi prysznica (walk in) – Ravak, umywalka z poprzedniego mieszkania – corian, a sedesik no name.

Jakoś mi ta mieszanka nie przeszkadza, chociaż nienawidzę umywalki z corianu, ale ona pójdzie do wymiany.

Większy mam problem z bateriami, bo są z dolnej półki i nie podobają mi się, ale to zawsze można zmienić, więc póki co nie priorytet.

Myślę, że ważniejsze, żeby całość pasowała i kieszeni nie przegryzła na wylot :wiggle:

Przede wszystkim bardzo Wam dziękuję

Coś mi się komp stawia - trzeci raz wycięło mi posta i wkleiło jakieś bzdury:(

Pesteczko, szalona kobieto- jak Cię nie uwielbiać? Wśród Twoich fotek są dwie, na których opiera się moja koncepcja:yes:

Tolu - podoba mi się Duravit - mam go nawet w inspiracjach. No kurcze nie siedziałam na vileroyu, może faktycznie powinnam popróbować?:)

Strasznie pokręcony tydzień się zapowiada -weekend nie był lepszy ale postaram się w końcu ogarnąć wnętrzarsko i zdam relację z placu boju. U nas akcja poprawki - panu deszczówce zrobiliśmy odkrywkę i w tym tygodniu ma to naprostować. Oby, bo mam wielki rów na pół działki, a jak wchodzę do domu, to muszę się wspinać z tego rowu na metrowy stopień:mad:

Edytowane przez _Chloe_

Absolutnie się nie rysuje – podwójne zaprzeczenie :wiggle: Ja po prostu w ogóle nie lubię corianu. Gdyby ona kamienna była, to okey. Na dodatek jest niezniszczalna – pełna zgroza. Może troszkę zmatowiała przez te -naście lat, ale równiutko. Mój J. ją lubi i nie wiem jak mam się jej pozbyć :p

Chloe, ciekawość mnie zeżre, co Ci się podoba?

Zawsze są jakieś wpadki. Lepiej, że takie zewnętrzne, niż domowe, bo łatwiej naprostować :yes:

Pesteczko, ta:

[ATTACH=CONFIG]245860[/ATTACH]

i ta:

[ATTACH=CONFIG]245851[/ATTACH]

Podoba mi się również to rozwiązanie:

[ATTACH=CONFIG]245852[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]245853[/ATTACH]

Pierwszą inspiracją było to zdjęcie:

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/138/3y86.jpg

I teraz właśnie sobie uświadomiłam, że nie mogę mieć w tej łazience baterii podtynkowej, jeśli będę miała niski stelaż wc (a ten już zamówiony), a tym samym całą niską obudowę.

W sumie nie potrzebuję w tej łazience szafek, bo to będzie głównie wc (na dole) ale podobają mi się takie schowki.

Edytowane przez _Chloe_