Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połki na suficie , okrag i takie tam :)

pzk25

Recommended Posts

Witam miło i serdecznie :). Na wstepie prosze o cierpliwosc i wyrozumiałość, jezeli poruszam temat o , ktorym było pisane juz wielokrotnie. Szukałem , szukałem i jasnej odpowiedzi nie otrzymałem , a przeczytałem chyba z setke stron w internecie , az głowa rozbolała , a cierpliwosc zwiedła.

Pytanie dotyczy kilku spraw.

1. w pomieszczeniu o wymiarach 4,8 x 2,3 po srodku sufitu chciałbym zrobic okrąg pojedyńczy i zawisic po srodku niego lampe. No i teraz nie wiem, czy w pierwszej kolejnosci rozpoczac ten okrag , a w dalszej cześci po wykonanym rusztu do tego okregu wykonac obnizenie reszty sufitu na dany poziom?

Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem byłoby dla mnie najpierw wykonac obnizenie sufitu , a w nastepnej kolejnosci wykonanie okregu. Poniewaz w tym momencie moj sufit jest okropnie nierowny , a na 1m2 przypada na ta chwile dziesiatki wybrzuszeń , wklesłosci , ogolnie nierownosci. Ależ znow nie jestem pewny , czy po uprzednim wykonaniu całego poziomu , a nastepnie okregu , w tym miejscu nie bedzie oddziwływał za duzy ciezar na ten rejon. Chociaz cała konstrukcja chyba nie jest zbyt Ciezka...

2. w tym samym pomieszczeniu po obwodzi chciałbym wykonac takie jakby "połki" - "schodki" czyli dwa poziomy. Pierwszy od ściany w głab pokoju na ok. 40cm , nastepny pod nim na ok 20 cm. Tutaj to samo pytanie jak wyzej, czy najpierw własciwie obniezyc sufit , a nastepnie bawic sie z tymi "połkami" ,czy wpierw okrag , połki , a nastepnie obnizyc wneke. Tutaj zdjecie , moze pomoze IMAG0131.jpg

3. Chciałbym uzyc tasm ledowych przy okregu i w "połkach". nie bardzo rozumie , w okregu przytwierdzajac płyte juz od spodu , ta okragła , czy wyciac płyte o np. 2 cm wiksza i tam schowac ledy ? Czy w "polce" rowniez poziomą płyte wyciac szersza?

4. Chciałbym wykonac nad łozkiem dwa pionowe "puł łuki" dłuzsza cześc do sciany , krotsza do sufitu. chciałbym to wykonac z profili UW, ponacinac , wygiac. No i problem mam , bo chciałbym tez tam umiescic halogenki. ale jak zrobic otwor na halogen ? w proflu ? Zdjecie moze troszke pomoze [ATTACH=CONFIG]208223[/ATTACH]

Prosze bardzo o odpowiedz. Jestem otwarty na jakies zmiany. Mam nadzieje, ze zdjecia troche pomoga. Wybaczcie za taki spory tekst , po prostu chciałem kazdy szczegoł zamiescic.

Pozdrawiam serdecznie :)

Najpierw wyrównać sufit (nakleić płytę g-k) na to okrąg i faseta przy ścianach (na stelażu jednakowej grubości) zostanie miejsce na zasilacze LEDów, pół-łuki można wykonać nie tylko z profili U (np. sklejka) to na tyle.

Dalej - uwagi : tekst ciężko czytelny (Kolega niedawno w Polsce czy co ? ) poza tym: na forum używamy Polskich znaków diakrytycznych (lub wymieniamy klawiaturę) - dobranoc Państwu.