Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno czy płytki DO SALONU...

tatanka26

drewno czy gres w holu , kuchni o korytarzach  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. drewno czy gres w holu , kuchni o korytarzach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w przedpokoju kuchni etc - na pewno płytki. A jesli chodzi o salon - sama jestem na etapie podejmowania decyzji. Rozwazam gres polerowany+podłogówka albo drewno i normalne kaloryfery... i już się gubię, bo opinie są różne.

Na pewno odpada gres bez podłogówki - w zimę naprawdę zimna podłoga i nie jest to przyjemne. W lato jeszcze do zniesienia..

ale czy robić podłogówkę? poradźcie!

A ja mam taki problem, że chciałabym mieć w salonie parkiet lub panele, ale nie ma tam miejsca na grzejnik, więc będzie chyba trzeba dać podłogówkę. Czy naprawdę muszę wtedy zrezygnować z drewna lub paneli? Czy może ktoś ma podłogówkę pod parkietem i to się sprawdziło?

są specjalne rodzaje drewna, przy któych mozna zrobić podłogówkę, ale podobno jest to mniej wydajne i nie sprawdza się za dobrze. Chodzi o to, że drewno nie przewodzi tak dobrze ciepła jak ceramika.

hmm jak ktos lubi zimno pod stopami..latem a pewnie wielu lubi to why not..tyle ze drewno zarówno wilgotnośc jak i temp pobiera z otoczenia a wiec..jest na ogół neutrealne..i naturalne..a co za tym idzie zdrowe...i piekne...gatunków mnogośc jak w płytkach w ostateczności zawsze można zabejcować..i odnawialne...jak dla mnie sam plusy..ale ja ma zryte na pnktcie drewna..wiec your choice..

nie wymieniłabym na nic mojej drewnianej podłogi. Niech sobie bedzie niepraktyczna (choc w zasadzie nie pieszczę się z nią, zamiatam raz dziennie a myje raz w tygodniu i syfu u mnie nie ma ) ). uwielbiam łazic boso i tu drewno jest nieocenione. Mam je także w łazience, coby rano nie musieć przeżywać szoku termicznego ;)

Tylko kuchnia i przedpokój jest ogresowany i wydaje mi sie, ze jest jeszcze mniej praktyczny niz drewno-moze z racji swej funkcji, ale tam wypadałoby sprzątac co chwile.

• 1 month później...
Też jestem za drewnem i też z powodu pracy w tej branży. :) Drewno będzie cieplejsze. Można też pod parkiet drewniany zastosować ogrzewanie podłogowe wodne (wymóg: parkiet warstwowy). Parkietu nie trzeba wykańczać lakierem. Możemy wybrać twardy gatunek drewna i pokryć go olejem, co pozwala na samodzielne odnowienie podłogi bez potrzeby wzywania cykliniarza.

Też jestem za drewnem i też z powodu pracy w tej branży. :) Drewno będzie cieplejsze. Można też pod parkiet drewniany zastosować ogrzewanie podłogowe wodne (wymóg: parkiet warstwowy). Parkietu nie trzeba wykańczać lakierem. Możemy wybrać twardy gatunek drewna i pokryć go olejem, co pozwala na samodzielne odnowienie podłogi bez potrzeby wzywania cykliniarza.

Wydaje mi sie skromnie rzecz ujmując, że nie trzeba ludzi straszyc drewnem na podłogówce. Nie jest wymogiem na podłogówce jak to pan nazywa parkiet warstwowy.

Powiem tak; jezeli jest goracy dzień to najchetniej usiadziemy na chłodnym kamieniu. Kazdy z nas a może już tylko niewielu przypomina sobie jak to rodzic ostrzegał przed siadaniem na chłodnym kamieniu.... bo dostaniesz wilka?... Kazdy rozsadny dbajacy o zdrowie kładł na kamień kawałek deseczki ilub gazety i wtedy siadał. Poza tym kafle, ceramika jest bardzo wygodna dlatego stosuje się ją np. w prosektorium. Latwo umyc!

Na ogrzewanie podłogowe można położyc także bruk drewniany o grubości 30mm. Drewno warstwowe owszem ale trzeba wiedziec jaki klej został zastosowany do łączenia tych warstw, jaka jest gruboś poszczególnych warstw, jak są te warstwy przygotowane.

Propszę mi wierzyc naoglądałem się dziwnych rzeczy zwiazanych z kaflami i drewnem warstwowym na ogrzewaniu podłogowym.

Problem posadzek na ogrzewaniu podłogowym polega najczęściej na delikatnie mówiąc niepełnej wiedzy kafelkarzy i parkieciarzy. Oczywiscie pomijam tutaj sam fakt wykonania samego ogrzewania a nastepnie wykonania uszczelnień przed wilgocią przed ułożeniem wylewki. sama wylewka to już osobny problem, też najczęściej duży! nawet pod kafle!