Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oswajanie domku czyli poprawianie wszystkiego

Recommended Posts

Proszę uprzejmie:

http://allegro.pl/pilastry-zdobiny-drewniane-nr3-i3478602062.html

Niestety, teraz przeczytałam na samym dole drobnym druczkiem, że realizacja zamówień dopiero od 20 września. Taka już ludzka konstrukcja (przynajmniej moja ;) ), że jak mi się machina uruchomi, to potem już chcę szybkiego działania, a tu każą czekać :) W związku z tym udam się jutro do polecanego mi już kilka razy sklepu stolarskiego, celem rozeznania i może nabycia potrzebnych elementów :)

Potrzebuję:

- nóżki

- listwę na koronę

- listwy maskujące pionowe

- 5 pilastrów górnych

- 5 dolnych (to wciąż będą pilastry czy jakieś inne cuś?)

W sumie to w tym sklepie stolarskim docinają na wymiar. Może by mi i koronę docięli ładnie pod kątem :rolleyes: Bo jeszcze potem sama wszystko złożę :lol2:

Potem Besta i basta :) (jeszcze jakiś klej, grunt do drewna i farba)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to nie koniec bo...

potem jeszcze ładny, zgrabny kaftanik i wczasy w ośrodku, nazwijmy to......odosobnionym ;) :lol2:

20 już niedługo.

Może poczekaj aż szafiszcza przyjadą i je poskładasz.

Mam kilka mebli z IKEA i nie wszystkie są dokładnie takich wymiarów jak piszą w katalogu :(

Mąż się bardzo ucieszył przy skręcaniu i bardzo gorąco mi za tę zabawę podziękował.

Sęk w tym, że jeśli kupię Bestę, to będę chciała, żeby mi ją skręcili i wykończyli tymi pierdołami panowie z IKEA. Nie podejmę się tego we własnym (własno-mężowym) zakresie. Nigdy tego nie robiłam. Biblioteczka ma być raczej w stylu eleganckim niż sportowo-studenckim, więc wolę nie robić kaszanki i udawać, że mi wyszedł Wersal (jak dobrze pójdzie, będę miała mebel-patchwork z wiórów, papieru i drewna litego ;) ).

Czyli, gdy przyjdzie Besta, muszę mieć cały przybornik.

Zobaczyć w sklepie nie zaszkodzi, przy okazji porównam sobie ceny, a może i czegoś ciekawego się dowiem.

Tak, podejmą się. Już z nimi rozmawiałam. Na mój rejon wysyłana jest do takich zadań jedna grupa i właśnie do nich bezpośrednio dzwoniłam. To jest tak, że kupuję regał w ikea i zamawiam montaż, zaznaczając, że będę prosiła o przeróbki, wtedy ikea zleca tę pracę "specgrupie" :)

Na podłodze w przedpokoju te ramki :rotfl:

Zanim zrobię z nimi porządek i zanim biblioteczka zacznie się stawać rzeczywistością, pokażę Wam moją kuchnię.

Tutaj na razie niczego nie będę zmieniać, jednak gdy przyjdzie na nią pora, chciałabym zrobić rzymską roletę w oknie, białą z czarnymi lamówkami, uchwyty wymienić na czarno-białe (mam już upatrzone) i może zmienić kinkiety. Wymiany na pewno wymaga lampa, ale nie mam wciąż pomysłu na nią.

Meble wymyśliłam sama. Stanęły w takim a nie innym miejscu po paru latach użytkowania kuchni, po wydeptaniu w niej naszych codziennych ścieżek, więc można uznać, że są w miejscu optymalnym (dla nas).

DSC_0555.jpg

DSC_0554.jpg

W kuchni zaszalałam dwa razy. Pierwszy raz, gdy kupiłam tapetę, drugi raz, gdy kupiłam zlewozmywak i to są moje dwa ulubione elementy w kuchni.

DSC_0553.jpg

DSC_0552.jpg

DSC_0558.jpg

EDIT:

Zapomniałam: marzy mi się jeszcze wymiana blatu na kamienny. Ponieważ płytki położyłam dość bezmyślnie, są takie, jakie są. Gdybym wymieniała blat, jeśli okaże się to możliwe, skułabym chociaż część i położyłabym wąski pas z kamienia, takiego samego, jak blat.

Edytowane przez **lw**

Po ostatnim skuwaniu glazury (podłoga) nie wiem, kiedy znowu nabiorę odpowiednio dużo sił i entuzjazmu, żeby przeżyć taką powtórkę z rozrywki. :( Wiem, że zmiana glazury dałaby tu bardzo dużo...

Mam nadzieję, że w końcu wpadnie mi w oko jakaś fajna lampa.

Myślałam o wymianie na takie gałki:

http://i.ebayimg.com/00/s/MjI1WDIyNQ==/$%28KGrHqF,!iUF!p-YzL0hBQNJ%28ES-0g~~60_35.JPG

no i o takiej rolecie:

http://s3.amazonaws.com/cantyshanty-production/140/large.jpg?1321160055

tapeta śliczna

tapeta - cud-miód!

Dziękuję :)

Faktycznie, może właśnie najgorsza jest fuga :rolleyes: Ona mogłaby dużo zmienić... Biała? A może beżowa... Myślisz, że biała wyszłaby czysto po wyrzuceniu szarej?

I czy dałabym radę zrobić to sama???

Widziałam, że glazurnicy usuwają starą fugę nożykiem.

Oj, z usuwaniem fugi to Ci nie poradzę, ale ponoć samodzielnie nie jest łatwo. Jest chyba jakiś specjalny nożyk-skrobak do fugi, są też jakieś narzędzia elektryczne. Jeśli chodzi o kolor, to biała, czyli taka, jak płytki. Ściana nie byłaby wtedy tak poszatkowana.

PS. Widzę moją ulubioną kafetierę w moim ulubionym kolorze ;).