Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie podłogi na legarach w domku letniskowym

blacho

Recommended Posts

Witam wszystkich,

temat ten był już wielokrotnie poruszany jednak do tej pory nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem, ponieważ ilu fachowców tyle opinii. Posiadam domek drewniany którego podłoga (deski drewniane gr. 2cm) ułożone będą na legarach o gr. 7 cm. Mój problem polega na wybraniu ocieplenia podłogi pomiędzy wełną mineralną a styropianem. Domek stoi na bloczkach ok 10 cm na ziemią. Proszę o rady który materiał jest lepszy w takim budownictwie, czym osłonić tą izolację od ziemi (zaimpregnowana płyta osb, deski szalunkowe??).

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam

W opisanym przez Ciebie rozwiązaniu możesz zastosować wełnę mineralną np. TOPROCK SUPER czy MEGAROCK PLUS bądź produkty w płytach SUPERROCK albo ROCKMIN PLUS. Należy jednak pamiętać, aby zastosować hydroizolację od dołu belek stropowych (np. papę lub folie polietylenową 0,3mm, którą należałoby skleić na zakładach) oraz listwy w poprzek belek dla podtrzymania produktu, bądź też twarde bitumizowane płyty pilśniowe. Rozwiązanie pokazuje zeszyt katalogowy http://pobierz.rockwool.pl/media/42488/zeszyt32_e-book.pdf

Rozwiązanie, o którym napisałem znajduje się na stronie 10 zeszytu.