Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oswajanie domku czyli poprawianie wszystkiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze słów parę o Benjamin Moore - usiłuję znaleźć cenę. Widzę natomiast, że ma dużo większą wydajność (na m2) niż Flugger.

BM jest sprzedawany na galony.

Przy kupnie litra może, ale nie musi wyjść trochę drożej.

W moim sklepie kombinują, bo odlewają klientom z galonów i wtedy liczą mniej.

EDIT:

Za litr farby ceramicznej REGAL płaciłam ostatnio 90 zł.

O ile pamiętam, to kolor nie ma wpływu na cenę.

Edytowane przez narendil

Wersalka z BRW fajna, ale mnie nie przekonuje argument o łatwym rozkładaniu. U siebie nie mam miejsca na Karlstada z leżanką i bardzo żałuję. Jesli coś trzeba rozkładać, to po rozłozeniu będzie to wyglądało źle - tak jakbyś cały dzień miała tam niepościelone. Dla mnie mebel do przewracania się ma być sam w sobie ładny, zeby dodatkowo go nie sprzatać, tylko ew. poustawiac poduchy.

Osobiście sprawdzałam każdą sofę z Ikei - miała być wygodna do leżenia. Kalstad jest. Mocno się zastanawiałam nad Ektorpem, ale on niestety się deformuje. Dla mnie priorytetem były zdejmowane pokrycia. Mam szare i białe. Mam dziecko i wiem jak ważne jest pranie tego :)

Narendil widziałaś co pisałam do Ciebie?

Mam niedaleko autoryzowany punkt sprzedaży BM - popytam. Dzwoniłam też do producenta biblioteczki i będę dogadywać kwestię kładzenia lub niekładzenia jakiejkolwiek powłoki (więc albo dostanę surowy mebel, albo czymś pociągnięty).

Kanapa-sofa-legowisko - zbieram pomysły i myślę, ale to będzie dalszy etap.

Jjana - podpisuje się pod wszystkim, co napisałaś.

Luizo, szkoda, że nie poczekałam z kanapą, to byśmy razem szukały. Dylematy miała straszne. Chyba szybciej oświadczyny przyjęłam ;) Naprawdę się zastanawiałam co robię, jak leżę itd. Karlstada wziełam też dlatego, że ma siedzisko szersze niż Ektorp. Naprawdę kombinuję jakby tu leżankę dodac, ale nie wychodzi. U siebie też chyba nóżki na czarno pomaluję.

Lecę do lekarza, potem poczytam co napisałyście.

Narendil pisałyśmy w podobnym czasie :) Masz bardzo cenną wiedzę. A podpowiesz mi jak malowałabyś sosnowe lakierowane drzi? (Są u mnie w wątku)

jjano, dzięki.

Właśnie do takich przeróbek bardzo polecam ten podkład Fluggera.

Zaczęłabym od lekkiego przeszlifowania i odtłuszczenia drzwi.

Potem podkład. Wg mnie on rewelacyjnie zwiększa przyczepność. Tylko daj mu dobrze wyschnąć.

Na koniec farba. Dwie-trzy cienkie warstwy.

Oczywiście, mogłabyś zdzierać lakier do żywego drewna, ale to katorżnicza praca. Szczególnie, że Twoje drzwi nie są jedną płaską powierzchnią.

Zaletą polakierowanych drzwi jest, moim zdaniem to, że już z nich żywica nie wycieknie ;)

O! jjana będzie malowała drzwi, super! nie chciałam już u niej narzekać na wątku ;)

Narendil, o właśnie, właśnie! Szlifowanie, przecieranie, to jest coś, co mnie osłabia, już na samą myśl o tym. Czy podkład działa jak spoiwo między lakierowaną/ malowaną powierzchnią a nową warstwą farby?

Na dokładkę napiszę, że chyba będę mogła otoczyć biblioteczkę listwą przysufitową, taka samą, jaką już mam, w ten sposób uzyskałabym efekt biblioteczki sięgającej samego sufitu.

Najnowsze doniesienia z linii frontu: wprowadziłam zmianę do zamówienia biblioteczki. Przyjdzie w stanie surowym.

Dziękuję Wam bardzo dziewczyny! Niektóre Wasze rady są wręcz nieocenione!

To się dopiero okaże :sick:

Powiem Ci, ze masz niezłe jaja....

Ja bym się bała ryzykować, skoro można mieć gotowca i to malowanego przez speców.