hanka55 17.01.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 O ! to ciekawe. A co na to bluszczyk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.01.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Na balkonie mam drewniane skrzynki i do każdej wrzuciłam kilka zwykłych dżdżownic z podwórka. MIędzy kwiatami regularnie zakopuję im resztki organiczne, które szybko znikają. Co zauważyłam: nie ma brzydkich zapachów, rośliny rosną bardzo bujnie, są ładne, więc nie stosuję nawozów sztucznych. Na wiosnę wrzucam nowe dżdżownice, bo w zimie ziemia wskrzynkach zamarza. Dzięki dżdżownicom ziemia w skrzynkach jest żyzna i od lat nie zmieniam jej, a na wiosnę przekopuję ją i dorzucam sporo zielonego nawozu,czyli znowu resztek roślinnych. Dziwi mnie, że w moich skrzynkach nie ma dużych dżdżownic tylko malutkie, chude i czarne/ pewnie to ich potomstwo/. Dobry pomysł, ale lekko niebezpieczny. Masz trochę szczęćia lub dobrą rękę. Moje przemyślenia swego czasu były takie ..... Gdy zakopujesz za dużo resztek to będzie sporo dżdzownic i będzie to niebezpieczne dla rośliny (korzeni) (aaczkolwiek, one podobno jedzą pokar w postaci płynnej-rozdrobnionej .. dlatego tak lubią lekko podgniłe rzeczy). Gdy mało to może będą podgryzać korzenie. Acha te nasze rodowite są mało aktywne, takie nieruchawe to też jest w tym przypadku na plus .... Do doniczki można stosować po 1 dzdzownicy ... nie będzie młodych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 25.01.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 NOTO, Ty mówisz serio, czy żartujesz? Bo teraz to już nie wiem kompletnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.01.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 NOTO, Ty mówisz serio, czy żartujesz? Bo teraz to już nie wiem kompletnie... Mówię poważnie, choć staram się to przedstawić trochę śmiesznie Tworzysz coś w postaci małego ekosystemu, który powinien sie uzupełniac, ale im on jest mniejszy tym trudniej utrzymać w nim równowagę. Jeżeli Ci to wychodzi to rób tak dalej. Chyba że obrońcyu zwierząt się dołączą do watku .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 25.01.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Jeszcze nie próbowałam. To generał jest weteranem hodowli dżdżownic w doniczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orinoco 16.07.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Odgrzeję trochę temat - czy ktoś ma doświadczenia w karmieniu dżdżownic sianem? Mam całą stertę starego, suchego siana i chętnie bym je przerobił. Tylko czy jest to odpowiednie menu dla "robali"? Oczywiście po namoczeniu. Próbował ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 16.07.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Tak . ja tak robię. Bogdy wkładam moką trawę to robi się gnój i temperatura tak skacze że mam zupę z dżdżownic Suszę trawę i dopiero przesuszoną wkładam do pojemnika, polewam wodą i dociskam płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 16.07.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Siano też jedzą, ale nie wiem, czy spodoba im się taka jednostajna dieta. No i zanim je wpuścisz, to potrzymaj to siano namoczone trochę, żeby zaczeło fermentować. Dżdżownice jedzą papkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihalp90 08.08.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 chętnie odkupię od kogoś dżdżownice kalifornijskie w rozsądnej cenie. proszę o kontakt [email protected] lub gg 1047056 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.09.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 chętnie odkupię od kogoś dżdżownice kalifornijskie w rozsądnej cenie. proszę o kontakt [email protected] lub gg 1047056 pozdrawiam pisz skąd jesteś ... bo pocztą wysyłać nie będę. A na allegro chodzą po 25 -30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 04.03.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 a propo...jak wam przeżyły tej zimy amerykanki???? zaglądał ktoś już do nich?martwie się trochę o moje, ale nie dam rady jeszcze przeżucać bo za zimno,....oznak ich życia też nie widać z góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.03.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Sprawdzałam podczas odwilży - wywaliłam śnieg z kompostownika, odgarnęłam grubą suchą trawę, którą były okryte na zimę, i grzebnęłam - były strasznie niemrawe, ale żywe Mój kompostownik jest bardzo przewiewny, więc na zimę tę ozdobną suchą trawę położyłam dookoła na mniej więcej taką wysokość, jak warstwa odpadków, od góry też trawa. To już druga zima dżdżownic u mnie - poprzednią też przetrwały, mimo że kompostowinik trochę inaczej (moim zdaniem gorzej) był zabezpieczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annago 18.03.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Moje przeżyły, były całą zimę w tzw. kaście z peknięciem na dnie wkopanej w ziemię. Oczywiście kasta była przykryta warstwą przeschniętego perzu , kawałkiem wykładziny i steropianem. Zaglądałam tam zimą by podrzucać obierki-były niemrawe, ale żywe. Teraz roją się i harcują, jest pełno "małych" i kokonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaaj 18.03.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 czy kalifornijki mogłabym hodować w termo-kompostowniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 23.03.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 dominikams - dziękuje za odpowiedz!!!! czy Wy pod swoje kompostowniki dawaliście jakieś zabezpiecznie, podłogę przeciwko kretom????bo podobno krety wyjadają dzdzownice i zaleca sie położenie jakiejś osłony, np. zieloną gęstą siatkę ogrodową aby je chronic??ciekawi mnie to , bo chce przeprowadzić w inne miejsce kalifornijki i nie wiem czy podkładać siatke, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 24.03.2010 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Ja mam daną siatkę z włókna szklanego - została mi po docieplaniu domu. Już nie pamiętam, czy pojedyńczą, czy podwójną warstwę. A to mój, wybierany w sobotę, kompościk: http://www.fototube.pl/pix/img1/org/d41d8515f2e83f9ebcb202a21393ee54.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 18.03.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Witam odświeżam temat z racji ze już prawie wiosna i pewnie już można zajrzeć do kompostowników mój nie był niczym przykrywany i jak stuknąć widłami to jest zamarznięta warstwa na kość i to chyba dość głęboko wiec raczej nie nadaje się na zimowanie Kalifornijek w lutym kupiłam 100szt i pomału uczę się,jak nimi się opiekować trzymałam je najpierw w piwnicy ale było im za zimno(ok. 11-14*C ) teraz są w pralni i czuja sie wyśmienicie tylko ja mam dylemat potrzebuje od nich biohumus taki w płynie mniej więcej taki jaki sprzedają wszędzie w zielonych butlach tylko jak go pozyskać może ktoś wie i podpowie ,jak otrzymać eko nawóz dla roślinek bo przecież głownie z tego powodu założyłam hodowle pozdrawiam wiosennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adjapa 23.04.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 witam czy ktoś opisałby swój pojemnik do przechowywania dzdzownic- materiał, wielkość ,czy w ziemi ,czy na ziemi przechowujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts