Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo eko plus 16kW vs Enka Set3 18kW

neoen

Recommended Posts

Jest to mój pierwszy post - więc witam wszystkich na forum :)

Zastanawiam się nad zakupem pieca do ogrzewania domu(140m, styropian: 10, wełna: 15). We wstępnej selekcji odrzuciłem model SAS i zostały mi do wyboru albo Ogniwo eko plus 16kW, albo Enka. Za enką przemawia fakt, że jest bardzo polecana w sklepie, no i nie byłoby problemów z ewentualnym serwisem, bo jest blisko.

Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Który piec powinienem wybrać i dlaczego?

Potrzebujesz max. 10 kW Odwiedź ostatnio modną stronę i policz +/- http://cieplowlasciwie.pl/ :)

No liczenie na tej stronce jest moim zdaniem oględnie mówiąc - dość dziwne. Wpisałem parametry mojej chaty ( 235m grzane + garaż 25m + piwnice 60m też grzane ale mniej, więc dałem o 2 stopnie niższą temperaturę utrzymywaną na całości ), wpisałem moc kotła - 28 kW, zużycie 4,5 tony, koszt, ocieplenie ( raczej dość mizerne ) i wyszło mu, że powinienem mieć kocioł 13 kW. Już tu się nieco rozbawiony poczułem, ale dobre było dopiero dalej - pogratulował mi efektywności spalania na poziomie 77%, a następnie dodał, że przez straszliwie przewymiarowany kocioł tracę nawet 2/3/opału. 2/3 to 66 procent jakby. Czyli z prostego rachunku tych procentów wychodzi, że normalnie kocioł kondensacyjny na ekogroszek bym miał, gdyby zastosować sugerowaną na stronce moc. I zużyłbym 1,5 tony opału za sezon. Wyszło mu też, że paląc węglem od dołu ( czyli tak, jak paliłem przez 16 lat w śmieciuchu ) zużyłbym około 11 ton za sezon. A mnie jakoś nigdy więcej niż 6 nie chciało wyjść przez tych lat 16. Ciekawe, ciekawe...

U mnie na tej stronie wyszło 72kWh/m2*rok czyli podobnie jak kiedyś obliczałem z arkusza OZC, który był tutaj na forum dość znany. A w OZC za które zapłaciłem 40 zł z przesyłką wyszło chyba 102 :) co moim zdaniem jest nieprawdą i wszystkie te tanie OZC można o kant pupy...

Poza tym do odbioru domu wg mnie ten dokument nie powinien być wymagany.

Edytowane przez pawko_

Pewnie nie zaznaczyłeś dobrze pięter - mi też takie dziwy wyszły (perpetum mobile) ale po "wyklikaniu" prawidłowo pięter (piwnica i strych, ogrzewanie/nieogrzewane) wyliczył prawie co do kg ( ;) ) zużycie za 2012/2013 w domku teścia :)

Wszystko dobrze poznaczyłem, co zresztą dało się zweryfikować w wyliczonym przez tą stronkę metrażu chaty. Ci ciekawe, ekogroszku w piecu z podajnikiem powinienem według niego zużyć 4300 kg, czyli tutaj jakby omalże w punkt trafił.

Edytowane przez kobra64
dopisek

kobra

to są zapisy uniwersalne typu marnowanie nawet 2/3 opału

kalkulator jest łatwy ale przybliżony i nie można traktować całości wprost

mi również wyszły przyzwoite wyniki i zbliżone choć nie co do 1%

chodzi raczej o szacunkowe oznaczenie aby ktoś nie wybrał czajnika 25KW do chaty 140m2 bo tak chce instalator albo poleca sprzedawca

pomyłka na poziomie 20% nie zrobi krzywdy

pomyłka o 100% już może

timon, mnie idzie o to, że o trochę niepoważnie jednak wygląda: ja mu podaję, że zużyłem 4,5 tony przy kotle 28 kW i dość kiepsko ocieplonej chacie, a on twierdzi, że głównym powodem nadmiernego zużycia jest bardzo przewymiarowany kocioł, sugeruje że po zmianie na wyliczony przez niego 13 kW zaoszczędzę 2/3 paliwa i jednocześnie podaje mi, że tym 13 kW kotłem spaliłbym 4,3 tony ( czyli 200 kg. mniej w skali sezonu ) i gratuluje bardzo wysokiej sprawności spalania. Wszystko na jednej stronie jako wynik wyliczeń z podanych przeze mnie parametrów. No a już z tą ilością węgla, jaką jego zdaniem spaliłbym w śmieciuchu paląc od dołu to naprawdę urwał dość kosmicznie.

za bardzo się tymi zapisami sugerujesz

zerknij na tabelę ze słupkami

tam podaje ile zużyłbyś gdybyś miał kocioł na miarę i spalał z katalogową sprawnością i to też jest orientacyjne

jedynym dającym w miarę powtarzam w miarę realne wyniki jest audyt lub ciepłomierz

wtedy będzie wiadomo na pewno że tyle ciepła dostarczono i tyle ciepła potrzeba- porównanie obu da jeszcze bardziej realne cyfry ale to już po fakcie a nie przed wyborem.

te zwroty są niejako z automatu - tak mniemam

u mnie np są niewielkie różnice w stratach przez ściany i przez dach ale formułka woła

Ściany zewnętrzne to główne źródło strat ciepłaRozważ dodatkowe ocieplenie - koszt zwróci się błyskawicznie.

a ja wiem że dodatkowe ocieplenie do tych 10cm styro to się już mija z celem

myślę że autor więcej by powiedział w tym temacie - można zgłaszać uwagi przecież

wynikiem czego wyliczono mi sprawność kotła ( mam skampa 12kW) na 149% .. No cóż... gratuluję Jarecki

No..., tego jeszcze nie grali:) w laboratorium byli ostatnio mniej optymistyczni...

Czechu, Ty masz jak kojarzę 12kW w wersji już z płytami żeliwnymi, palisz miałem a chatka ile miała metrów?