DoMiN_83 25.08.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Witam. Odkopałem fundament aby położyć folie kubełkową i stwierdziłem ,że może dam jeszcze drenaż na około domu. Zrobiłbym go na około domu przy fundamencie. Teren mam strasznie gliniasty. W związku z tym mam kilka pytań. 1. Czy zasypać wykop najpierw żwirem potem ziemią? Czy jeżeli cały teren jest gliniasty czy nie zaszkodzi to fundamentom że woda przez szybciej przepuszczający grunt będzie przechodziła. 2. Czy jeżeli położę rury drenarskie, czy mogę do nich podpiąć także rury spustowe z rynien( 6 sztuk, 270m dachu ) puściłbym je do zbiornika 1000l oddalonego o 15m a dalej 10 m do rowu 3. Rury dałbym o przekroju 100 mm. Będę wdzięczny za wszelkie info. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.08.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Wpuszczanie spustów kanalizacji deszczowej do drenażu to poważny błąd. Możesz jedne i drugie doprowadzić do zbiornika na deszczówkę, ale niezależnie od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoMiN_83 25.08.2013 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Czyli najlepiej jakbym puścił 2 rury koło siebie jedną drenażową drugą jakąś spustową do rynien. A ta spustowa właśnie najlepsza jaka by była? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.08.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Dlaczego odkopywałeś fundamenty? Tylko dla folii?Nie masz piwnicy? Masz izolację poziomą pod ścianami?...Jeżeli tak to po co Ci drenaż w glinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 25.08.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Też jestem ciekaw po co ta folia kubełkowa...Spustowe wykonuje się z rur kanalizacyjnych zewnętrznych o średnicy nie mniejszej niż rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoMiN_83 25.08.2013 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Z odkopaniem bloczków m6 nie było problemów ponieważ zasypana była tylko jedna strona. Dom nie ma piwnicy, mur trójwarstwowy bloczki m6 na fundamencie mam położone nie na 24 tylko w poprzek na 38 nie ma na nich izolacji. Mój majster stwierdził że wystarczy pomalować villabitem dać folie kubełkową i starczy . Drenaż chciałem dać od siebie bo jak popada to błoto straszne. Mówicie że drenaż się nie sprawdzi w glinie? Jeżeli nie to może tylko rury do rynien... sam już nie wiem co mam robić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoMiN_83 26.08.2013 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Proszę o pomoc bo nie wiem co teraz mam zrobić. Czy dać rurę drenarską 80mm albo 100mm około 80 cm pod poziom ziemi a nad nią puścić rury od deszczówki tak na 40 cm. Czy się drenaż opłaca jak mam glinę na działce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 27.08.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Czy się opłaca to trudne pytanie. Jeśli nie masz problemów z wodą to bym nie robił, bo po co. Jeśli masz błoto po opadach i chcesz to zmniejszyć to można drenaż zrobić. Drenaż w Twoich warunkach gruntowych będzie działał bardzo blisko domu, dalej nadal będziesz miał błoto. Może być tak jak mówisz: "dać rurę drenarską 80mm albo 100mm około 80 cm pod poziom ziemi a nad nią puścić rury od deszczówki tak na 40 cm" jeśli masz gdzie odprowadzić wodę. Nie wiem jakie masz spadki ale istnieje niebezpieczeństwo że podczas sporych i długich opadów ten system nie odbierze wody z rynien i dodatkowo wody z drenażu. Chyba że rów drożny, duży, głęboki i odbierze dużo. Żeby nie było tak że woda będzie wracać drenażem i "nawadniać" fundamentu. Oczywiście żwir/otoczaki, geowłóknina itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoMiN_83 28.08.2013 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Oki dziękuje za wyczerpującą odpowiedz PieknyRomku . Rury drenażowe zaspane teraz pozostaje mi tylko rynny podłączyć i zobaczymy jak to będzie działać. Rów drożny i głęboki więc powinno być ok. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez DoMiN_83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts