jamri 25.08.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Witam Przeszukałem internet, zasięgłem porady w marketach, zagłębiłem się w temat i jestem głupszy niż na początku. Mianowicie chce kupić ocieplenie na poddasze. Dach dwuspadowy kryty gontem. Jako podkład papa. Pełne deskowanie (deski). Ściany pustak żużlowy ocieplony z zewnątrz styropianem 15 cm. docelowo na ścianach i suficie płyty G-K. Teraz pytanie do was drodzy forumowicze. Jakich folli mam uzyć i jakiej wełny (jaka lambda i jaka grubość)?? Myślałem tak: do desek folia wysokoparoprzepuszczalna, wełna 15 cm lambda 0,040 i folia paroprzepuszczalna plus płyta G-K. Dobrze mysle. Prosze o porady Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/182216-poddasze-u%C5%BCytkowe-dach-kryty-gontem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 27.09.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Między deskami a wełną powinieneś mieć szczeline dylatacyjną, by ocieplenie było przewietrzane i nie skraplała sie na nim para wodna. Swobodny przepływ powietrza powinien być zapewniony wzdłuż calej połaci dachowej, od okapu po kalenicę. Między wełną a deskami stosowanie dodatkowych folii nie jest konieczne. Natomiast od strony wewnętrznej, przy płytach GK stosujesz folię paroizolacyjną a nie paroprzepuszczalną. Chodzi o to by para wodna z wnętrza budynku nie przedostawała się do ocieplenia. W praktyce, folia paroizolacyjna jest jedynie tzw opóźniaczem pary wodnej.Warstwa wełny 15 cm to za mało. Rozsądne minimum to dwie warstwy 15 cm+ 5 cm, choć oczywiscie im więcej, tym lepiej. Przy układzie 15 + 5 nie zdecydowałbym się dać wełny o lambdzie powyżej 0,035. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/182216-poddasze-u%C5%BCytkowe-dach-kryty-gontem/#findComment-6106950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts