Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wosk Bona Polish Matt - smugi - przejście na połysk

Marcin_n

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuję porady w kwestii pielęgnacji podłogi a konkretnie co zrobić z niewłaściwie wykonaną pielęgnacją.

Dwa tygodnie temu nałożyłem na podłogę lakierowaną wosk Bona Polish Matt. Przed aplikacją dość długo wstrząsałem butelką. Po nałożeniu i wyschnięciu wosku okazało się że są widoczne smugi, kropki (jakby chlapnięcia wosku) oraz małe plamy bez matu...

Poradzono mi by nałożyć kolejną warstwę a ta przykryje niedociągnięcia. Drugą warstwę nakładałem już bardzo uważnie by nie rozchlapywać wosku i przeciągając mopem wzdłuż desek. Co prawda smug już nie ma, ale plamy (różnice w połysku) nadal są widoczne...

Mam w związku z tym kilka pytań:

• Czy możliwe ze plamy powstały z powodu złego wymieszania preparatu?
  • Czy kolejne naniesienie preparatu ma szanse pokryć te plamy i różnice w połysku?
  • Czy nakładanie wosku w wersji połysk jest łatwiejsze?
  • Jeśli jednak zdecydowałbym się na podłogę połysk to czy można nałożyć wosk połysk na obecnie położony na podłodze mat i czy da to efekt połysku?
  • Jeśli nie, to czy jest możliwe zmycie wosku matowego i czym to zrobić (Bona Remover)?
  • Czy Bona Remover jest na tyle silnym specyfikiem ze może zagrozić lakierowi?

Pytam bo mam wrażenie ze za chwile kolejnym specyfikiem zniszczę podłogę i zostanie mi już tylko cyklinowanie...

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Dziękuje i pozdrawiam,

Marcin