Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga drewniana w domku szkieletowym

juniort

Recommended Posts

Witam,

Obecnie firma z okolic Żywca buduje mi domek drewniany. Podłoga i schody będą jasne / sosnowe.

Ściany również sosnowe pomaluję lakierem bezbarwnym (może polecicie odrazu coś)

natomiast mam dylemat z podłogą - chciałbym uzyskać ładny kolor Teak lub machoń i powierzchnia "śliska" połysk.

Czy możecie podać preparaty / lakiery. Czy jestem w stanie to samemu zrobić ? Jak to zrobić krok po kroku.

Pozdrawiam,

Juniort

Witam,

Obecnie firma z okolic Żywca buduje mi domek drewniany. Podłoga i schody będą jasne / sosnowe.

Ściany również sosnowe pomaluję lakierem bezbarwnym (może polecicie odrazu coś)

natomiast mam dylemat z podłogą - chciałbym uzyskać ładny kolor Teak lub machoń i powierzchnia "śliska" połysk.

Czy możecie podać preparaty / lakiery. Czy jestem w stanie to samemu zrobić ? Jak to zrobić krok po kroku.

Pozdrawiam,

Juniort

Witam

Cyklinowanie-Koloryzacje podlogi zlec firmie, oni napewno to zrobią bez plam,zacieków, i bez widocznych rys po cykliniarce, koloryzanty wyciagaja rysy bardziej niz samo lakierowanie. My parkiety i deski barwimy produktami firm: BONA, WOCA, JUNCKERS, PALLMANN, czasami jakies inne wynalazki.

Co do lakieru na deski sosnowe polecam lakiery dwukomponentowe (z utwardzaczem). Junckers Comercial, Bona Trafic, 2k z Berger-seidle, Pallmann X 98-A. (na takich pracujemy)

Pozdrawiam (kilka ujec z naszych koloryzacji)

DSCN6764.jpg20110421667.jpg20110421670.jpg201206252069.jpg201106271453.jpg

Kup lakier do parkietów Domalux i też będziesz miał długo piękna powierzchnię. Na przestrzeni wielu lat nie widzę różnic w jakości powłok Domaluxu i innych "wiodących" cenowo specyfików.

Jakość bejcowania podłogi zależy od szlifowania. Każda niedoróbka lub zmiana granulacji papieru to plama. Lepiej ten temat zleć firmie, bo przynajmniej jak spindolą, to będą musieli poprawić na swój koszt.

Kup lakier do parkietów Domalux i też będziesz miał długo piękna powierzchnię. Na przestrzeni wielu lat nie widzę różnic w jakości powłok Domaluxu i innych "wiodących" cenowo specyfików.

Jakość bejcowania podłogi zależy od szlifowania. Każda niedoróbka lub zmiana granulacji papieru to plama. Lepiej ten temat zleć firmie, bo przynajmniej jak spindolą, to będą musieli poprawić na swój koszt.

nic dodac nic ująć. co do domaluxa to wielokotnie tu juz pisałem ze lakier ma bardzo dobry stosunek jakosci do ceny ale zawsze bylem wysmiewany ze jak mozna robic tak tanimi lakierami itp..

Codo bejc to kolega wyzej napisal wszystko. lepiej zecic to firmie bo barwienie drewna to cieżki kawałek chleba a o barwieniu buka juz nie wspomne.

my czesto używamy tych bejc i bardzo jes sobie chwalimy http://allegro.pl/bejca-sopur-nitro-2l-i3455594947.html

na tym filmiku widac prace w 90% kolorowane bejcami sopur

Co do Domaluxu. Nie lakier jest problemem, ale ten kto nim maluje. Wielokrotnie widziałem "znikające" po kilku latach "zagrubąkase" wodne lakiery ekologiczne czy odspajające od podłoża lakiery chemoutwardzalne. Większość lakierów jest już na wysokim poziomie technologicznym, a problemy zwykle wynikają z błędów wykonawczych.

Oto typowy obraz problemu z powłoką . Lakier - jeden z najdroższych na rynku.

http://projektus.blogspot.com/2011/10/odspojenie-powoki-lakierniczej-na.html