scarface26 23.08.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Witam, w przyszłym roku chcę zrobić porządek z elewacją. Na budynku jest od 10 lat tynk cementowo wapienny, w niektórych miejscach naprawiany lub uzupełniany (likwidacja okna itp) wg mnie nie jest zbyt gładki i o różnej fakturze. Pęknięć jakiś większych nie ma, może w kilku miejscach drobne ryski ale myślę, że to po zagruntowaniu się wypełni. Mam teraz dylemat co robić1. Wg mnie malowanie odpada bo farba chyba nie przykryje tego na tyle, żeby to ładnie wyglądało, ale nie znam się jakie są teraz produkty może się mylę2. Czy nakładać na to tynk cienkowarstwowy ?(silikat, silikon czy jeszcze jakieś tam)3. Czy szpachlować to jakąś masą wyrównującą i dopiero malowanie lub tynk? Było dwóch fachowców i obaj sugerowali tynk cienkowarstwowy, a jeden dodatkowo docieplenie ścian ale to mnie nie interesuje. Postaram się w najbliższym czasie o jakieś zdjęcia tej elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 23.08.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Siatka + klej + grunt + tynk.Najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.08.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 \Ewbuxxo: ja bym na dzień dobry porządnie oczyścił stary tynk, sprawdził czy mocno trzyma się ściany i dopiero bawił się dalej. Po takim czasie i tylu remontach dobra Bozia raczy wiedzieć co tam jest pod spodem - znaczy tynk należy do kategorii boskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarface26 26.08.2013 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 generalnie tynk trzyma się dobrze, nie osypuje, nie pęka, myślałem że wystarczy go po prostu zabezpieczyć od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts