Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oswajanie domku czyli poprawianie wszystkiego

Recommended Posts

Lui, rozważasz jednak klamki mosiężne czy po prostu pokazujesz, bo Ci się podobają? Jeśli będziesz brała mosiężne, to najładniejsze są chyba z mosiądzu polerowanego, ale bez lakieru. Pokrywane lakierem są straszliwie złote i właściwie nadają się idealnie do cygańskiego (względnie noworuskiego) pałacu. Poza tym lakier sprawia, że są takie jakby plastikowe w dotyku. Surowy mosiądz pięknie się patynuje i nabiera szlachetnego wyglądu.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Barbe, słuszna uwaga. Moje obecne to właśnie mosiądz polerowany (a były tak śmiesznie tanie!) po 7 latach nic się z nimi nie stało, pomimo ciągłych remontów i prac wykończeniowych trwających w domu.

Muszę w końcu zabrać się za klamki. Ciekawe, jak tam moje drzwi :rolleyes:

Tymczasem... Informuję, że wstąpiłam do Klubu Posiadaczy Dywanu Essenza :lol2::lol2::lol2:

Czekam na dostawę.

http://www.komfort.pl/html.media?_Instance=komfort&_Option=Other&_Connector=palio&_tableName=eshop_media&_colID=id&_colContent=content&_colFileName=file_name&_colMimeType=mime_type&_colLastUpdated=last_updated&_colSize=doc_size&_ID=4063988&_CheckSum=12498610

Miejsce docelowe: przedpokój.

Mam już na oku konsoleczkę do przedpokoju, ale na razie nic nie zdradzę.

A tak poza tym to nadzoruję prace budowane :lol2: Stawiamy domek narzędziowy. Murowany. Moje inspiracje (a co tam! jak marzyć, to na całego :p )

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/9e/06/43/9e0643516865e85ce97165e0fabe18b1.jpg

http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/53/b0/44/53b044cd6c6bae281522092009e7c7c3.jpg

http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/81/bf/f0/81bff0cf3cd03f4ef7bae6e17bf76bd5.jpg

ja też musiałam zrobić "odcięcie" - z przymusu, bo mi się zasłony skurczyły w praniu o dobre 15 cm. do koloru lnu doszyłam staro-jasno-złoty aksamit. powiesiłam, łądnie to nawet wygląda, ale zasłony pod ciężarem aksamitu zaczęły się znowu wydłużać...... i teraz są za długie. szlag by to....

w temacie budowy domków - też zbudowaliśmy....kurnik

O rany, właśnie wróciłam od Nihiru i przez krótką chwilę myślałam, że bierzecie się za hodowlę drobiu ;)

Ale odetchnęłam, bo styl jakby nie ten, no i woliery brak.

Wracając do mosiężnych klamek - jeśli o nich myślisz, to mogę podrzucić Ci linka do pięknych i porządnych. W razie czego musiałabym poszperać, więc daj znać, czy chcesz.

nihiru, poleciałam sprawdzić twoją inspirację:) - a tam ciekawy temat: kury w USA:)

muszę ci powiedzieć, że ta moda w Polsce już jest od jakiegoś czasu - mój mąż "ocipiał" na punkcie kur. handel rasowymi kurami kwitnie, kurnikami gotowymi też. znajomy (młody 20-paro letni chłopak) zbudował sobie kurnik, więc mój mąż nie mógł przeżyć i też.....lata co chwile do tych kur i nie może się napatrzyć. ja na początku się o te kury kłóciłam, ale dałam spokój - skoro ma zamiar sam wszystko robić i jaja dostarczać:)

kurnik jeszcze nie jest zupełnie skończony - nie omieszkam zamieścić zdjęcia:)

No proszę :lol2:

Nie wiedziałam, że kury już i u nas zrobiły się popularne - tzn. poza wsiami, bo tam wiadomo, ale miejskie działki są jakby trochę innych rozmiarów niż w USA.

Osobiście na kury się nie piszę, za to mój mąż okrutnie jest napalony na zrobienie przydomowej wędzarni - ględzi o niej już drugi rok:D.

A z kolei moja mama, która ma dużą działkę, mówi, że gdyby wyhodowano krowy w wersji mini, to chętnie by taką przygarnęła. Taką wielkości kozy, żeby dawały ze 2 litry mleka dziennie:rotfl:

właśnie, poza wsiami - kurniki robi się małe i estetyczne, a kury obowiązkowo muszą być szczęśliwe, aby jajka były zdrowe.

taka mała krówka hmmmm dobre:) najlepiej, żeby zamiast zwykłego mleka dawała spienione do kawy albo smietankę, i aby stała na blacie w kuchni.

mamy wędzarnię, ale trochę nam już się znudziła. za to jadłam ostatnio domowa polędwicę dojrzewającą - nie jest potrzebna wędzarnia, to odpowiednio zamarynowane surowe mięso, smakuje jak jakieś prosciutto albo szynka parmeńska - jeśli ktoś lubi

Lui - wybacz jajeczno-wiejskie tematy:)

Ale się rozgdakałyście :rotfl: Jak tak dalej pójdzie, przebiję poczytnością wątek Venuski :D

Moja koleżanka jakiś czas temu hodowała kury. Muszę ją zapytać, dlaczego już ich nie ma. W każdym razie kurnik miała raczej zwyczajny.

Co do Bialettiego to zaczynam z nim każdy dzień :) Co prawda mój nie jest łaciaty, tylko czerwony. Może marzenie o małej krówce nie jest pojedynczą fanaberią tylko marzeniem zbiorowym i Bialetti to wie.

Ach! Vesi, ale zmiany w avatarze! O zmianach u Ciebie już nie wspomnę, bo zazdroszczę po prostu.

Ja tymczasem czekam na dywan z Komfortu.

Ścianki domku narzędziowego stoją. Czas na dach.