Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dren + izolacja

maly678

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie i proszę o opinie.

We wrześniu mam zamiar drenować i izolować fundamenty w domu z lat 70 .

W zeszłym tygodniu dostałem opis prac oraz wycenę od jednej z lokalnych firm i tu pojawiają się moje wątpliwości. Zgodnie z zaleceniami pana z firmy ma on być wykonany bez geowłókniny co bardzo mnie zdziwiło gdyż na każdym forum piszą o konieczności jej użycia gdy go o to zapytałem powiedział ze na terenach gliniastych lepiej jej nie stosować gdyz po kilku latach stworzy się na niej powłoka z gliny blokując odpływ wody ???

Dodatkowo na fundament ma byc polozona folia kubelkowa bez styropianu ???

Dodam ze prace zostały wycenione na 150zl mb

Trzy lata temu robiłem to samo. Nie ma filozofii żeby zrobić to prawie samemu w cenie materiałów i godziny pracy koparki, jeżeli oczywiście ktoś się czuje na siłach. A więc odkopałem scianę do fundamentów, oczyściłem wysmarowałem środkiem (nie pamiętam już nazw, konsystencja lepiku kolor smoły świeży brązowy po wyschnięciu czarny - disperbit grunt czy jakoś tak...) na to przykleiłem środkiem o podobnej konsystencji i z tej samej firmy, niebieski styrodur 20cm (kleiłem na placki dziś pewnie kleiłbym na ramke + placki. Na to folia kubełkowa wypukłą stroną kubełka do styroduru. Folia zawinięta na styrodur i przyklejona do ściany na ten lepik całośc zasypana ziemią. Przy zasypywaniu folia ma tendencję do zjeżdżania w dół. Dren zasypany granulatem z tworzywa sztucznego warstwą ok 20 - 25 cm (granulat to tzw. rzeźba, akurat dostałem tego całe wielkie worki zmielonych ścinek z prdukcji uchwytów do mebli) na to folia i zasypane ziemią.

Uważam, że folia kubełkowa bez styroduru to zły pomysł. Koszt nie jest wielki przy normalnej wielkości domu (kto ma wille 1000m2 powinno być go stać) a w zamian mamy spokojną głowę zimą wiedząc,że nasze fundamenty są zabezpieczone na tip top.

ps. miałem sporą wilgoć i grzyba w piwnicy a teraz już nie mam :)

Dokładnie, podstawa to dobrze zabezpieczyć hydroizolację na ścianie. Bo czy to będzie masa KMB czy wodorozcieńczalne coś typu xyz-bit to pieniądze w błoto, gdy grunt czy folia nam to uszkodzi. Jakość izolacji to sprawa uboczna, jedna wytrzyma kilka lat a inna kilkadziesiąt. XPS to moim zdaniem jedyna termoizolacja jaką można zakopać w ziemi. Nie stać nas to dajemy go cienko, ale dajemy (bardziej po to by chronić bitum niż izolować cieplnie). Zakopywanie styropianu EPS nie ma żadnego uzasadnienia bo chłonie wodę jak gąbka.