Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podnoszenie terenu

Recommended Posts

Nie wiem, czy w dobrym dziale pytam, ale spróbuję.

Muszę podnieść teren wokół domu - jakieś 20-40 cm. Trawsko z chwastami, jakie porosło większość terenu raz na jakiś czas było koszone. Teraz nawożę ziemię i będę rozrzucał ziemię na działce oraz wyrównywał. Pytanie moje jest takie - czy powinienem przed rozrzuceniem ziemi skosić trawę? Wygrabić? A może popryskać jakimś Randapem? Czy może zostawić trawsko tak jak jest i przykryć właśnie ziemią? Ziemię nawożę podłej jakości - najtańsze, co było. takim tam piach, z glinką, z kamieniami itp. Może właśnie jak zostawię trawę to taka trawka zgnije sobie pod ziemią i "użyźni" trochę glebę? Jak to jest? Dzięki za podpowiedzi.

no ja takiej dużej powierzchni nie mam, mogę spokojnie przy piwku oblecieć działkę i skosić - jeśli to ma być lepsza opcja. Najbardziej zależy mi na tym, aby poprawić jakość gleby, a nie popsuć...

Nie ,no po postawieniu domu tejdzialki jest trochę mniej i ja jesze mam jedna skarpe która jest nieuzutkiem-teren na stoku góry;)

A przy piwku to ja tez dzialke przelecę kosiarką tylko musze mieć trochę większe;)

my podnosilismy nasza dzialke w lipcu (40arow) na pol do metra wysokosci...to zalezalo od miejsca, i nic wczesniej nie skaszalismy. bylo najpierw nawiezienie tejze ziemi i pozniej koparka.

rety u mnie to bede musiala zaopatrzyc sie w jakis jezdzacy pojazd do koszenia, jedno piffko nie wystarczy :rolleyes:

acha, ziemia i tak po jakims czasie jeszcze opadnie... mimo koparki ;)

a ta w ogóle to trzeba jakiejś specjalnej taktyki podczas podnoszenia terenu? W sensie jakiś tłuczeń, zagęszczanie itp? Czy po prostu - ziemia- koparka- ziemia - koparka i tak do żądanego poziomu?

mrxaroo- u nas właśnie tak było,ziemia,koparka,ziemia ,koparka,ale nie ukrywam ze my przez rok nawozilismy wiec to samo trochę "siadało"

Minusem takiej bylejakiej ziemi jest to ze trylion kamieni musiałam po wyrównaniu wyzbierać....Myslalam ze zejde na zawal z bolu kregoslupa i nie ukrywam ze blondynka się zaparła i kopaczką ręcznie kopala te ary...W niektórych miejscach zrobiłam dziury i pomimo ze niby tego nie było widać to jednak sa a ze mezowi udało się zalatwic 2 tyg temu 24 tony darmowego czarnoziemia:yes:-wiec na jesien-bedziemy rownac i dosiewac trawe:cool:

Piach z gliną nie musi być zupełnie kiepską ziemią - wszystko zależy od proporcji.

Pytanie podstawowe jest takie: co ma być na tej powierzchni??? Podejrzewam że trawa ma tam rosnąć a jeśli tak to nie jest to najlepszy początek zakładania trawnika. Trzeba nawiezioną ziemię wymieszać z tą rodzimą z tego miejsca, do tego dobrze byłoby to wzbogacić odkwaszonym torfem aby polepszyć warunki wodne i strukturę tej "gleby". Specjalistą od trawników nie jestem - proponuję poczytać więcej w wątku o trawnikach.

Też będziemy podnosić działkę o ok 0,5 m, z tego co wiem aby nie "siadła" trzeba wałować, po nasypaniu - są takie małe walce do trawników, albo od ludzi którzy usługowo układają kostki brukowe , po nawiezieniu i walcowaniu odczekać aż coś wyrośnie i dopiero opryski na jedno i dwu liścienne, dopiero potem zakładamy ogród. Wydaje mi się (ale mogę się mylić) że zanim nawieziesz ziemię nie musisz się niczym martwić i tak wszystko się podusi.