Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... mam potrzeęe przemycania takich detali z innej bajki i cos czuje ze wyjdzie mi na końcu miszmasz(zwany pieknie EKLEKTYZMEM). Wazne by sie gospodarza podobal.!:lol:

takie wnętrza sa najładniejsze :-) Opinia gospodarzy najważniejsza przecież :-)

To nie jest taka łatwa i miła decyzja, jakakolwiek bedzie:P

Trzymam kciuki za dobre decyzje :hug:

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tapetka prześliczna jest :)

Mam u siebie na poddaszu ścianę korytarzową zaokrągloną - całej długości tworzy wyciągnięte płaskie „S”Owcaania-dom.jpg

Poza tym na starość nie będziecie potrzebować łóżka 200x 200, bo ciężko się je ścieli, więc można troszkę tę ścianę między oknami przesunąć powiększając salon.

O wypraszam sobie. Co to panele to jakieś U. F. O.? Ja mam panele :mad: i nie ubolewam :cool: Wtedy drewna nawet nie brałam pod uwagę. Teraz być może bym rozważyła, ale czy też bym się na to zdecydowała? http://emotikona.pl/emotikony/pic/niewiem.gif

Drewno szlachetne, ale i bardzo wymagające :( i tego wolałam uniknąć :p

;) :lol2:

Co Wy takie strachliwe jesteście - teraz mam drewno we wszystkich pokojach i przedpokoju i nic mu nie dolega, a ma już ze 100 lat;) Jeśli jest lakierowane, to normalnie zero pielęgnacji - serio.

To nieprawda, że na wszystko trzeba uważać - na olejowanym nie widać tak bardzo rys i można samemu zamaskować:yes: No i najwięksiejszy plus - cyklinowanie. Poza tym wszystko jest dla ludzi- jak się ktoś boi, że goście zrobią dziury, to niech kupi wykładzinę za grosze i na czas imprezy rozkłada.

Ja panele miałam i uważam, że są równie ładne, jak deski -nie lubię tylko wrażenia stukania.

A pcv będę chwalić zawsze, bo to super materiał.

Dyskutujemy goraco do piatku trzeba podjac decyzje :o duzo sie z tym ryzyka wiaze ;) a najgorszy jest fakt ze wykonczenie domu odsunie sie do czerwca przyszlego roku :bash::bash: Sa tez plusy bede mogla zobaczyc pewne rozwiazania u dziewczyn(Chloe, Mel, Karolajna, Aniqa,Ivy i wszystkich innych ktorych tu nie wymienie bo mi liter nie starczy ;) i SKOPIOWAC (joke:)):p a co;):rolleyes:

Moze od czasu do czasu kupie cos na pocieszenie (pocieszac juz bym sie chciala w przyszlym miesiacu:P:P konsolka ;))

Ania - chcesz kupić jako inwestycję? Jeśli tak, to jest to idealny model - najlepiej wynajmuje się i sprzedaje mieszkania 2-pokojowe. I piętro też jest ważne - najlepsze 1 i 2, chyba że jest winda, to tak do 5-6.

Chloe, balsam sam czytam.

Drewno na podłogach TAK i z olejowaniem prościej niż z lakierem. Jak coś się uszkodzi można na kawałeczku samodzielnie naprawić. Lakier uszkodzony = cyklinowanie po całości, bo nie da się położyć kawałka lakieru. Odłazi jak licho.

No, i mieszkanie – moje do sprzedania to właśnie 2 pokoje. Jak już będę mogła wystawić, to wszystkie Was poproszę o trzymanie kciuków. Muszę kogoś odpytać, czy w sygnaturze można tu na fm takie info umieścić.

O wypraszam sobie. Co to panele to jakieś U. F. O.? Ja mam panele :mad: i nie ubolewam :cool: Wtedy drewna nawet nie brałam pod uwagę. Teraz być może bym rozważyła, ale czy też bym się na to zdecydowała? http://emotikona.pl/emotikony/pic/niewiem.gif

Drewno szlachetne, ale i bardzo wymagające :( i tego wolałam uniknąć :p

;) :lol2:

Chloe, balsam sam czytam.

Drewno na podłogach TAK i z olejowaniem prościej niż z lakierem. Jak coś się uszkodzi można na kawałeczku samodzielnie naprawić. Lakier uszkodzony = cyklinowanie po całości, bo nie da się położyć kawałka lakieru. Odłazi jak licho.

No, i mieszkanie – moje do sprzedania to właśnie 2 pokoje. Jak już będę mogła wystawić, to wszystkie Was poproszę o trzymanie kciuków. Muszę kogoś odpytać, czy w sygnaturze można tu na fm takie info umieścić.

Pesteczko, dlatego tym razem chcę olejowane - sama sobie zreperuję - a to tego szczotkowane, to już się laik nie dopatrzy, gdzie rysa;)

Co do mieszkania - możemy sobie pogadać na priv - w odpowiednim czasie rzecz jasna:)

pewnie i racja jest z tym co piszecie o drewnie...

ja wiem tylko z własnego doświadczenia: u rodziców parkiet lakierowany... powycierał się od butów w korytarzu strasznie - trzeba cyklinować, ale jak się mieszka i są małe dzieci to nieralne do zrobienia...

u szwagierki są deski olejowane... mieszka 4 miechy i lata ze szmatą by wytrzeć każdą kroplę co spada na podłogę... jak byliśmy teraz z dziećmi i spadła zupa z łyżki to ona od razu pod stół się rzuciła i ściera... bo zostają ślady :( ma w korytarzu plamy już co się nie chcą zmyć...

