bobasxx 05.09.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Poszukaj na górze postu ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niedźwiedź1719504600 12.02.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam, Za jakiś czas będę kupował piec do domu. Chciałbym ogrzewać głównie pelletem ale również mieć możliwość przejścia na opalania eko- groszkiem. Zastanawiam się nad dwoma producentami: Klimosz (model Duo NG) oraz Kostrzewa (Pallets Fuzzy Logic 2 lub Compakt Bio wtedy sam pellet). Co myślicie o tych modelach pieców i który wg waszej opinii wiedzy i doświadczeniu jest lepszy, wydajniejszy, ekonomiczniejszy itd. Z góry dziękuję za wszystkie Wasze odpowiedzi i podpowiedzi. Witam. Może już podjąłeś decyzję w wyborze pieca. Zastanawia mnie dlaczego chcesz spalać pellet? Bo jest droższy od ekogroszku, ma mniejszą wartość kaloryczną. Jest to uzasadnione w miejscach gdzie trudno jest kupić dobry ekogroszek, albo możesz tanio kupić pellet. Ja mam kocioł Ogniwo EKO 15 KW. Można w nim spalć oprócz ekogroszku, miał i pellet, ziarna. Możesz spojrzeć na ten kocioł i porozmawić z producentem. Mają terż nowszą serię Ogniwo EKO PLUS np 12 KW, 16 KW. Za bardzo się nie przejmuj tekstami o przewymiarowaniu kotła. Przed pięciu laty nie miałem innej możliwości i wszystko jest OK. A piec z biegiem lat będzie miał mniejszą wydajność, ze względu na osadzanie się kamienia i innych zanieczyszczeń wewnątrz płaszcza pieca. Powodzenia w wyborze pieca, bo to inwestycja na wiele lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 12.02.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Może z tego samego powodu z jakiego ja wygrałem pellet bo mam czyściej w kotłowni bo nie mam problemu co zrobić z popiołem A przewymiarownie wcale nie jest dobre, lepiej jak piec chodzi na 100% niż część mocy miałaby być niewykorzystana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg1980 29.10.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Dlaczego jest taka moda na ekogroszek i pellet. Czy już nie można palić węglem i drewnem? (zaraz pewnie poruszę lawinę krytyki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 29.10.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Dlaczego jest taka moda na ekogroszek i pellet. Czy już nie można palić węglem i drewnem? (zaraz pewnie poruszę lawinę krytyki ) Gdzie taka moda panuje ? W regionach gdzie cywilizacja jeszcze nie dotarła ? Czy może wśród inwestorów,którzy nie mają pojęcia o swoim nowobudowanym domu gdzie wiedzą jedynie to że dom musi mieć ściany i dach ? To w takim wypadku się zgodzę. W starych domach kocioł z podajnikiem poprawia komfort zamiast smieciucha ale w nowych domach jest zmniejszeniem i znacznym pogorszeniem komfortu wszak dzisiaj nie pierze się na tarce czy chłodzi w studni ale w pralce i w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 29.10.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Gdzie taka moda panuje ? W regionach gdzie cywilizacja jeszcze nie dotarła ? Czy może wśród inwestorów,którzy nie mają pojęcia o swoim nowobudowanym domu gdzie wiedzą jedynie to że dom musi mieć ściany i dach ? To w takim wypadku się zgodzę. W starych domach kocioł z podajnikiem poprawia komfort zamiast smieciucha ale w nowych domach jest zmniejszeniem i znacznym pogorszeniem komfortu wszak dzisiaj nie pierze się na tarce czy chłodzi w studni ale w pralce i w lodówce. Wszystko zależy od ceny i kosztów. Jeśli chodzi Ci o to że najczęściej żeruje się na niewiedzy inwestora i do dobrze ocieplonego pakuje się 4 krotnie przewymiarowany kocioł to się zgodzę - zdecydowanie więcej kłopotu. Z kotłami gazowymi czy pompami ciepła myślisz że jest inaczej. Jedyna różnica że dymu tak nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 04.11.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) Suuuper miejsce na reklamę. Edytowane 9 Listopada 2014 przez krzy27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.11.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Madzia poszła na całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.11.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Mają terż nowszą serię Ogniwo EKO PLUS np 12 KW, 16 KW. Niema Eko Plusa 12kW a 10kW. Z tym przewymiarowaniem też się nie popisałeś a pellet w palniku retortowym to paliwo zastępcze ewentualnie do stosowania w mieszankach z miałem, eko groszkiem czy groszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.11.