Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rury pod chudziakiem?

mart_di

Recommended Posts

No to po krótce.......w ramach instalacji stanu zero wykonawca zaproponował i zamontował rury o średnicy 110 mm /szare/, za aprobatą kierownika budowy.. jednak w miedzyczasie znajomy stwierdził że są nieodpowiednie, że średnica powinna być 160mm i należał wybrać trwalsze, pomarańczowe..niestety chudziak już zalany:-(...co w takiej sytuacji, zdecydować się na kucie i wymianę czy dać sobie spokój ?

pod posadzkę powinno się dawać 160 o grubszych i twardszych ściankach, żeby pod wpływem ciężaru posadzki nie popękały (przynajmniej tak mówi teoria) brat jest hydraulikiem i mówił mi że można stosować 110 ale lepiej 160. wszystko zależy od ilości odpływów. jak masz już zalanego chudziaka to daj sobie spokój.

[bynajmniej i przynajmniej to dwa zupełnie różne słowa, nie należy ich mylić :) - moderator]

Edytowane przez Jarek.P

Dawałem dokładnie rury fi 160 pomarańczowe o grubszych ściankach (chyba 4 mm), bo są jeszcze dostępne rury o cieńszych ściankach. Rury fi 110 poszły tylko na pionowe końcówki wprowadzone do domu. W dzienniku mam gdzieś fotkę. Natomiast przejście przez samą podłogę wykonane zostało z dylatacją z kawałka rury 160, bo mój majster twierdził, że jakby osiadł dół rur, a beton trzymałby górną rurę, to może się układ rozszczelnić - choć to pewno takie dmuchanie na zimne...

Te pomarańczowe kawałki które widać na zdjęciu to dylatacja, wewnątrz jest rura fi 110 szara.

A ta rura na 1 planie to pod późniejsze przeprowadzenie wody.

rury_1.jpg

• 2 weeks później...
No to po krótce.......w ramach instalacji stanu zero wykonawca zaproponował i zamontował rury o średnicy 110 mm /szare/, za aprobatą kierownika budowy.. jednak w miedzyczasie znajomy stwierdził że są nieodpowiednie, że średnica powinna być 160mm i należał wybrać trwalsze, pomarańczowe..niestety chudziak już zalany:-(...co w takiej sytuacji, zdecydować się na kucie i wymianę czy dać sobie spokój ?

Witam,

rury PVC 110mm są wystarczające dla obiektów jak domki jednorodzinne. Obecnie jest tendencja do wykonywania rur o śr. 160mm ale obliczeniowo nie jest to w żaden sposób wymagane po prostu rurą fi 160mm popłynie więcej ścieków nawet przy mniejszym spadku (może to w jakiś sposób rekompensować błędy wykonawcze). Przewody "pomarańczowe" mają większą sztywność obwodową i podczas zagęszczania gruntu nic z nimi się nie stanie. Jeżeli są ułożone przewody szare to trudno, beton został wylany. Ja bym przewody pozostawił.

Pozdrawiam k2projekt.com