nie wiem co ona robi nie tak? czy tak jest zawsze?

ale mnie to ostro zraziło że nie może już tego domyć... z płytek to zawsze się zmyje/zeskrobie :-P

ja wiem tylko z własnego doświadczenia: u rodziców parkiet lakierowany... powycierał się od butów w korytarzu strasznie - trzeba cyklinować, ale jak się mieszka i są małe dzieci to nieralne do zrobienia...

u szwagierki są deski olejowane... mieszka 4 miechy i lata ze szmatą by wytrzeć każdą kroplę co spada na podłogę... jak byliśmy teraz z dziećmi i spadła zupa z łyżki to ona od razu pod stół się rzuciła i ściera... bo zostają ślady :( ma w korytarzu plamy już co się nie chcą zmyć...

ale mnie to ostro zraziło że nie może już tego domyć... z płytek to zawsze się zmyje/zeskrobie :-P

No ale przecież po olejowaniu jest zrobiona pielęgnacja dech - nic się nie powinno dziać:/ Zawsze może sobie polakierować, wtedy nic jej nie obejdzie- nie mam żadnych śladów - a nie zmywam na bieżąco. Aaa - mam dechy sosnowe i chodzę po nich w szpilkach - nie wiem, co by było, gdybym zrobiła obrót na jednej nodze ale to nie jest tak, że od razu robią się dziury - na imprezę mam już plan - kupię ładny długi chodnik na weście (będzie na cały korytarz, a drugie coś na salon. Jak coś się uszkodzi, nie będę warować - przecież podłoga jest dla nas, nie my dla podłogi - ma cieszyć, a nie spędzać sen z powiek. Delikatne uszkodzenia są jak zmarszczki - świadczą o przebytych doświadczeniach:)

Każde lakierowane drewno będzie w pewnym momencie wymagać lakierowania - nie zapominajmy jednak, że w tym czasie panele będą wymagać wymiany - wielkość remontu porównywalna. Lakiery są teraz eko - my lakierowaliśmy, gdy byłam w ciaży - wyjechaliśmy sobie na weekend (bo lakierowaliśmy wszystko oprócz kuchni i łazienki) i mogliśmy się już wprowadzać.

Edytowane przez _Chloe_

Ewidentnie ma źle zrobione, albo za mało warstw oleju i za szybko jedna po drugiej kładzione.

W garderobie mam naturalny kolor sosny w salonie i w sypialni sosna podbarwiona na orzech. Latamy w butach nawet mokrych, kotka myszy zjada i plami krwią w najróżniejszych miejscach, a J. chlapie kawą. Nie zawsze od razu to widzę. Po tygodniu zaschnięte, więc kładę wilgotną gąbkę na chwilę i potem ścieram. Nie mam plam. Olej robiłam sama 3 lata temu.

Ja mam teraz próbki docelowych dech: dąb olejowany i szczotkowany. Prosto od dostawcy, więc bez dodatkowej pielęgnacji po ułżeniu. Rysowaliśmy je (musieliśmy się postarać, bo wcale niełatwo je uszkodzić), zostawiłam na nich plamę z kawy, herbaty i czerwonego wina oraz mazaka do płyt, markera i gługopisu. Na tydzień, Każdą plamę zmyłam, najtrudniej było z mazakiem do płyt i długopisem. Ale nie został ślad po żadnej.

Co Wy takie strachliwe jesteście - teraz mam drewno we wszystkich pokojach i przedpokoju i nic mu nie dolega, a ma już ze 100 lat;) Jeśli jest lakierowane, to normalnie zero pielęgnacji - serio.

To nieprawda, że na wszystko trzeba uważać - na olejowanym nie widać tak bardzo rys i można samemu zamaskować:yes: No i najwięksiejszy plus - cyklinowanie. Poza tym wszystko jest dla ludzi- jak się ktoś boi, że goście zrobią dziury, to niech kupi wykładzinę za grosze i na czas imprezy rozkłada.

...

Żeby jasność była - nie jestem przeciwniczką drewna :no: ale ja też miałam kiedyś w starym mieszkaniu podłogę z desek. Przeżyłam kilka cyklinowań - nic fajnego, impreza pierwszej wody :bash: I w szpilkach tam nikt nie chodził, a podłoga po paru miesiącach była :sick: Rozwijanie chodników to też zabawa, a ja się nie chcę bawić ;) I oczywiście drewno jest śliczne, no ale w mojej ocenie bardziej wymagające, a ja unikam dodawania sobie obowiązków :D Natomiast u kogoś :rolleyes: chętnie nacieszę oczy :lol2:

...Wszystko sie przesuwa w czasie( wykonczeniowka, zjazd, wesele i nawet potomek;)) To nie jest taka latwa i mila decyzja, jakakolwiek bedzie:P

A spieszycie się? :p

Żeby jasność była - nie jestem przeciwniczką drewna :no: ale ja też miałam kiedyś w starym mieszkaniu podłogę z desek. Przeżyłam kilka cyklinowań - nic fajnego, impreza pierwszej wody :bash: I w szpilkach tam nikt nie chodził, a podłoga po paru miesiącach była :sick: Rozwijanie chodników to też zabawa, a ja się nie chcę bawić ;) I oczywiście drewno jest śliczne, no ale w mojej ocenie bardziej wymagające, a ja unikam dodawania sobie obowiązków :D Natomiast u kogoś :rolleyes: chętnie nacieszę oczy :lol2:

A spieszycie się? :p

Ależ ja wiem Asiu, że lubisz drewienko tu i ówdzie:)