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Gdzie taka moda panuje ? W regionach gdzie cywilizacja jeszcze nie dotarła ? Arturo wyjrzyj za okno, znajdziesz szybko odpowiedź na to co Cię trapi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.11.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Kermi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Straho 12.11.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 A zastanawiałeś się nad Junkersem? Ja mam połączenie Junkers i grzejniki Kermi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian1012 24.08.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Edytowane 27 Listopada 2015 przez panfotograf spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.08.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie kocioł c.o. z podajnikiem ślimakowym, w którym można spalać pallet i ekogroszek. Zauważyłem, że coraz więcej osób przerzuca się na pallet - mniej sprzątania w kotłowni, poza tym materiał jest ekologiczny, na to też zaczęliśmy zwracać uwagę. Piecbud jest jednym z lepszych polskich producentów, robią też kominki z płaszczem wodnym. Tylko, że takich kotłów do wszystkiego nie ma. Albo palnik pelletowy przystosowany do palenia samymi pelletami, który ma wysoką sprawność, do tego kocioł o odpowiedniej budowie i duży zasobnik, albo kocioł na ekogroszek w którym można palić także mieszanką pelletów z ekogroszkiem, ale samymi pelletami tylko przy stałym odbiorze ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 31.08.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 EG DUO Multi ma palnik do pelletu i do groszku. Ostatnio montowałem dwie takie 18 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.08.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Tylko, że takich kotłów do wszystkiego nie ma. Albo palnik pelletowy przystosowany do palenia samymi pelletami, który ma wysoką sprawność, do tego kocioł o odpowiedniej budowie i duży zasobnik, albo kocioł na ekogroszek w którym można palić także mieszanką pelletów z ekogroszkiem, ale samymi pelletami tylko przy stałym odbiorze ciepła. Podniósł bym rękę za tą opinią i również każdemu to próbuję przekazać jak pyta o takie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 27.11.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Dlaczego jest taka moda na ekogroszek i pellet. Czy już nie można palić węglem i drewnem? (zaraz pewnie poruszę lawinę krytyki ) Ekogroszek to węgiel, pellety to drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 27.11.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) Ja man granpala. Tu masz wątek o tym kotle. Z zalet kotła na pellety to przede wszystkim czystsza kotłownia, odrobina popiołu zamiast wiader żużla, czystsze spaliny niż z ekogroszku (czyli węgla). Do zasobnika też przyjemniej jest wsypywać prasowane trociny, niż brudzący i pylący węgiel. Edytowane 27 Listopada 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d11k 03.06.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Witam Panowie. Potrzebuje pomocy musze kupic piec do nowego domu powierzchnia 160 mkw. Po wszelakich pomiarach i oględzinach wszystkich fachowców żaden piec z podajnikiem nie zmieści się w mojej kotłowni więc jestem skazany na zwykły piec węglowy. Powstaje pytanie jaki i którego producenta podkreślam ze ma byc bez podajnika, moze byc skomputeryzowany chciałbym palic w nim drewnem i węglem. Prosze was o jakies najlepsze typy i najmniej awaryjne moze ktos z was juz posiada jakis dobry piec CO i z góry byłbym wdzięczny za link do danego pieca w celu porównania i wyboru najlepszego. Z góry dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.06.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 ma byc bez podajnika, moze byc skomputeryzowany Nowy dom i kocioł na węgiel szuflą dokładany 3x dziennie? Budujesz nowy dom i montujesz w nim dziewiętnastowieczny kocioł? Dom już zbudowany, czy w fazie projektowania? Jeśli w fazie projektowania na twoim miejscu wziąłbym pompę ciepła. Koszty takie same, a rączki czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts